Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 01, 2010

Nieuwsoverzicht

De genationaliseerde Ierse bank Anglo Irish Bank heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 8,2 miljard euro. Dat is het grootste halfjaarverlies uit de Ierse geschiedenis. Het monsterverlies was onder meer te wijten aan de rommelkredieten die door de bank onder hun waarde werden verkocht en aan het Nationals Asset Management Agency, de zogenaamde badbank die door de Ierse regering werd opgezet. De bank heeft bovendien gemeld in totaal 25 miljard euro extra kapitaal nodig te hebben. Anglo Irish werd in januari vorig jaar genationaliseerd. De overdracht van 10,1 miljard euro activa aan de Ierse badbank bracht een afschrijving van 3,5 miljard euro met zich mee. Daarnaast was er voor 4,8 miljard euro aan afschrijvingen op uitstaande leningen. Mike Aynsley, sinds december vorig jaar chief executive van Anglo Irish Bank, merkt op dat het vorige management van de financiële groep een verkeerde strategie heeft gehanteerd.


Restaurantketen Quick gaat in Frankrijk veertien extra halal-vestigingen lanceren. Quick heeft in Frankrijk 366 vestigingen. Daarvan zullen er in totaal tweeëntwintig een halal-menu, die conform is aan de islamitische voorschriften, ter beschikking hebben. Tien van de veertien vestigingen liggen in de regio Parijs. De opening in februari van de eerste exclusief halal-snackbar lokte een reeks boze reacties uit van conservatieve politici. Bruno Le Maire, Franse minister van landbouw, merkte op dat etnische marketing strijdig is met de Franse waarden. Het experiment is naar eigen zeggen echter wel een succes bleken. De betrokken vestigingen werden volgens de keten voordien geconfronteerd met een atypische verkoopmix. In de halalvestigingen wordt ook een traditionele hamburger aangeboden, die ter plekke niet bereid maar enkel opgewarmd wordt.


The Entertainment Group (TEG), het artiestenbedrijf van Marco Borsato, is failliet gegaan door wanbeleid. Borsato zelf was niet bij de dagelijkse leiding betrokken en treft geen schuld. Dat is de conclusie van een rapport van de curator. Bestuurders hebben volgens de curator risicovolle leningen verstrekt die geen zakelijk doel dienden, roekeloze overnames gedaan en ruim 300.000 euro aan het bedrijf onttrokken. De curator zegt de praktijken in een dergelijke omvang nog nooit eerder meegemaakt te hebben. Het artiestenbedrijf verstrekte de voorbije jaren grote leningen aan zusterbedrijven, zonder na te gaan of die konden worden terugbetaald. Daardoor verloor het bedrijf 5 miljoen euro aan liquide middelen. Er waren volgens de curator geen zakelijke redenen om deze leningen te verstrekken. Er is volgens hem dan ook sprake van ontoelaatbare belangenverstrengeling. De curator stelt de bestuurders aansprakelijk voor ondeugdelijk bestuur.


De Amerikaanse restaurantketen Burger King voert gesprekken met private equitybedrijven over een mogelijke verkoop. Dat hebben een aantal insiders gezegd. Het Britse investeringsfonds 3i Group, dat onder meer belangen heeft in lingeriefabrikant Agent Provocateur, drankengroep Refresco en de Chinese restaurantketen Little Sheep, zou één van de geïnteresseerde partijen zijn. Het is nog onzeker of de gesprekken zullen leiden tot een verkoop. Een woordvoerder van Burger King wilde tegenover geen commentaar geven op de berichten. Het Britse drankenconcern Diageo verkocht Burger King acht jaar geleden voor 1,5 miljard dollar aan drie Amerikaanse investeringsmaatschappijen. Vier jaar geleden ging de fastfoodketen naar de beurs. Burger King heeft op dit ogenblik een marktkapitalisatie van 2,26 miljard dollar en heeft wereldwijd 12.000 restaurants in meer dan 75 landen.


Het Nederlandse concern AkzoNobel wordt vanaf volgend jaar de belangrijkste verfleverancier van het Amerikaanse Walmart, de grootste winkelketen van de wereld. AkzoNobel is de grootste verfproducent van de wereld en zegt dat de overeenkomst een mijlpaal betekent die het marktaandeel van de Nederlandse groep in de Verenigde Staten gevoelig zal verhogen en de waarde van het merk Glidden zal laten stijgen. Het Nederlandse concern levert al verf aan Walmart-winkels in Puerto Rico en Canada. Volgens AkzoNobel is de overeenkomst vooral strategisch van groot belang is. Door de samenwerking klimt AkzoNobel op de Amerikaanse verfmarkt immers van de derde of vierde plaats naar de tweede plaats. Sherwin-Williams blijft er de onbetwiste marktleider. De verfdivisie van AkzoNobel heeft het al jaren moeilijk op de Amerikaanse markt als gevolg van de malaise op de huizenmarkt en de daaropvolgende crisis.


Het Franse telecombedrijf Vivendi heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 14 miljard euro. Dat is een stijging met 6,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 3,7 procent tot 669 miljoen euro. De winstdaling was naar eigen zeggen vooral te wijten aan hogere belastingen en aan de lagere muziekproductie van artiesten zoals Eminem en Lady Gaga. Het Franse bedrijf zegt wel zijn vooruitzichten over het hele jaar naar boven te zullen bijstellen wegens de verwachte sterke prestaties van de verkoop van videogames en mobiele diensten in de groeimarkten. Daarbij wordt gewezen op onder meer gameproducent Activision Blizzard, producent van World of Warcraft, maar ook op de Braziliaanse telecom-activiteiten van Global Village Telecom (GVT).


De Russische economie is tijdens de eerste zes maanden van dit jaar met 4 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de Russische overheid bekendgemaakt. Eerder werd uitgegaan van een groei van 4,2 procent. De industriële productie is in de periode van januari tot en met juni met 9,6 procent gestegen ten opzichte van het jaar voordien. De Russische economie werd vorig jaar hard getroffen door de economische crisis en kromp toen met bijna 8 procent. Twee jaar geleden groeide de Russische economie nog met 5,6 procent. De Russische economie wordt dit jaar getroffen door aanhoudende droogte, bosbranden en smog. Veel industriële bedrijven hebben daardoor de deuren moeten sluiten. De droogte heeft verder een kwart van de Russische gewassen vernietigd. Rusland heeft de uitvoer van graan voor de rest van het jaar stilgelegd. De Russische overheid verwacht dat de economie dit jaar met 4 procent groeit.


Frankrijk wil dat er strengere regels komen voor de handel in grondstoffen waaronder agrarische producten, metalen, olie en gas. Het aanscherpen van het toezicht moet het speerpunt worden van het Franse voorzitterschap van de G20, dat in november begint. De Franse ministers van economische zaken, energie en landbouw stuurden hun aanbevelingen onlangs per brief naar een drietal leden van de Europese Commissie gestuurd. In de ogen van de ministers is het huidige toezicht ontoereikend en moet er meer worden gedaan in Europees verband. De Franse ministers nemen daarbij een voorbeeld aan de Commodity Futures Trading Commission, de Amerikaanse grondstoffentoezichthouder. Die buigt zich al enkele tijd over de mogelijkheden om de handel in grondstoffen eventueel minder speculatief te maken.


De Japanse luchtvaartmaatschappij Japan Airlines (JAL) heeft een omvangrijke herstructurering aangekondigd. Het bedrijf schrapt 16.000 banen, vermindert het aantal routes en stelt 103 vliegtuigen buiten gebruik. De schuldeisers schelden op hun beurt 522 miljard yen kwijt. Dat komt overeen met een bedrag van 4,9 miljard euro. Het bedrijf krijgt ook een kapitaalinjectie van 350 miljard yen van de Japanse overheid. De luchtvaartmaatschappij gaat gebukt onder een miljardenschuld en vroeg in januari uitstel van betaling aan. Oorspronkelijk zou de luchtvaartmaatschappij al twee maanden geleden met een reorganisatieplan komen, maar het concern had meer tijd nodig om de maatregelen aan te scherpen. De sanering is nodig om de maatchappij weer winstgevend te maken. De maatschappij verwacht in het boekjaar tot en met eind maart volgend jaar weer winst te kunnen boeken.


Het investeringsfonds Candover Investments gaat zijn eigendommen verkopen en de opbrengst aan zijn aandeelhouders uitkeren. Candover stond al een tijd te koop, maar niemand heeft interesse getoond. De beste manier om waarde te optimaliseren bestaat volgens Malcolm Fallen, chief executive van Candover, waarschijnlijk in de uitvoering van een plan om contanten uit te keren aan de aandeelhouders. De beleggingen die Candover nog in portefeuille heeft, bevatten volgens Fallen een aanzienlijke waarde. Candover Investments is de beursgenoteerde moeder van Candover Partners, een uitkoopfonds van 3 miljard euro. Candover Partners werd in januari al opgedoekt toen Candover Investments geen geld meer bleek te hebben om het fonds te spijzen. Na de kredietcrisis is het veel moeilijker om middelen te vinden voor private equity. Het Canadese pensioenfonds Alberta Investment Management leek geïnteresseerd, maar die gesprekken leidden tot niets.


De Zweedse winkelketen Hennes & Mauritz (H&M) zou opnieuw gaan samenwerken met twee mode-ontwerpers. Namen werden niet genoemd, maar er circuleren al wel een aantal namen. In eerste instantie werd daarbij onder meer gedacht aan de Taiwanese ontwerper Shiatzy Chen, maar dat is inmiddels achterhaald. Er wordt nu vooral de naam van jurkenontwerpster Caroline Herrera naar voor geschoven. Ook de namen van Thomas Maier van Bottega Veneta wordt genoemd. Beide ontwerpers komen uit de Verenigde Staten en zijn succesvol geworden met het ontwerpen van luxe tassen. In het verleden scoorde de Zweedse modeketen al bijzonder veel succes met de betaalbare designer-collecties van Jimmy Choo, Roberto Cavalli, Karl Lagerfeld en Viktor & Rolf. Eind september zal de keten onthullen welke designers de nieuwe collectie gaan ontwerpen.


De Nederlandse luchthaven-uitbater Schiphol Group heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 545 miljoen euro. Dat is een stijging met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst kende een verdrievoudiging tot 69,2 miljoen euro. Daarbij moet wel rekening gehouden worden dat tijdens de eerste helft van vorig jaar een aantal eenmalige verliezen moesten worden geboekt, zoals de kosten van de reorganisatie. De winstgroei is verder voor een groot deel te danken aan de transactie op de luchthaven van New York, waar Schiphol Group een terminal helemaal in bezit heeft kunnen nemen. Die transactie draagt 17 miljoen bij aan de winst. In de eerste zes maanden van dit jaar ontving Schiphol 20,5 miljoen passagiers. Dat is 1,1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Op zusterluchthaven Eindhoven Airport werd een groei met 27 procent opgetekend, waardoor de hele groep een groei met 2 procent kende.


Het negatieve eigen vermogen van autofabrikant Spyker Cars kan een belemmering zijn voor het bedrijf om een een notering te krijgen aan de Zweedse beurs. Onlangs raakte bekend dat Spyker, dat vorig jaar het Zweedse merk Saab overnam, met een negatief eigen vermogen van 126 miljoen euro wordt geconfronteerd. Dat is volgens Victor Muller, topman van de autogroep, ontstaan door de verschillende boekhoudmethodes van Spyker en Saab. Spyker onderzoekt momenteel de mogelijkheden van een dubbele beursnotering in Stockholm, naast de bestaande notering in Amsterdam. Een woordvoerder van de Zweedse beurs merkte echter op zich niet te kunnen herinneren dat er ooit aan een technisch failliet bedrijf een notering werd toegekend. De betrokkene wenste echter niet op het specifieke geval van Spyker ingaan.


Bij het Amerikaanse koerierbedrijf United Parcels Service (UPS) worden wereldwijd aan de bedrijfspoorten door het personeel solidariteitsacties gehouden voor de Turkse vakbond Tümtis. Deze vakbond probeert al maanden tevergeefs bij het Turks filiaal van het koerierbedrijf een vakbondsdelegatie op te richten. De voorbije maanden ontsloeg de Turkse divisie bovendien 150 werknemers omwille van het feit dat ze lid werden van de vakbond. Daarbij werden volgens de vakbonden bovendien ook de wettelijke procedures niet gerespecteerd. De werknemers die nog wel in dienst zijn, worden volgens de vakbonden geïntimideerd en onder druk gezet opdat ze geen lid zouden worden. Ondersteunende initiatieven van de internationale transportvakbond bij de Turkse premier en de chief executive van het koerierbedrijf kenden geen resultaat.


Het Amerikaanse technologieconcern Hewlett-Packard gaat een extra 10 miljard dollar ter beschikking houden voor de inkoop van eigen aandelen. De maatregel komt bovenop een pakket van 4,9 miljard dollar dat al beschikbaar zijn. Minstens 3 miljard dollar zal naar eigen zeggen ten laatste tegen oktober zijn uitgegeven. Volgens analisten wil Hewlett-Packard met de maatregel aan investeerders duidelijk maken dat het bedrijf stabiel is en financieel sterk staat en bovendien niet stuurloos is geraakt na het gedwongen vertrek van topman Mark Hurd. Zelf zegt Hewlett-Packard dat de maatregel een onderdeel vormt van een poging om de uitstaande aandelen te beheren. Daarbij wordt opgemerkt dat aandelen-plannen voor de medewerkers ertoe geleid heeft dat het aantal aandelen in circulatie gevoelig is gestegen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home