Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 11, 2010

Nieuwsoverzicht

De Chinese regering heeft de sluiting bevolen van meer dan tweeduizend fabrieken omdat ze te veel energie verslinden. Dat heeft het Chinese ministerie van industrie en informatietechnologie bekend gemaakt. De betrokken fabrieken produceren staal, cokes, aluminium, papier en andere materialen. Onder een nieuw vijfjarenplan wil China bedrijven energiezuiniger maken. Maar door economisch herstel en stijgende bouwactiviteiten is de vraag naar staal, cement en andere materialen waarvan het productieproces veel energie vereist, toegenomen. De Chinese regering wil de energieconsumptie per eenheid product tegen het einde van dit jaar met twintig procent hebben teruggebracht, maar in de eerste helft van dit jaar is die energieconsumptie zelfs licht toegenomen. China haalde de Verenigde Staten vorig jaar in als grootste energieconsument, hoewel de consumptie per hoofd van de bevolking nog een stuk lager ligt.


De Duitse economie heeft het beste kwartaal achter de rug sinds het begin van de financiële crisis. De afgelopen maanden is de export spectaculair gestegen. In juni groeide de uitvoer met 3,8 procent tegenover een maand eerder tot 86,5 miljard euro. Dat is het hoogste niveau sinds oktober twee jaar geleden. Daarmee heeft de uitvoer van de Duitse economie de crisis zo goed als verteerd. Ook de innvoer is gestegen. Na de gevoelige klim van 13,7 procent in mei was er een groei van 1,9 procent tot 72,4 miljard euro in juni. Het overschot op de Duitse handelsbalans nam toe van 9,8 miljard euro in mei tot 14,1 miljard euro in juni. Voor het hele jaar verwacht de Deutsche Industrie- und Handelskammertag (DIHK) een exportgroei van 11 procent te kunnen realiseren. Voor volgend jaar wordt een groei van 8 procent in het vooruitzicht gesteld.


Mark Hurd, de topman van computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) die onlangs onverwacht ontslag nam, heeft een minnelijke schikking getroffen met Jodie Fisher, de vrouw die hem beschuldigde van seksuele intimidatie. Volgens een aantal bronnen werd de schikking afgesloten op de dag voor de aankondiging van het vertrek van Hurd bij de informaticagroep. Er werden geen financiële details bekend gemaakt, maar Hewlett-Packard zelf zou geen geld storten aan de voormalige externe medewerkster. Hurd nam plots ontslag na betichtingen over seksuele intimidatie. Een onderzoek door het bedrijf kon geen bewijzen vinden, maar wel zou gebleken zijn dat Hurd inbreuk had gepleegd tegen de interne gedragscode van Hewlett-Packard. Hurd verliet zijn functies bij de computerfabrikant met in totaal ongeveer 28 miljoen dollar aan verbrekingsvergoedingen en aandelenopties.


Het Britse ingenieursbedrijf Reaction Engines heeft een vliegtuig ontworpen dat 300 passagiers in minder dan vijf uur tijd van Europa naar Australië kan brengen. De ontwikkeling van de A2, zoals het vliegtuig werd gedoopt, zal echter nog minstens twintig jaar in beslag nemen. De huidige toestellen doen er tweeëntwintig uur - met overstappen - over om de 20.000 kilometer tussen West-Europa en Australië te overbruggen. Het toestel van Reaction Engines zou daarover slechts vier uur en veertig minuten nodig hebben. Het toestel zal ook de Atlantische Oceaan in amper twee uren kunnen oversteken. De A2 zou dan ook een topsnelheid van meer dan 6.000 kilometer per uur halen. Dat is bijna vijf keer sneller dan het geluid. De A2 wordt met 143 meter ongeveer twee keer zo lang als de Airbus A380, op dit moment het grootste passagierstoestel ter wereld. Toch zou het milieuvriendelijker zijn dan zijn voorgangers, aangezien het op waterstof vliegt.


In en rond Athene heeft 15 procent van de winkels de voorbije maanden de deuren gesloten als gevolg van de crisis in Griekenland. Dat blijkt uit een studie van de Griekse federatie van handelaars. In de belangrijkste winkelstraten van Athene loopt dat cijfers op tot meer dan 17 procent en voor sommige straten tot bijna 25 procent. De winkeliers moeten hun activiteiten stopzetten als gevolg van de dalende koopkracht van de Griekse bevolking. Heel wat Griekse winkeliers zitten ook diep in de schulden. In een eerder onderzoek van de handelaarsfederatie was al gebleken dat door de crisis in de sector 100.000 banen verloren zouden gaan. Griekenland maakt een nooit geziene financiële crisis mee. Het land kan rekenen op miljarden steun van Europa en het Internationaal Monetair Fonds, in ruil voor draconische besparingsmaatregelen.


In een brief aan 27 grote oliemaatschappijen vragen 58 topinvesteerders van het Investor Network on Climate Risk, samen goed voor miljarden dollars, garanties rond de olieboringen in de diepzee. De investeerders willen een duidelijk zicht krijgen op de risico's die aan de operaties op zee verbonden zijn en de maatregelen die oliemaatschappijen nemen om die risico's te verkleinen. Het is volgens de investeerders belangrijk dat alle bedrijven die betrokken zijn bij diepzeeboringen op dit cruciale ogenblik in de geschiedenis open en transparant zijn tegenover aandeelhouders en andere belanghebbenden. De schade voor de aandeelhouders van het lek van British Petroleum heeft volgens de investeerders de aandacht van de investeerders gevestigd op het management, het naleven van de regels en de beheersystemen die nodig zijn om de risico's te minimaliseren die verbonden zijn met diepzeeboringen naar olie en gas.


De ontwikkeling van breedbandinternet kan in Europa tot een grote jobcreatie leiden. Dat heeft Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, verklaard in een Oostenrijks kranteninterview. De meest recente studies tonen volgens Kroes aan dat een snellere ontwikkeling van de breedbandtechnologieën één miljoen banen kan creëren. Dat betekent volgens haar tegen het midden van het decennium een groei van 850 miljard euro. De breedbandnetwerken hebben volgens haar vandaag hetzelfde revolutionaire effect als de ontwikkeling van elektriciteit of nieuwe transportmiddelen in de voorbije eeuwen. Volgens Neelie Kroes wordt de ontwikkeling van bedrijven in deze sector momenteel afgeremd door de versplintering en de lusteloosheid van de Europese markten op digitaal vlak. Kroes hoopt naar eigen zeggen tegen het midden van het decennium een echte interne digitale markt in de Europese Unie tot stand te brengen.


De landbouwsector in rijke landen heeft het voorbije jaar relatief meer subsidies ontvangen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Het
grootste deel van die ondersteuning komt volgens het rapport nog steeds bij de grootste bedrijven terecht. Volgens het nieuwe rapport bedroeg het totale subsidiebedrag in de geïndustrialiseerde landen vorig jaar 253 miljard dollar. Dat is iets minder dan het jaar voordien, maar het aandeel van die ondersteuning in de totale inkomsten van de boerenbedrijven steeg van 21 procent naar 22 procent. Bij Europese boeren vertegenwoordigen subsidies 24 procent van hun totale inkomsten, tegenover 22 procent het jaar voordien. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam heeft het over een schandelijke toestand, waarmee de Europese Unie de bestaanszekerheid van boeren in arme wereldregio's vernietigt. Tegelijkertijd zet Europa arme landen onder druk om hun markten open te stellen voor Europese producten.


Janusz Lewandowsky, Europees Commissaris voor begroting, overweegt de invoering van Europese belastingen. Dat heeft hij gezegd in een Duits kranteninterview. Door die belastingen zouden volgens hem de bijdragen kunnen afgebouwd worden die de lidstaten jaarlijks aan de Europese Unie moeten overmaken. Lewandowski wil zijn plannen in september presenteren, wanneer de Europese Commissie zich over de meerjarenbegroting buigt. Hij verwacht steun van de lidstaten, die volgens hem hun bijdragen aan de Europese Unie willen verlagen. Bijna alle Europese landen zijn bezig met forse bezuinigingen omdat hun begrotingstekort te hoog is opgelopen door de financiële crisis. Op dit moment wordt 75 procent van het Europese budget van circa 140 miljard euro gefinancierd door afdrachten van de lidstaten. De rest komt uit zogeheten eigen middelen van de Europese Unie, zoals een deel van de btw-opbrengst.


De European Financial Stability Facility (EFSF) is officieel in werking getreden. Het Europese stabiliteitsfonds werd opgericht op het hoogtepunt van de soevereine schuldencrisis om financiering te bieden aan landen in de eurozone die in zware problemen komen en heeft een maximale omvang van 427 miljard euro. Het fonds is eigendom van de zestien eurolanden. De lidstaten nemen prorata deel op basis van de grootte van het aandeel in de Europese Centrale Bank (ECB). Dat betekent dat Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië meer dan driekwart van het eigendom in handen hebben. Op het ogenblik dat één van de eurolanden in de problemen komt, zal hulp kunnen gevraagd worden van het stabiliteitsfonds. Daarover moet onderhandeld worden met de Europese Commissie, die vervolgens een voorstel lanceert aan de eurolanden. Die moeten unaniem de lening en de voorwaarden goedkeuren. Daarna gaat het stabiliteitsfonds geld op de markt ophalen.


Oliemaatschappij British Petroleum (BP) heeft een noodfonds opgericht om slachtoffers van de olieramp in de Golf van Mexico schadeloos te stellen. Het concern heeft een bedrag van 3 miljard dollar (2,27 miljard euro) in het fonds gestort. Het olieconcern stopt in het vierde kwartaal van dit jaar een bedrag van 2 miljard dollar in het fonds. Daarna maakt British Petroleum per kwartaal een bedrag over van 1,25 miljard dollar. In totaal maakt het bedrijf 20 miljard dollar vrij voor schadeclaims. British Petroleum maakte verder bekend dat het olielek het bedrijf tot nu toe 6,1 miljard dollar heeft gekost. Inmiddels zijn er 145.000 schadeclaims ingediend bij het Britse olieconcern. In totaal zijn 103.900 betalingen verricht voor een totaalbedrag van 309 miljoen dollar. British Petroleum slaagde er inmiddels in het olielek te dichten. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is het gevecht tegen het olielek bijna voorbij nu het cement van de kap over de lekkende oliebron droogt.


Het Luxemburgse bedrijf Skype, specialist in internettelefonie, heeft plannen om naar de beurs te trekken. In het kader van de plannen om een volledig publiek bedrijf te worden zal Skype voor 100 miljoen dollar nieuwe aandelen uitgeven. Het hoofdkwartier blijft evenwel in Luxemburg. In de herfst vorig jaar verkocht eBay zijn meerderheidsbelangen in het internetbedrijf aan Skype Global voor 1,9 miljard dollar cash en 125 miljoen dollar aan obligaties. Skype Global is een investeringsgroep van de private equity groep Silver Lake Partners. Sinds zijn oprichting zeven jaar geleden is Skype sterk gegroeid. Het bedrijf heeft wereldwijd ongeveer 560 miljoen geregistreerde gebruikers. Toch blijft het aantal betalende gebruikers volgens Skype te laag, ondanks wereldwijde groei en het aantal huidige gebruikers. In het tweede kwartaal gebruikten 124 miljoen mensen Skype, maar slechts 8,1 miljoen maakte gebruik van een betalende dienst.


Mark Papermaster heeft het technologiebedrijf Apple verlaten. Papermaster was verantwoordelijk voor de hardware van de iPhone en rapporteerde rechtstreeks aan chief executive Steve Jobs. Papermaster wordt opgevolgd door Bob Mansfield, senior vice-president en voordien verantwoordelijk voor diverse technologieën die onderdeel zijn van de iPhone. Er is onduidelijkheid over de reden van het plotselinge vertrek van Papermaster, die nog maar zestien maanden in dienst was bij het technologiebedrijf. Apple kreeg de jongste tijd veel kritiek over het antenne-ontwerp van de nieuwe iPhone. Een bepaalde manier van aanraken zou volgens critici tot signaalverlies leiden. Pepermaster was afkomstig van het computerbedrijf IBM, dat destijds vergeefs via een rechtzaak trachtte te voorkomen dat Papermaster zou overstappen naar Apple omdat hij gevoelige bedrijfsinformatie zou meenemen naar zijn nieuwe werkgever. De rechtbank ging daar echter niet op in.


Brenda Barnes, bestuursvoorzitster van het concern Sara Lee, legt haar werk definitief neer vanwege gezondheidsredenen. In mei van dit jaar kreeg Barnes een beroerte. Brenda Barnes is één van de machtigste vrouwen uit het Amerikaanse bedrijfsleven. Vijf jaar geleden trad ze aan als bestuursvoorzitter van Sara Lee. In mei van dit jaar viel ze zonder opgaaf van reden uit, maar een maand later meldde het bedrijf dat Barnes herstellende was van een beroerte. Sara Lee voert aan dat Barnes het bedrijf succesvol heeft omgevormd tot een sterk, internationaal levensmiddelenconcern. De Nederlander Marcel Smits, de financiële topman van het concern, blijft vooralsnog de tijdelijke vervanger van Barnes. Toen de bestuurvoorzitster ziek werd, nam Smits haar taak over. Sara Lee maakte bekend zowel intern als extern op zoek te gaan naar een nieuwe voorzitter.


De Britse oliemaatschappij British Petroleum zal een omvangrijke boete moeten betalen voor de olieramp in de Golf van Mexico. Dat heeft Carol Browner, adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, verklaard nadat de maatschappij bekendmaakte dat het cementeren van de boorput succesvol is verlopen. British Petroleum zal volgens Browner absoluut aansprakelijk worden gesteld. Er zal volgens haar een omvangrijke financiële sanctie volgen. Browner bleef wel vaag over een eventuele vervolging van de Britse oliemaatschappij wegens nalatigheid. Browner zei daarbij geen commentaar te leveren op het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van justitie. De Amerikaanse regering heeft de inwoners van de getroffen gebieden al beloofd dat het goede nieuws over het dichten van het lek geen invloed zal hebben op de rechten van de slachtoffers. Ook gaan de inspanningen voor de opruiming van de schade onverminderd door.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home