Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 31, 2010

Nieuwe waterkrachtcentrale voor Kyrgizië

Kyrgizië heeft het eerste gedeelte van zijn nieuwe Kambarata-waterkrachtcentrale in gebruik genomen. Met het project is een investering gemoeid van 200 miljoen dollar. Kambarata is het eerste elektriciteitsproject dat Kyrgizië in gebruik heeft genomen sinds het instorten van de Sovjet-Unie. De centrale gaat echter waarschijnlijk de concurrentie voor de schaarse waterbronnen in Centraal-Azië nog opdrijven. Het project, dat gedeeltelijk financieel wordt gesteund door Rusland, zal Kyrgizië toelaten om extra elektriciteit te genereren, maar zou de watervoorraad van de buurlanden kunnen beperken. De constructie van Kambarata werd in de jaren negentig stopgezet, maar werd drie jaar geleden heropgestart.

"Interim-leider Roza Otunbayeva merkte op dat de waterkachtcentrale een belangrijke bijdrage zal leveren tot de welvaart van Kyrgizië," aldus het persbureau Reuters. "Het project toont volgens haar bovendien aan dat Kyrgizië onafhankelijk kan bestaan. Otunbayeva voegt er aan toe dat de centrale de bevolking zal toelaten om zowel tijdens de winter als de zomer comfortabeler te leven. Bovendien zullen volgens haar ook de export-mogelijkheden van Kyrgizië toenemen." Otunbayeva merkt nog op dat elektriciteit en goudproductie de twee pijlers zijn van de economie van Kyrgizië. Beide activiteiten vertegenwoordigen ongeveer 10 procent van het bruto binnenlandse product van het land.

De ambities van Kyrgizië op het gebied van waterkracht worden onder meer argwanend bekeken in buurland Oezbekistan, dat afhankelijk is van rivieren die eerste door Kyrgizië en Tadzjikistan lopen. Oezbekistan heeft de watertoevoer nodig om zijn katoenvelden en akkers te bevloeien. De Oezbeken verzetten zich dan ook tegen grote waterkrachtcentrales in de buurlanden. De nieuwe centrale zal Kyrgizië toelaten om jaarlijks 500 miljoen kilowattuur tot 700 miljoen kilowattuur elektriciteit te genereren. Op dit ogenblik genereert het land ongeveer 14 miljard kilowattuur per jaar. Otunbayeva kondigde aan dat de Kambarata-centrale nog met extra eenheden zal aangevuld worden, maar dat zal volgens haar in afspraak met Oezbekistan gebeuren.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home