Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, November 22, 2010

Ivoorkust gaat kwaliteitscontrole cacao opdrijven

Ivoorkust, de grootste producent van cacaobonen ter wereld, heeft een nieuwe kwaliteitsprogramma ingevoerd. Dat heeft de Wereldbank bevestigd. Door de kwaliteitsvereisten werden nieuwe normen ingevoerd, waardoor cacaobonen teruggestuurd zullen worden naar de producent, wanneer blijkt dat het fermentatieproces en de droging van de bonen, voor ze naar de verwerking worden verzonden, niet degelijk is verlopen. Dat heeft de Cocoa and Coffee Management Council bekend gemaakt. De bonen zullen aan een controle worden onderworpen vooraleer ze tot de fabrieken worden toegelaten. Met de nieuwe regelgeving wil Ivoorkust tegemoet komen aan het Heavily Indebted Poor Country Initiative van het Internationaal Monetair Fonds.

Indien Ivoorkust voldoet aan het programma van het Internationaal Monetair Fonds, komt het Afrikaanse land in aanmerking voor een schuldreducering van 3 miljard dollar. In de nieuwe regelgeving wordt een vaste belasting op de cacao-exporten ook vervangen door de variabel model, dat afhankelijk is van de marktprijzen. Laurent Pipitone, directeur van de Economics and Statistics Division van de International Cocoa Organisation (ICCO), zegt opgetogen te zijn over de nieuwe ontwikkelingen. Hij voegt er aan toe dat er de voorbije jaren een aantal vragen werden gesteld over de cacaoproductie in Ivoorkust. Daarbij bleek er vanuit de sector vooral twijfels te groeien of de cacaoplanten wel voldoende gedroogd waren.

Laurant Pipitone benadrukte dat het kwaliteitsniveau van de Ivoriaanse cacao bijzonder belangrijk is. Ivoorkust vertegenwoordigt immers 30 procent van de wereldwijde cacao-productie. Ook chocoladeproductent Barry Callebaut heeft aangekondigd dat de kwaliteitscontrole op de fabrieken in productielanden zoals Ivoorkust, Ghana, Kameroen, Braziliƫ en Maleisiƫ zou worden opgedreven. Daarbij werd opgemerkt dat een rechtstreekse bevoorrading het bedrijf de beste mogelijkheden zou bieden om zijn doelstellingen te bereiken. Een woordvoerder van Barry Callebaut merkt op dat het bedrijf weliswaar zelf geen cacao-plantages heeft, maar toch een nauwer contact met de producenten nastreeft.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home