Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 31, 2010

Nieuwsoverzicht

De Chinese computerfabrikant Lenovo gaat een spelcomputer lanceren die de concurrentie moet aangaan met de bestaande platforms van Microsoft, Sony en Nintendo. Dat heeft Lenovo zelf bekend gemaakt. De computerfabrikant heeft inmiddels een prototype van zijn eBox ontwikkeld. Voor de productie en commercialisering richtte de computerbouwer de nieuwe vennootschap Beijing Eedoo Technology op. De eBox is aansluitbaar op het internet en detecteert de lichaamsbewegingen van de gebruiker, zonder dat daarvoor randapparatuur nodig is. De console zal tegen eind dit jaar op de markt zijn in China. In een tweede fase volgen andere landen van de regio Asia-Pacific en vervolgens de rest van de wereld. De eBox past in de strategie van Lenovo om verder te diversifiëren. Onder meer werden al smartphones en tablet-computers ontwikkeld.


De Zuid-Koreaanse staalgroep Posco heeft een controlerend belang genomen in het grondstoffenbedrijf Daewoo International Corporation. Posco is het derde grootste staalbedrijf ter wereld en heeft nu 68,15 procent van Daewoo in handen. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 3.370 miljard won. Dat komt overeen met een bedrag van 2,2 miljard euro. Daarmee wordt Daewoo de grootste overname uit de geschiedenis van het staalbedrijf. Posco hoopt met de overname een stabiele toevoer van grondstoffen te garanderen en een nieuwe inkomstenbron te genereren. Deawoo International heeft gasvelden voor de kust van Myanmar en is bezig met de ontwikkeling van een nikkelmijn in Madagascar. Daarnaast produceert het bedrijf ook nikkel, koper en uranium in Australië en Bolivia. De transactie zou eind september worden afgerond.


Het Amerikaanse industriële concern 3M neemt het bedrijf Cogent, gespecialiseerd in biometrische scanning, over. Met die overname bouwt 3M zijn activiteiten in de veiligheidssector uit. Met de overname is een bedrag gemoeid van 943 miljoen dollar. De scanners van Cogent identificeren vingerafdrukken, de iris van ogen en gezichten, waarbij de toegang tot onder meer computerhardware en applicaties kan worden beveiligd. De toepassingen van het bedrijf worden onder meer gebruikt door politiediensten. Het management van Cogent heeft zich al achter de overname geschaard, maar de transactie moet ook worden ondersteund door de aandeelhouders. Gehoopt wordt dat de overname tegen het einde van dit jaar afgerond zou kunnen worden. Overnemer 3M is al actief in de veiligheidssector en produceert onder meer scanners voor paspoorten en documenten.


De videosite YouTube, dochter van Google, onderhandelt met een aantal Amerikaanse filmstudio's over het online verhuren van films. De videowebsite zou nog voor het einde van dit jaar met de nieuwe dienst kunnen starten. Per film zou de consument ongeveer 5 dollar moeten betalen. Begin dit jaar waren al een aantal films op het Sundance Festival in San Francisco op YouTube beschikbaar. Toen al liet Google de ambitie verstaan om gelijkaardige activiteiten uit te bouwen tot een duurzaam aanbod. In de Verenigde Staten wordt de online filmverhuur op dit ogenblik gedomineerd door Netflix, waar geïnteresseerden voor ongeveer 10 dollar onbeperkt met online streaming kunnen kijken naar televisieseries en films. Ook de videowebsite Hulu, een initiatief van verschillende grote Amerikaanse televisiezenders, bouwt zijn aanbod voortdurend uit. Ook Apple is met iTunes al actief op de markt van films en televisiereeksen.


De Indiase regering heeft het Canadese bedrijf Research in Motion, producent van de Blackberry, zestig dagen respijt gegeven om de veiligheidsdiensten een betere toegang te verstrekken tot zijn diensten voor e-mail en instant messaging. Daarmee reageert de regering op een belofte van het Canadese bedrijf om versleutelde berichten toegankelijk te maken. Het Indiase ministerie van binnenlandse zaken heeft in een verklaring gezegd dat de situatie over twee maanden opnieuw zal besproken worden, nadat de telecomautoriteiten de mogelijkheid hebben onderzocht om de BlackBerry-diensten via een server in India te laten lopen. Berichten die verstuurd worden via een BlackBerry worden automatisch versleuteld en verzonden naar servers in Canada en andere landen. India en diverse andere landen willen echter toegang tot de versleutelde berichten om terrorisme en criminele activiteiten tegen te kunnen gaan.


Het Duitse mediaconcern Bertelsmann heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 170 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig werd nog een verlies geleden van 368 miljoen euro. De omzet steeg van 7,09 miljard euro naar 7,36 miljard euro. De groei is vooral te danken aan een aantrekkende advertentiemarkt en de uitwerking van een grootschalige reorganisatie die het bedrijf vorig jaar doorvoerde. Bertelsmann is het grootste mediaconcern van Europa. De groei tijdens de eerste helft van dit jaar werd vooral gedragen door televisiezender RTL en de boekendivisies Gruner+Jahr en Random House. Hartmut Ostrowski, topman van Bertelsmann, zegt dat het bedrijf zijn winstverwachting bijstelt naar ruim 500 miljoen euro. Begin dit jaar werd een winstverwachting van 400 miljoen euro tot 500 miljoen euro naar voor geschoven.


De winkelketen Carrefour heeft in Europa een licht tegenvallende maand augustus achter de rug. De maand juli heeft daarentegen wel tot tevredenheid gestemd. Dat heeft Pierre Bouchut, financieel directeur van Carrefour, gezegd in een toelichting op de halfjaarcijfers van het Franse supermarktconcern. Bouchut herhaalde dat Carrefour de activiteiten wil versterken in de landen waar het marktleider is en zich mogelijk terugtrekt uit landen waar dat niet het geval is. Verdere details over die scenario's werden niet bekend gemaakt. Geruchten doen de ronde dat Carrefour mogelijk activiteiten in Zuidoost-Azië van de hand zal doen. Carrefour heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst van ruim 1 miljard euro gerealiseerd. Dat is een stijging met bijna 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over het hele jaar hoopt de keten op een winst van 3,1 miljard euro.


Computerconcern Hewlett-Packard (HP) moet een boete van 55 miljoen dollar betalen omdat het met smeergeld een grote opdracht van de Amerikaanse regering zou hebben binnengehaald. Daarover zijn het computerconcern het het Amerikaanse ministerie van justitie tot een minnelijke schikking gekomen. Hewlett-Packard werd ervan beschuldigd andere bedrijven te hebben betaald, die de producten van Hewlett-Packard vervolgens aan de overheid zouden hebben aangeraden. De prijzen die Hewlett-Packard vervolgens voor de apparatuur aanrekende, zouden ook nog eens kunstmatig zijn opgehoogd. Het computerconcern sloot acht jaar geleden een megacontract met de Amerikaanse overheid. Twee jaar later brachten twee klokkenluiders de zaak echter aan het licht. Hewlett-Packard zegt te ontkennen een misdrijf te hebben begaan, maar voegt er aan toe dat de minnelijke schikking voor de aandeelhouders de beste oplossing was.


De Nederlandse verzekeraar Aegon heeft 500 miljoen euro staatssteun terugbetaald, zoals eerder was aangekondigd. Daarmee heeft Aegon inmiddels de helft van de steun terugbetaald die twee jaar geleden van de Nederlandse overheid was ontvangen. Inclusief rente en extra premies heeft Aegon 563 miljoen euro aan de Nederlandse staat terugbetaald. Aegon kondigde eerder aan de totale steun voor eind juni volgend jaar te willen terugbetalen. De Nederlandse staat stelde twee jaar geleden een bedrag van 3 miljard euro ter beschikking van het verzekeringsconcern, dat is moeilijkheden verzeild was geraakt. Vorig jaar betaalde Aegon al een schijf van 1 miljard euro terug. Om de lening terug te kunnen betalen, hevelde de verzekeraar bufferkapitaal van de operationele onderdelen over naar de holding.


Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genzyme heeft een tweede overnamebod van het Franse farmaconcern Sanofi-Aventis afgewezen. De Franse groep had een nieuw bod van 18,5 miljard dollar op Genzyme gelanceerd. Genzyme wees eerder al een bod van Sanofi van de hand. Henri Termeer, topman van Genzyme, benadrukt dat in het nieuwe bod geen betere prijs of nieuwe informatie kon worden teruggevonden. De topman voegde er aan toe niet meer met Sanofi in gesprek te willen gaan op basis van een voorstel dat volgens hem opportunistisch is getint en vanuit een onrealistische beginprijs vertrekt. Volgens Sanofi is de reactie van Genzyme op het bod niet verrassend. Chris Viehbacher, topman van Sanofi, suggereerde dat zijn onderneming overweegt een vijandig bod op Genzyme uit te brengen. Sanofi is volgens hem bereid alle alternatieven te overwegen om deze transactie te kunnen sluiten.


De Amerikaanse beleggingsgoeroe Jim Rogers heeft harde kritiek geuit op Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve. In een televisie-interview zei Rogers dat Bernanke helemaal niets van economie begrijpt. Rogers stelde dat het beleid van de Federal Reserve, het stelsel van de Amerikaanse centrale banken, om de rente laag te houden en daarmee de geldpersen te laten draaien, niet werkt om de economie aan de gang te krijgen. Onlangs maakte Bernanke nog bekend dat de Federal Reserve klaarstaat om meer maatregelen te nemen indien dat nodig zou zijn. Daarmee hintte hij erop dat de Federal Reserve bereid is de geldkraan verder open te zetten als de economie verslechtert. Bernanke denkt volgens Rogers alleen aan het drukken van geld. Volgens Rogers zijn de Europese beleidsmakers wel op de goede weg door te kiezen voor bezuinigingen. Rogers zegt dan ook liever te hebben dat de Europeanen de Federal Reserve zouden runnen.


De Taiwanese fabrikant Foxconn International - toeleverancier aan teleloon-fabrikanten zoals Apple, Motorola en Sony Ericsson - heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 143 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 18,7 miljoen dollar. De omzet daalde met 2,2 procent tot 3,23 miljard dollar. De verliezen zijn volgens het bedrijf te wijten aan de lagere productprijzen, wijzigingen in de productmix en extra uitgaven rond de verhuis van een aantal productiesites. Foxconn wordt geconfronteerd met onrust onder zijn Chinese werknemers, die betere werkomstandigheden eisen. Bij Foxconn werken bijna één miljoen mensen. Eerder dit jaar kwam het bedrijf negatief in de publiciteit door een groot aantal zelfmoorden bij een vestiging in Zuid-China. Het bedrijf voert aan dit jaar de verhuis van zijn productie te zullen kunnen afronden. Die verhuis zou een einde moeten maken aan de stijgende arbeidskosten.


De Bank of Japan breidt zijn programma aan noodleningen verder uit. Daarmee wil de bank de druk op de Japanse economie verlichten. Tijdens een noodvergadering werd ingestemd met een nieuw injectie voor de financiële sector. Bekend werd gemaakt dat voor 10 biljoen yen aan halfjaarlijkse leningen in de markt worden geplaatst. Dat komt overeen met een bedrag van 93 miljard euro. Eerder werden al kwartaalleningen voor een bedrag van 20 biljoen yen vrijgemaakt. Volgens de bank heeft de nieuwe maatregel, samen met de inspanningen van de Japanse overheid, een positieve invloed op de economie en de yen. De dure Japanse munt is slecht voor exporteurs en kan het economisch herstel in Japan in gevaar brengen. Masaaki Shirakawa, gouverneur van de Bank of Japan, benadrukte dat de Japanse politiek geen druk heeft uitgeoefend om de stappen te nemen, maar ze wel steunt.


De Duitse chipfabrikant Infineon verkoopt zijn divisie mobiele telefonie Wireless Solutions Business aan het Amerikaanse technologieconcern Intel. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,4 miljard dollar. Over de verkoop van de divisie aan Intel werd de afgelopen maanden al gespeculeerd. De overname moet in het eerste kwartaal van volgend jaar worden afgerond. Infineon wordt na de verkoop gevoelig kleiner. De betrokken divisie vertegenwoordigde het voorbije jaar één derde van de totale omzet van Infineon. De transactie past in het kader van de strategie van Intel om zijn portfolio mobiele telefonie gevoelig uit te breiden. Intel is op dit ogenblik al bijzonder sterk in computers, laptops, netbooks en servers. Door een aantal overnames wil het concern zijn achterstand op het gebied van mobiele telefonie ophalen.


De Duitse Bundesbank heeft zich gedistantieerd van de controversiële uitspraken over bepaalde bevolkingsgroepen van zijn bestuurslid Thilo Sarrazin. Dat gebeurde na een speciaal ingelaste vergadering van de centrale bank. De meningen van Thilo Sarrazin reflecteren volgens een woordvoerder niet de standpunten van de bank. De Duitse Bundesbank zal naar eigen zeggen na een gesprek met Sarrazin een beslissing nemen over de toekomst van de bankier. Sarrazin kwam vorig jaar in het bestuur van de Bundesbank. Sarrazin bespreekt in zijn nieuwe boek de integratie-problematiek in Duitsland. Sarrazin heeft daarin onder meer gezegd dat Turken in Berlijn geen andere economische functie hebben dan het verkopen van groenten en fruit en dat alle Joden en Basken een specifiek gen delen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home