Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 31, 2010

Laptop zorgt voor specifieke gezondheidsbekommernissen

Het specifieke ontwerp van laptops geeft aanleiding tot een slechte lichaamshouding, die kan leiden tot hoofdpijn, spierpijn en nekpijn en kwetsuren aan schouders en handen. Dat is de conclusie van een rapport van onderzoekers van de Chapel Hill School of Medicine aan de University of Carolina. De problemen zijn volgens de onderzoekers te wijten aan de compacte constructie van de laptops. Omdat het toetsenbord en het beeldscherm niet kunnen gescheiden worden, zijn de gebruikers volgens de onderzoekers niet vrij om voor een configuratie te kiezen die de gezondheidsrisico's tot een minimum zouden kunnen beperken.

"Het gebruik van een laptop vergt een opoffering," voert onderzoeksleider Kevin Carneiro aan. "De gebruiksvriendelijkheid van de laptop heeft een prijs. De vreemde positie van de vingers en het lichaam kan zenuwen van de pols beschadigen en leiden tot het zogenaamde carpal tunnel syndrome. Anderzijds kan de ongunstige positie van de nek en schouders tot spierpijnen in die regio's leiden. De problemen kondigen zich aan de de vorm van hoofdpijnen, polspijnen, tintelingen in de vingers en de duim en pijnen aan de schouders en nek." Het probleem wordt volgens de onderzoekers acuut, aangezien er wereldwijd meer laptops dan desktops worden verkocht.

Carneiro voegt er aan toe dat vooral studenten kwetsbaar zijn, aangezien het campusleven door laptops wordt gedomineerd. Er zijn volgens de onderzoekers wel een aantal maatregelen die het risico kunnen beperken. Wie aan een computer werkt, moet er volgens de onderzoekers voor zorgen dat het lichaam een hoek van 90 graden vormt aan de ellebogen, knieƫn en heupen. Ook wordt aangeraden om een externe monitor of een afzonderlijk toetsenbord te gebruiken, zodat een betere lichaamshouding kan worden aangenomen. Ook wordt opgemerkt dat de gebruikte stoel verstelbaar moet zijn en een rugleuning heeft. Ook moet het scherm op een geschikte hoogte worden geplaatst zodat de nek niet hoeft gebogen te worden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home