Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 23, 2010

Liberia bereikt minnelijke schikking rond schulden

Het Afrikaanse land Liberia heeft een overeenkomst gesloten met de investeringsfondsen Hamsah Investment en Wall Capital, gevestigd op de Caraïben, over leningen die in de jaren zeventig werden afgesloten. Liberia heeft bij de fondsen een schuld openstaan van 43 miljoen dollar, maar moet daarvan door de nieuwe overeenkomst slechts 3 procent terugbetalen. Hamsah Investment en Wall Capital behoren tot de zogenaamd aasgier-fondsen, die de bijna vervallen kredieten van arme landen opkopen, maar daarop grote intresten vragen. Augustine Ngafuan, de Liberiaanse minister van financiën, had echter opgemerkt dat het Afrikaanse land die hoge schulden nooit heeft opgebouwd.

In het verleden verloor Liberia zowel in Londen als in New York rechtszaken rond de betwisting van de schulden. Een Londense rechtbank veroordeelde Liberia vorig jaar nog tot het betalen van 20 miljoen dollar. Dat komt ongeveer overeen met 5 procent van het Liberiaanse nationaal budget. De details over de oorsprong van de schulden blijven relatief onduidelijk, maar algemeen wordt aangenomen dat Liberia op het einde van de jaren zeventig een lening van 6,5 miljoen dollar heeft afgesloten met de Amerikaanse Chemical Bank. Vermoed wordt dat die schulden een aantal keren werden doorverkocht. Liberia heeft altijd gezegd die schulden te zullen blijven betwisten, maar heeft nu toch gekozen voor een minnelijke schikking.

Het is niet bekend hoe de schuld heeft kunnen stijgen tot 43 miljoen dollar. Nick Dearden, analist bij Jubilee Debt Campaign, merkt op dat deze investeringsfondsen gespecialiseerd zijn in het bewerken van arme landen. "Deze fondsen proberen hun gelden te bemachtigen bij iedereen die handelt drijft met de betrokken landen," voert hij aan tegenover BBC News. "Uiteindelijk geven de regeringen van die arme landen toe omdat ze vrezen geen andere keuze meer te hebben." Dearden voegde er wel aan toe dat Liberia een grote korting heeft kunnen afdingen op de betaling van de schulden. Minister Ngafuan merkte op dat Liberia een aantal mechanismen heeft uitgebouwd om te beletten dat de schulden van het land opnieuw te hoog zouden kunnen oplopen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home