Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 23, 2010

Rusland volgt duurzame energietrends Europa op de voet

Rusland volgt de Europese overstap naar hernieuwbare energie op de voet. Dat heeft Sergei Shmatko, Russisch minister van energie, gezegd in de aanloop naar een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Europese Unie. Hij voegt er aan toe te verwachten dat de vraag naar gas op niveau zal blijven om de fluctuaties in de productie van duurzame energie op te vangen. De Europese Unie steunt zwaar op de Russische gasvoorraden voor zijn energievoorziening, maar wil de volgende tien jaar het aandeel van duurzame bronnen in zijn totale energievoorziening opdrijven tot 20 procent. Dat zou een belangrijke impact kunnen hebben op de voorraden die van Rusland in de toekomst zullen worden afgenomen.

"Windenergie en zonnekracht zullen volgens Shmatko altijd een energiebron nodig hebben die voor een evenwicht in de bevoorrading kan zorgen," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Gas is volgens Shmatko een perfecte bron om dat evenwicht in stand te houden. De bevoorrading met gas kan immers afgestemd worden op de vraag en gemakkelijk opgedreven of teruggeschroefd worden. Rusland zou graag een duidelijk beeld krijgen over de toekomstige gasbehoefte van Europa, de grootste exportmarkt van de Russische gassector. Dat wordt volgens een aantal analisten echter een moeilijke opdracht, onder meer omdat er veel onzekerheid is over de financiële situatie van onder meer Griekenland en Ierland."

Volgens een aantal analisten zal er alvast de volgende tien jaar geen nood zijn aan grote pijplijnprojecten, zoals SouthStream of Nabucco, om de gasbevoorrading van Europa te garanderen. De Europese Commissie maakte eerder bekend dat de afhankelijkheid van gasimport uit landen zoals Rusland, Noorwegen en Algerijë tegen het einde van het decennium wellicht van 60 procent naar 73 procent tot 79 procent zou stijgen. De volgende tien jaar zou dat verder toenemen tot een niveau tussen 81 procent en 89 procent. Günther Oettinger, Europees Commissaris voor energie, benadrukte dat toekomstige pijpleidingen moeten voldoen aan de Europese eis dat de gasmarkt geliberaliseerd werkt en dus ook de concurrentie en kleinere partijen toegang moeten krijgen tot de distributiekanalen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home