Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 11, 2010

Verdeelde meningen over nieuwe brug Amazone-gebied

In Brazilië is gestart met de bouw van een eerste brug over de Rio Negro, de belangrijkste zijrivier van de Amazone. Het project wordt bestempeld als een kans op economische ontwikkeling voor de bewoners van het gebied rond de Braziliaanse industriestad Manaus. Milieu-organisaties vrezen echter dat het project samen met de aanleg van gaspijplijnen en andere wegen en de toenemende bevolking het Amazone-woud verder zal aantasten. De Braziliaanse overheid stelt het economische belang van het achtergestelde gebied voorop, maar zoekt naar duurzame oplossingen. De brug is drieënhalve kilometer lang en zou in november dit jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden.

De brug moet de industriestad Manaus verbinden met de armoedige dorpen Iranduba, Manacapuru en Novo Airão en verder met het ongerepte Amazone-woud. De Braziliaanse overheid geeft in deze materie duidelijk de prioriteit aan de ontwikkeling van het gebied en het bevorderen van welvaart voor de bewoners. Het relatief arme gebied moet door de brug en bijhorende negenhonderd kilometer lange autostrade worden verbonden met het rijkere zuiden van Brazilië. Ecologen en milieu-organisaties zien de brug echter als een ramp voor het gebied. Professor Philip Fearnside, ecoloog aan het Nationale Onderzoeksinstituut voor de Amazone, verwijst daarbij naar ervaringen uit het verleden.

Bijna dertig jaar geleden financierde de Wereldbank al een weg door de zuidelijke Amazone. Dat project had volgens Fearnside echter vooral een quasi volledige ontbossing tot gevolg. De Braziliaanse president Lula da Silva heeft altijd benadrukt dat hij het economische belang van zijn bevolking voor zou laten gaan op milieubelangen. Toch is de Braziliaanse overheid ook op zoek naar duurzame
oplossingen. Een voorbeeld daarvan is het project Ambé in de provincie Para, zevenhonderd kilometer stroomafwaarts van Manaus. Daar mogen bomen worden gekapt en aangeplant in een cyclus van vijfentwintig jaar. Hierdoor krijgt het bos de kans om weer aan te groeien, maar verdienen de houthakkers ook twee keer zoveel geld.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home