Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 23, 2010

Engelse kerk verzet zich tegen grotere macht News Corp

De Church of England heeft opgeroepen om de overname van het mediabedrijf BSkyB door het Amerikaanse conglomeraat News Corp te blokkeren. De Engelse kerk heeft tegenover de Britse mediaregulator Ofcom aangevoerd dat een overname door het concern van tycoon Rupert Murdoch zou leiden tot een schadelijke concentratie van mediamacht. Er wordt aan toegevoegd dat het Amerikaanse concern door het inlijven van BSkyB, eigenaar van satellietzenders, de Britse markt van televisie en kranten zou domineren. Er wordt wel aan toegevoegd dat de Engelse kerk niet specifiek bezwaar heeft tegen News Corp, maar tegenover elke machtsconcentratie zou protesteren.

News Corp heeft op dit ogenblik al een belang van 39 procent van BSkyB in handen. Het Amerikaanse concern zou nu echter ook het resterende aandelenpakket van 61 procent willen verwerven. James Murdoch, de zoon van de mediatycoon, is al voorzitter van BSkyB. Vince Cable, de Britse minister van handel, heeft aan Ofcom gevraagd te onderzoeken of een overname door News Corp de pluraliteit in de Britse media zou bedreigen. News Corp heeft met The Times, The Sunday Times, The Sun en News of the World, het best verkopende dagblad op de Britse markt, al vier grote Engelse kranten in handen. Nigel McCulloch, bisschop van Manchester en mediaspecialist van de Church of England, merkte op dat News Corp met een overname zowel de Britse televisie als krantenmarkt zou beheersen.

McCulloch prees in zijn boodschap aan Ofcom de reputatie en integriteit van Sky News. "De overname zou echter altijd het risico van een subtiele editoriale invloed inhouden, vooral bij de selectie van onderwerpen die al dan niet behandeld worden," merkt de bisschop van Manchester op. Hij wees er op dat een aantal critici al hebben gewezen van de mogelijke gevaren van de overname voor de integriteit van Sky News. Wanneer het overnamebod toch zou aanvaard worden, heeft het Britse publiek volgens hem tenminste het recht op een garantie dat de onafhankelijkheid en editoriale integriteit van Sky News gerespecteerd zou blijven. News Corp zegt te kunnen aantonen dat de combinatie geen bedreiging voor de concurrentie zou zijn.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home