Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 31, 2010

Administratie nog altijd rem op Russische bouwsector

Hoewel Rusland pogingen onderneemt om de overdreven bureaucratie af te bouwen, blijkt het verkrijgen van de nodige vergunningen nog altijd een bijzonder uitgebreide adminstratie te vergen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Russische ministerie van regionale ontwikkeling. Vooral de Russische hoofdstad Moskou geniet op dat gebied nog altijd een kwalijke reputatie. Uit het onderzoek blijkt dat voor een bouwproject in Moskou in totaal veertig vergunningen van verschillende diensten moeten worden verkregen. Het Russische gemiddelde bedraagt elf vergunningen. De problemen blijken zowel in residentiële als industriële bouwwerken naar voor te komen.

"Het duurt in Rusland ruim zes maand tussen de verwerving van een bouwgrond en de uiteindelijke bouwvergunning," voert de Russische krant Vedomosti aan. "Maar ook daarna duurt het nog 22,4 maanden vooraleer het pand in gebruik genomen kan worden." Er wordt wel aan toegevoegd dat de situatie een verbetering kent. Drie jaar geleden moest immers nog 8,6 maanden gewacht worden op de uiteindelijke bouwvergunning, waarna nog eens 26,5 maanden moest worden gewacht om het pand in gebruik te kunnen nemen. De grootste problemen zijn gesitueerd in het Verre-Oosten, waar meer dan tien maand moet worden gewacht op de geschikte bouwvergunning.

Gemiddeld moeten plannen door elf verschillende diensten worden goedgekeurd. Daar werd een daling met twee vergunningen opgetekend tegenover het jaar voordien. In Moskou heeft men echter veertig vergunningen nodig. Het ministerie van regionale ontwikkeling merkt op dat de betrokken diensten de administratieve barrières moeten wegwerken. Daarbij wordt aangestuurd op een snellere toekenning van de vergunning en het verwerken van alle documenten via één kanaal. Indien men daar niet in lukt, dreigt de Russische bouwsector zich volgens het rapport nooit te zullen herstellen. Er wordt opgemerkt dat nog altijd veertig miljoen Russen in verouderde woningen leven, terwijl vijfendertig miljoen mensen in afgetakelde appartementen wonen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home