Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 02, 2010

Emissierechten Poolse krachtcentrales gecontesteerd

Polen is van plan om tientallen miljoenen uitstootkredieten uit te delen voor nieuwe krachtcentrales. Die plannen krijgen heel wat kritiek van milieugroepen, maar Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor klimaatbeleid, merkt op dat er geen reden tot bezorgdheid is. De Europese emissiehandel heeft de voorbije jaar aan ongeveer tienduizend grote industriƫle sites in de Europese Unie verplicht om rechten te kopen en verkopen om de uitstoot van broeikasgassen te financieren. Het systeem wordt echter geconfronteerd met een overtoewijziging aan kredieten, waardoor de prijs van de vergunningen is gedaald en ondernemingen grote winsten hebben kunnen realiseren uit het principe.

Bijna twee jaar geleden werd een akkoord bereikt over een herziening van het systeem. Dat zou over drie jaar moeten ingaan. Daarbij zouden bedrijven niet langer kredieten kunnen krijgen van de overheid, maar alle rechten op emissiebeurzen moeten kopen. Een aantal Oost-Europese landen, die vaak nog op kolencentrales werken, heeft dat voorstel echter verworpen omdat de bijsturing van het systeem te duur zou zijn. Die landen kregen de toelating om nog tot het einde van het decennium gratis uitstootrechten uit te delen, terwijl ze ondertussen hun elektriciteitsproductie zouden moderniseren. Milieugroepen stellen echter dat de Poolse centrales gratis rechten zouden krijgen om jaarlijks 33,6 miljoen ton broeikasgassen te produceren.

Het Wereldnatuurfonds merkt op dat die rechten gelijk zijn aan de totale uitstoot van landen zoals Noorwegen of Slovakije. Indien die plannen worden toegelaten, zal de Poolse energiemix volgens de organisatie nog voor vele decennia gedomineerd worden door steenkool. De maatregel zou de Europese coherentie op het gebied van klimaatverandering volgens de organisatie helemaal doorbreken. Europees Commissaris Hedegaard voert echter aan dat de gratis uitstootrechten over drie jaar 70 procent van de totale kredieten vertegenwoordigen, maar gradueel worden afgebouwd naar het einde van het decennium. Er wordt aan toegevoegd dat de betrokken centrales op het ogenblik van de overeenkomst al waren voorbereid of in opbouw.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home