Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 31, 2010

Gevecht erfgoed Moskou blijft onverminderd voortduren

In de Russische hoofdstad Moskou is een actie op gang gebracht om het historische Volkonsky-pand te redden. Het pand werd gebouwd in de negentiende eeuw als een commercieel appartementsgebouw, maar de actievoerders voeren aan dat het pand een onderdeel vormt van het architecturaal geheel van het Volkonsky-vastgoed in Tverskoi Bullar in het stadscentrum van de Russische hoofdstad. De Volkonsky-familie betrok het vastgoed in de eerste helft van de achttiende eeuw en volgens historici zou één van de prinsen voorbeeld hebben gestaan voor het personage Andrei Bolkonsky uit de Tolstoy-roman 'Oorlog en Vrede'.

Het bouwbedrijf Satori was begonnen met de afbraak van het gebouw, maar werden tegengehouden door een aantal activisten van de organisatie Arkhnadzor, die opmerkten dat de werken illegaal waren aangezien er geen toelating kon worden voorgelegd van het erfgoedcomité van het stadsbestuur. Het bouwbedrijf, dat eerder dit jaar ook al betrokken was bij gecontesteerde afbraakwerken rond de beschermde Verrijzeniskerk, werd daarop door het erfgoedcomité gedwongen de werken stil te leggen tot de nodige vergunningen zouden zijn verkregen. Ondanks dat bevel zette Satori de werken toch door, verwijzend naar een formele opdracht van het stadsbestuur. Maar uiteindelijk werden de werken toch onderbroken.

In juni van dit jaar besliste de openbare aanklager ook al de vernietiging van een aantal historische panden in het Kadashi-district stop te zetten nadat activisten de afbraakwerken hadden verstoord. De historische panden hadden plaats moeten ruimen voor luxe-appartementen. Het komt in Moskou geregeld tot botsingen tussen projectontwikkelaars en conservationisten. De prijs van vastgoed ligt in Moskou immers bijzonder hoog. Bovendien verkeren vele historische gebouwen vaak in zwaar vervallen toestand. Arkhnadzor wijst er echter op dat het gebied rond de Volkonsky-site enkele jaren geleden door het cultureel erfgoedcomité was erkend als een historisch stadsgedeelte, zodat er geen nieuwe bouwprojecten zijn toegelaten.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home