Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 02, 2010

Europa moet systeem uitstootkredieten bijsturen

De Europese Commissie bereidt maatregelen voor om het gebruik van uitstootkredieten voor industriƫle gasprojecten in de toekomst te beperken. Dat heeft Connie Hedegaard, Europees Commissaris voor klimaatbeleid, gezegd. Die nieuwe regeling zou over drie jaar ingaan. In de huidige Europese emissiehandel kunnen bedrijven een gedeelte van hun uitstootmaatregelen voldoen door internationale kredieten te kopen van het Clean Development Mechanism (CDM) van de Verenigde Naties door goedkopere emissie-reducties in ontwikkelingslanden. Een aantal van die projecten heeft echter al de kritiek gekregen dat de productie van broeikasgassen wordt opgedreven om nadien meer kredieten te kunnen verkrijgen.

Connie Hedegaard zegt haar diensten gevraagd te hebben om een voorstel uit te werken dat tot verdere restricties zou leiden voor het gebruik van uitstootkredieten voor industriƫle gasprojecten. Onlangs maakten ook de Verenigde Naties bekend een aanvraag van vijf Chinese gasprojecten voor miljoenen uitstootkredieten te zullen herzien. Hedegaard merkt op dat de Europese Commissie een impact-onderzoek zal opstarten, waar samen met betrokkenen van de uitstootmarkten zou worden bekeken in welke mate de beperkingen zouden kunnen worden ingevoerd. Handelsfondsen in uitstootrechten hebben eerder al duidelijkheid gevraagd over het toekomstige beleid terzake.

Hedegaard zegt dat de uitstootkredieten van de Europese Commissie een aantal successen heeft opgeleverd, maar ze gaf toe dat er ook kritiek kan worden geuit op het systeem. Dat is volgens haar onder meer het geval op het gebied van integriteit van de projecten. Daarom moet het systeem volgens Hedegaard worden bijgestuurd. De International Emissions Trading Association (IETA) liet onlangs Hedegaard weten dat de nieuwe regelgeving geen impact mag hebben op investeringen die al werden gerealiseerd. Anders zullen nieuwe investeerders volgens de organisatie niet kunnen worden aangetrokken. Retro-actieve beperkende maatregelen zijn volgens de organisatie uitgesloten.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home