Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 30, 2010

Indiase middenklasse wordt motor van economie

De groeiende omvang van de middenklasse en de versnellende verstedelijking hebben een belangrijke impact op de Indiase economie. Maar ook de landelijke gebieden staan in India voor een belangrijke evolutie. Daar zal 42 procent van de bevolking in de toekomst actief zijn in industriƫle sectoren zoals bouw en retail in plaats van in de landbouw. Dat is de conclusie van de Indiase National Council of Applied Economic Research. Op dit ogenblik zijn er in India al ongeveer 46,7 miljoen welgestelde gezinnen, terwijl die categorie in het begin van de eeuw nog slechts 13,8 miljoen huishoudens telde. Maar door de stijgende inkomens, is ook de 60 procent aan de basis van de rijkdom-pyramide volgens de onderzoekers nog altijd aantrekkelijk voor marketeers.

"Tegen het midden van de eeuw zal volgens het rapport minstens 45 procent van de totale Indiase bevolking in een stedelijke omgeving wonen," aldus de zakenkrant The Financial Times. "Op dit ogenblik woont slechts 30 procent van de bevolking in de steden. De volgende decennia zullen dan ook 379 miljoen Indiƫrs van rurale gebieden naar de steden emigreren. Op dit ogenblik vertegenwoordigen de twintig grootste steden van India ongeveer 10 procent van de totale bevolking, maar die genereren 31 procent van de inkomsten, 60 procent van het surplus-inkomen en 21 procent van de totale consumentenbestedingen."

De onderzoekers zeggen dat 49 procent van de Indiase autobezitters uit de middenklasse komt. De rijkste categorie heeft daarin nog slechts een aandeel van 7 procent. Daarnaast vertegenwoordigt de middenklasse ook 53 procent van alle airco-installaties en bijna 46 procent van alle kredietkaarten. "In India stijgt het inkomen van elk gezin," merken de onderzoekers op. Er wordt wel aan toegevoegd dat die evolutie de grote kloof in de verdeling van de rijkdom niet zal uitwissen, aangezien de 44 procent rijkste inwoners nog altijd 93 procent van het totale surplus-inkomen controleren. Met 140 miljoen gezinnen beneden de vijfenveertig jaar en een kwart van de veelverdieners in de groep tussen zesentwintig en vijfendertig jaar, heeft India ook een jonge arbeidsbevolking.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home