Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 02, 2010

Nieuwsoverzicht

Voor de tweede keer bieden de Ikea-vestigingen wereldwijd een collectie Zweedse kunst aan. Daarbij werd beroep gedaan op de kunstenaars Helene Billgren, Roger Andersson, Niklas Seglevi, Roger Metto en Jens Fänge. Reproducties van die werken worden in een selectie van 301 vestigingen van de meubelfabrikant verkocht. Twee jaar geleden deed Ikia al een soortgelijke actie, die bijzonder veel succes kende. Ikea beperkt zijn actie tot uitsluitend Zweedse kunstenaars. Dat heeft naar eigen zeggen te maken met de Zweedse roots van het bedrijf. De vijf kunstwerken sluiten aan bij de sfeer die Ikea wil uitstralen. Het zijn huiselijke taferelen die wat meer diepgang tonen dan gewone foto's en posters, maar ze zijn niet zo moeilijk dat een breed publiek ze niet kan smaken. Kunstenares Billgren toont zich enthousiast over het initiatief, eraan toevoegend het opwindend te vinden dat haar werk in China zal gezien worden.


Het Britse olieconcern British Petroleum heeft sinds de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in april tot eind juli 93,4 miljoen dollar uitgegeven aan publiciteitscampages. Dat is drie keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat hebben de Amerikaanse volksvertegenwoordigers Henry Waxman en Bart Stupak, lid van de commissie energie en handel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, bekend gemaakt. De miljoenen gingen voornamelijk naar campagnes in Amerikaanse kranten en magazines. Volgens British Petroleum werden de investeringen gedaan om de inwoners van de Golf van Mexico op de hoogte te houden van de situatie. Er wordt aan toegevoegd dat de reclame-investeringen slechts een klein gedeelte vormen van de uitgaven die in het kader van de olieramp werden uitgegeven. In totaal heeft British Petroleum naar eigen zeggen daarbij al 6,1 miljard dollar geïnvesteerd.


India vraagt aan de producent van BlackBerry en aan leveranciers van internetdiensten, waaronder Skype en Google, om lokale servers op te zetten. Dat moet de Indiase veiligheidsdiensten toelaten de communicatiestroom te kunnen controleren. De Indiase overheid is bevreesd dat nieuwe technologieën, zoals smartphones, worden gebruikt door terroristen. Twee jaar geleden maakte een commando op die manier afspraken voor de aanslagen in Mumbai, waarbij 166 doden vielen. Daarom wil India dat alle leveranciers van internetdiensten met een server in het land werken, zodat de veiligheidsdiensten toegang krijgen tot de berichten. India dreigde eerder met een verbod op onder meer het gebruik van BlackBerry indien het geen toegang krijgt tot de verzonden gegevens. Onlangs werd het ultimatum aan producent Research in Motion nog met zestig dagen uitgesteld, omdat er sprake is van vooruitgang in de onderhandelingen.


De Ierse werkloosheidsgraad is in augustus gestegen tot 13,8 procent. Dat is het hoogste peil in zestien jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van de Ierse dienst voor Statistiek. Ierland is net als Spanje en Griekenland bijzonder zwaar getroffen door de crisis. Eind juli stond de werkloosheidsgraad in Ierland op 13,7 procent. Tijdens de maand augustus kwamen er nog eens 2.500 werklozen bij. Daardoor zijn in Ierland op dit ogenblik in totaal 455.000 mensen werkloos. Op één jaar tijd steeg de werkloosheid in het land met meer dan 7 procent. Ierland werd in de jaren negentig nog de Keltische tijger genoemd omwille van de spectaculaire economische groei. Maar de financiële crisis trof het land bijzonder hard, met vooral problemen in de vastgoedsector. De jongste twee jaar daalde het bruto binnenlands product. Gevreesd wordt dat er een nieuwe dalperiode op komst is. Onlgans verlaagde het ratingagentschap Standard & Poor’s al de kredietrating van Ierland.


De Duitse regering heeft een drastisch besparingsplan goedgekeurd, waarbij de volgende vier jaar 82 miljard euro bezuinigen zouden moeten worden doorgevoerd. Duitsland knipt onder meer in zijn militaire uitgaven, terwijl er ook een financiële transactietaks voor banken komt. Ook worden de uitkeringen van langdurig werklozen teruggeschroefd. Daarnaast wordt er een vliegtaks ingevoerd. Reizigers die vanaf volgend jaar vanop een Duitse luchthaven vertrekken, zullen een taks moeten betalen die kan oplopen tot 45 euro. De taks geldt echter niet voor transit-reizigers. Duitsland hoopt dat de vliegtaks jaarlijks 1 miljard euro opbrengt. Een beslissing over een taks op nucleaire energie werd voorlopig uitgesteld. Wel houdt de Duitse regering vast aan het principe dat de nucleaire sector de schatkist jaarlijks ongeveer 2,3 miljard euro zal moeten opleveren. De manier waarop dat precies zal gebeuren, is nog niet duidelijk.


In Californië werd met een overgrote meerderheid een wet goedgekeurd die het gedrag van paparazzi moet inperken. Paparazzi die zich roekeloos gedragen in het verkeer, riskeren een boete van 5.000 dollar en een celstraf van één jaar. Het is dertien jaar geleden dat de Britse prinses Diana verongelukte omdat ze achtervolgd werd door een groepje fotografen. Die praktijk komt nog steeds vaak voor in Los Angeles, het mekka van de Amerikaanse filmindustrie. Een exclusief beeld van een celebrity kan fotografen duizenden dollars opleveren en dus nemen ze soms gigantische risico om een unieke foto te kunnen nemen. Gouverneur Arnold Schwarzenegger moet de wet wel nog goedkeuren, maar dat zou slechts een formaliteit moeten zijn. Schwarzenegger en zijn vrouw Maria Shriver werden twaalf jaar geleden zelf van de weg gereden door vasthoudende paparazzi.


Het technologiebedrijf Apple gaat in de Verenigde Staten en vijf andere landen televisieprogramma's en films verhuren. Het heeft daarvoor akkoorden afgesloten met ABC en Fox en met de online filmaanbieder Netflix. Het is de bedoeling dat de programma's niet gedownload worden, maar gestreamd via het vernieuwde en grondig gewijzigde AppleTV-toestel. De prijs van dat toestel zakt van 299 dollar naar 99 dollar. Huur van de programma's zal 99 dollarcent kosten, terwijl voor een film 4,99 dollar betaald moet worden. Films zullen beschikbaar zijn op de dag dat ze in dvd-versie worden uitgebracht. Ook YouTube-beelden zullen via AppleTV bekeken kunnen worden. Steve Jobs, topman van Apple, heeft toegegeven dat de vroegere versie van het apparaat geen succes is geworden. Jobs zegt daarbij dat mensen geen computer in hun woonkamer willen, zodat de hardware stil en klein moet worden gehouden.


Rusland, Saudi-Arabië en Bahrein zijn financieel de beste bestemmingen voor expats. Dat blijkt uit een studie van de zakenbank HSBC Holdings. Expats die binnen Europa actief zijn, profiteren het minst van hun verhuizing. De zes plaatsen in een rangschikking van vijfentwintig markten werden allemaal ingenomen door Europese landen. De onderzoekers wijzen de economische volatiliteit aan als oorzaak voor de relatief magere beloning voor Europese expats. In die regio willen volgens hen heel wat expats terug naar hun land van herkent. Er wordt aan toegevoegd dat 36 procent van de expats in Rusland meer dan 250.000 dollar verdient. Dat is een stijging met 6 procentpunten tegenover vorig jaar. Na Rusland volgen Singapore (32 procent) en Bermuda (27 procent). Wereldwijd verdient 13 procent van de expats meer dan 250.000 dollar. In Spanje daarentegen verdient 62 procent van de expats maximaal 60.000 dollar. In de andere Europese landen is dit het geval voor ongeveer de helft van de expats.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips brengt in oktober de GoGear Connect, een concurrent voor de iPod Touch, op de markt. De GoGear Connect draait op Android, het besturingssysteem van Google voor smartphones en mobiele apparaten. Het toestel van Philips wordt bestempeld als de eerste volwaardige concurrent voor de iPod Touch. Op korte termijn worden echter ook nog toestellen verwacht van merken zoals Archos en Samsung. Net zoals de iPod Touch beschikt de Philips over een touchscreen, een camera en een wifi-verbinding om op het internet te surfen. Zoals vaker bij Android zijn er veel links naar Google-diensten, zoals Google Maps, Gmail en YouTube. Via de Android Market - de tegenhanger van Apples App Store - zijn er programma's en games beschikbaar. De prijs van 249 euro zit op hetzelfde niveau van de iPod.


In de internationale geldhandel wordt dagelijks voor 4.000 miljard dollar omgezet. Dat blijkt uit het jongste onderzoek van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) uit Bazel. Het volume lag daarmee in april van dit jaar 20 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er dagelijks voor 3.300 miljard dollar werd omgezet. De stijging is vooral te wijten aan de hogere activiteit bij hefboomfondsen, pensioenfondsen en investeringsfondsen. De deviezenhandel is volgens het rapport ook internationaler geworden. Grensoverschrijdende transacties maken nu al 65 procent uit van alle activiteiten. Het aandeel van de Amerikaanse dollar is iets gedaald, ten voordele van de euro en de yen. Het centrum van de geldhandel ligt nog altijd in Groot-Brittannië, waar 37 procent van de totale omzet wordt gerealiseerd. Daarna volgen de Verenigde Staten (18 procent) en Japan.


Dick Fuld, de vroegere topman van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, beschuldigt de Amerikaanse regulatoren ervan zijn bedrijf op een oneerlijke manier te hebben behandeld en zo het faillissement te hebben veroorzaakt. Het failliet van Lehman Brothers bijna twee jaar geleden lag aan de basis van de wereldwijde financiële crisis. Fuld stelde dat Lehman Brothers de steun werd ontzegd die nadien wel aan concurrenten werd toegekend. Hij voegde er aan toe dat die weigering ook was gebaseerd op verkeerde informatie. Hij wees daarbij naar het feit dat op de vooravond van het faillissement van de zakenbank door de Amerikaanse Federal Reserve een kredietlijn werd toegekend aan de financiële sector, waarvan alleen Lehman Brothers werd uitgesloten. Had Lehman wel over dezelfde faciliteiten kunnen beschikken, had het faillissement volgens Fuld zeker vermeden kunnen worden of had tenminste een geordende ontmanteling kunnen worden uitgewerkt.


De prijs van voedingsmiddelen is in augustus gestegen tot het hoogste peil in twee jaar tijd. Dat blijkt uit een prijsindex van de Food and Agriculture Organisation (FAO), de voedselorganisatie van de Verenigde Naties. De index steeg in augustus met 5 procent en staat daarmee op het hoogste niveau sinds september twee jaar geleden. De index die de voedingsprijzen meet ligt daarmee wel nog steeds 38 procent lager dan de recordpiek die in juni twee jaar geleden werd gemeten. De belangrijkste reden voor het duurder worden van levensmiddelen is de gestegen prijs van tarwe wegens de droogte in Rusland en het exportverbod voor tarwe dat Moskou vervolgens heeft uitgevaardigd. Daarnaast speelt echter ook de duurdere prijs van suiker en oliën een belangrijke rol. Verwacht wordt dat dit jaar wereldwijd 646 miljoen ton graan zal worden geoogst. Dat is 5 procent minder dan vorig jaar, maar nog wel de derde grootste oogst uit de geschiedenis.


Zwitserland heeft nieuwe regels uitgevaardigd in verband met het bankgeheim. De nieuwe regels treden begin oktober in voege en bepalen dat Zwitserland niet langer andere landen gaat helpen als die zich baseren op bancaire gegevens die bijvoorbeeld werden gestolen. De tekst zou later nog omgezet worden in een wet en zal dienen als basis bij de dubbelebelasting-verdragen. Als een derde land informatie zou opvragen in het kader van de strijd tegen fraude of fiscale ontduiking, zal Zwitserland in de toekomst eerst een voorafgaandelijk onderzoek uitvoeren. Zwitserland zal daarbij pas zijn medewerking verstrekken als de vergaring niet strijdig is met de wetgeving. Ook zogenaamde fishing expeditions, waarbij op goed geluk een zo groot mogelijk onderzoek wordt gestart, zal niet kunnen rekenen op hulp vanwege Zwitserland. Het onderzoek moet voldoende precies omschreven worden.


Deutsche Bahn laat in de maand oktober voor het eerst één van zijn treinen door de tunnel onder het Kanaal rijden. Dat heeft Rüdiger Grube, topman van de Duitse spoorwegmaatschappij, aangekondigd. Mogelijk leidt de testrit voor het Duitse overheidsbedrijf naar de opening van de voorlopig erg gesloten markt. Een ICE-hogesnelheidstrein van Deutsche Bahn zal tijdens de test via de tunnel naar Londen rijden. De tunnel is tot dusver voorbehouden aan de maatschappij Eurostar. Dat is te wijten aan de strenge beperkingen die Frankrijk en Groot-Brittannië aan uitbater Eurotunnel opleggen. Eurotunnel vraagt al enkele tijd een versoepeling van deze voorwaarden om andere operatoren te kunnen toelaten. Deutsche Bahn heeft zijn interesse voor een mogelijke verbinding tussen Londen en Frankfurt nooit onder stoelen of banken gestoken.


De invoering van een tijdelijk verbod op diepzeeboringen naar olie in de Verenigde Staten is opnieuw gestuit op juridische bezwaren. Een federale rechter in de Amerikaanse staat Louisiana weigerde om het moratorium van zes maanden in werking te laten gaan. De Amerikaanse regering vaardigde het verbod dit voorjaar uit na de olieramp in de Golf van Mexico. Voor de duur van zes maanden zou het niet zijn toegestaan te boren in water dat dieper is dan 152 meter. Boorbedrijven gingen echter in beroep tegen de regel. In juni besloot de rechter dat het verbod niet in werking mag treden zolang dit beroep loopt. In reactie hierop bracht de Amerikaanse regering een nieuw, aangepast moratorium uit en vroeg de rechter om het nu wel in werking te laten gaan. De rechter constateerde echter dat de nieuwe regelgeving niet substantieel afweek van de oude en verwierp het verzoek.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home