Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 31, 2010

Consument laat zich niet meer betuttelen

Een groeiend publiek van ervaren consumenten begint een voorkeur te hebben voor merken die een beetje gedurfder uit de hoek durven komen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Trendwatching.com. In dit zogenaamde maturalisme aanvaardt de hedendaagse consument het volgens de onderzoekers niet langer te worden behandeld als een onervaren, gemakkelijk gechokeerd en doordeweeks publiek. Deze maturalisten zijn volgens Trendwatching.com in staat om eerlijker conversaties aan te gaan, ongewone smaken te appreciëren en gedurfdere ervaringen aan te gaan. Deze groep krijgt volgens de onderzoekers ook meer waardering voor merken die de grenzen durven aftasten.

Trendwatching.com voegt er aan toe dat het maturalisme een onderdeel vormt van een bredere sociale trend, waarbij merken ervoor moeten zorgen om met de bestaande cultuur mee te evolueren. Daarbij moeten consumenten volgens het bureau ook op een innovatieve manier worden benaderd, waarbij onderkend moet worden dat de consument steeds gesofistikeerder en intelligenter is geworden en er een groeiende noodzaak is aan transparantie en authenticiteit. Het maturalisme wordt volgens de onderzoekers gedreven door de verdere afkalving van vele waarden, rituelen en formele vereisten en wetten die ooit in de moderne maatschappijen gangbaar waren, zonder dat daar sociale consequenties aan verbonden zijn.

De moderne consument is volgens Trendwatching.com is verveeld en zelfs wantrouwig geraakt tegenover de conventionele relatie tussen producent en consument. Er wordt aan toegevoegd dat de maturalist uitkijkt naar merken en producten met een grotere menselijkheid en authenticiteit. Er wordt wel gewaarschuwd dat shockeren zonder innovatie of achterliggende ideeën nog nooit een succesvolle marketing-strategie is gebleken. De onderzoekers voegen er aan toe dat er in groeimarkten een duidelijk verband is tussen de bredere verspreiding van meer liberale gedragingen en de stijgende verstedelijking. Die migratie verbreekt immers banden met traditionele sociale en familiale structuren en creëert contacten met alternatieve goederen, levensstijlen en ervaringen.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home