Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 10, 2010

Nieuwsoverzicht

In Duitsland werden tijdens de maand juli van dit jaar 237.428 auto's verkocht. Dat is een daling met 30 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA). Opgemerkt wordt dat de daling zich al enkele maanden geleden heeft ingezet, toen de Duitse overheid is gestopt met de sloopregeling. Voor de tweede jaarhelft wordt gehoopt op een lichte stijging. Duitsland is de grootste automarkt van Europa. Porsche, Mercedes-Benz, Smart, BMW, Mini, Nissan en Land Rover lieten nog een groei noteren. Daarentegen moesten Opel, Ford, Volkswagen, Fiat, Toyota, Peugeot en Suzuki verkoopsdalingen optekenen. Ook in andere Europese landen liep de verkoop van nieuwe personenauto's in juli gevoelig terug. In Italië daalde de verkoop met 26 procent, in Spanje met 24 procent en in Frankrijk met 13 procent.


Het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble (P&G), producent van consumentengoederen, heeft tijdens het laatste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 18,9 miljard dollar. Dat is een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 12 procent tot 2,19 miljard dollar. Dat is onder meer te wijten aan hogere investeringen in marketing en innovatie. Procter & Gamble probeert klanten terug te winnen die in de recessie kozen voor goedkopere producten van de concurrentie, onder meer door prijsverlagingen, goedkopere varianten en reclame-campagnes. Het concern verwacht dat het volgende jaar de omzet met 2 procent tot 4 procent zal toenemen. Eén procentpunt daarvan zal volgens het concern voor rekening zijn van overnames. Ongunstige wisselkoersen zullen naar verwachting de omzetgroei met 3 procent afremmen.


Het Nederlandse chemieconcern DSM heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een operationele winst opgetekend van 246 miljoen euro. Dat is bijna drie keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, toen een operationele winst van 85 miljoen euro werd opgetekend. De omzet steeg met bijna één derde tot 2,27 miljard euro. DSM profiteerde in het tweede kwartaal niet alleen van het aantrekken van de wereldeconomie, maar ook van hernieuwde voorraadopbouw en gunstige valutakoersen. De lichte verzwakking die de euro de afgelopen maanden toonde ten opzichte van de dollar was gunstig voor de Nederlandse groep. Het concern maakt immers de meeste kosten in euro, terwijl de verkopen in toenemende mate in dollars worden verrekend. De positieve effecten waren onder meer voelbaar bij de voedingsdivisie Nutrition, die zijn sterke groei van de periode voordien doorzette.


Het Brits-Zwitserse mijnconcern Xstrata wil meer dan 5 miljard dollar investeren in nieuwe mijnen. Het concern zal voor 4,2 miljard dollar de Las Bambas kopermijn in Peru bouwen, terwijl in Australië voor 1,1 miljard dollar het Ulan West-project van start gaat. Deze projecten zullen volgens Mick Davis, bestuursvoorzitter van Xstrata, substantieel bijdragen aan onze volumetoename van 50 procent die voor het midden van het decennium naar voor wordt geschoven. Xstrata realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 2,29 miljard dollar. Dat is ruim drie keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, toen een nettowinst van 690 miljoen dollar werd opgetekend. Toen werd de winst echter gedrukt door een buitengewone last van 219 miljoen dollar. De omzet steeg met 43 procent tot 13,61 miljard dollar. Het bedrijf zegt op schema te liggen om de doelstellingen op het gebied van groei en kostenverlagingen te realiseren.


Het Amerikaanse hedgefonds TPG-Axon fuseert met het Britse Montrica Investment Management. Beide bedrijven zijn opgericht door gewezen medewerkers van de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Het samenvoegen van de beide hedgefondsen is een belangrijke ontwikkeling in de branche. Verwacht wordt dat deze consolidatiebeweging zich verder zal zetten en dat er nog meer fusies en overnames zullen worden gerealiseerd. TPG-Axon werd vijf jaar geleden opgericht en heeft een portefeuille van 8 miljard dollar. Dat is ongeveer de helft van zijn piekwaarde, die zwaar getroffen werd door de economische crisis. Het jongere Montrica beheert een portefeuille van 1,1 miljard dollar. Op zijn piek had de portfolio een waarde van 3 miljard dollar. De fusie moet het de fondsen naar eigen zeggen gemakkelijker maken om nieuwe financiële middelen aan te trekken en zijn investeringen in Europa uit te breiden.


Het staalconcern ArcelorMittal wil 2,5 miljard dollar ophalen met langlopende leningen. Het concern plaatst daarvoor twee obligatieleningen ter waarde van 1 miljard dollar per stuk met looptijden van repectievelijk vijf en tien jaar. Daarnaast wordt een lening van 500 miljoen afgesloten voor een periode van negenentwintig jaar. ArcelorMittal wil de opbrengst gebruiken voor de herfinanciering van bestaande schulden. Het staalconcern heeft verder bekend gemaakt om de productie tijdens het derde kwartaal te verlagen. Dat heeft volgens ArcelorMittal te maken met seizoensgebonden productie-dalingen. Het bedrijf zegt tijdens het derde kwartaal te verwachten 70 procent van zijn capaciteit te gebruiken. Tijdens het tweede kwartaal werd 78 procent van de capaciteit gebruikt. Vorig jaar werd de productie nog ongeveer gehalveerd om de gevolgen van de economische crisis op te vangen.


De Nederlandse groep Gamma Holding, producent van technisch textiel, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een operationele winst gerealiseerd van 33,7 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de operationele winst 11 miljoen euro. De omzet steeg van 322 miljoen euro naar 371 miljoen euro. Topman Jan Albers liet in een toelichting weten dat de positieve ontwikkelingen die zich eind vorig jaar voorzichtig voordeden, zich gedurende de eerste helft van dit jaar duidelijk hebben voortgezet. Albers sprak van een lagere kostenbasis en het herstel van het merendeel van de markten waarin Gamma Holding opereert. Gamma verwacht dat de positieve trend zich in de tweede jaarhelft zal doorzetten. Gamma Holding bevestigde nogmaals dat het met één partij in gesprek is over de mogelijke verkoop van de activiteiten van Vlisco, dat bedrukte stoffen maakt voor de Afrikaanse markt. Gamma wil Vlisco verkopen om de financiële positie te versterken.


Het Amerikaanse bedrijf Kellogg, de grootste producent van cornflakes ter wereld, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 302 miljoen dollar. Dat is een daling met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling van het resultaat kwam onder andere door een terugroepactie van 28 miljoen dozen cornflakes in de Verenigde Staten, nadat mensen hadden geklaagd over een vreemde geur. De omzet daalde met 5 procent tot 3,1 miljard dollar. In Noord-Amerika werd een omzetdaling met 5 procent opgetekend. Op de internationale markt werd eveneens een terugval met 5 procent opgetekend. In Europa werd een daling met 3 procent opgetekend, te wijten aan zwakke prestaties op de Britse markt. In Rusland werd een terugval opgetekend in de snack-divisie. Latijns-Amerika liet echter een groei met 5 procent optekenen, terwijl Asia-Pacific een stijging met 3 procent noteerde.


De groep Thomson Reuters, leverancier van data en nieuwsberichten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 435 miljoen dollar. Dat is een daling met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 2 procent tot 3,2 miljard dollar. Thomas Glocer, chief executive van Thomson Reuters, stelde tevreden te zijn met de voortdurende vooruitgang die het bedrijf tijdens de eerste helft van dit jaar heeft gemaakt. Glocer wees er daarbij op dat de markten zich slechts langzaam herstellen, maar toch realiseert Thomson Reuters volgens hem een snellere omzetgroei, terwijl er ook een groeiende belangstelling is voor de nieuwe producten die worden aangeboden. Op basis van die vaststellingen zegt Glocer te verwachten dat Thomson Reuters in het derde kwartaal opnieuw een omzetgroei zal realiseren.


De Japanse gamesproducent Nintendo heeft tijdens het tweede kwartaal een operationele winst gerealiseerd van 23,3 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 205 miljoen euro. De winst daalde met 42 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, als gevolg van een dalende vraag naar spelcomputers en een sterke yen. De populariteit van de apparaten en games van Nintendo, die op de markt een verouderd imago hebben, gaat gevoelig achteruit. Daarom ziet het bedrijf zich genoodzaakt de prijzen te laten zakken en concessies te doen op de marges, om zo de concurrentie te kunnen blijven voeren met Playstation van Sony en XBox van Microsoft. Bovendien heeft Nintendo last van de sterke yen ten opzichte van de euro en de dollar. In de Verenigde Staten en Europa wordt vier vijfde van de omzet behaald. Tenslotte zit de wereldwijde markt voor games in het slop.


De telecomgroep France Telecom heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 22,1 miljard euro. Dat is een daling met 2,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 5 miljard euro tot 4,7 miljard euro. Volgens het telecombedrijf lag een verandering van overheidsvoorschriften aan de grond van de omzetdaling. Zonder die veranderingen zou de omzet naar eigen zeggen ongeveer op hetzelfde niveau hebben gelegen als tijdens de eerste helft van vorig jaar. Stéphane Richard, topman van France Telecom, kondigde bij de presentatie van de cijfers aan dat het concern de volgende drie jaar aan de aandeelhouders jaarlijks een dividend zal uitkeren van 1,40 euro per aandeel. De investeerders hadden de voorbije periode nochtans gevreesd dat het Franse concern zou snijden in het dividend.


De Britse budgetmaatschappij EasyJet heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 759,2 miljoen pond sterling. Dat is een stijging met 5,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal werden er tijdens het derde kwartaal 12,3 miljoen passagiers vervoerd. Dat is een stijging met 3,5 procent. De internationale activiteiten vertegenwoordigen inmiddels 53,1 procent van de vervoerde passagiers. Carolyn McCall, chief executive van EasyJet, had het over goede commerciële prestaties, rekening houdend met de verstoring van het luchtvaartverkeer tijdens de maand april door de vulkaanuitbarsting in IJsland en een aantal acties bij verkeersleiders. Carolyn McCall heeft begin juli Andy Harrison opgevolgd als chief executive van de luchtvaartmaatschappij. EasyJet stelt dat een vliegtuigzetel inmiddels 53,23 pond oplevert. Dat is een stijging met 3,5 procent.


De healthcare-divisie van het Nederlandse elektronicaconcern heeft het Chinese bedrijf Shanghai Apex Electronics Technology, leverancier van ultrasone omvormers, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Met de overname versterkt Philips zijn positie op de markt voor omvormers in opkomende markten. De omvormers bepalen in belangrijke mate de beeldkwaliteit voor ultrasone systemen, zoals echo-apparatuur om zwangerschappen in beeld te brengen. Shanghai Apex Electronics werd twaalf jaar geleden opgericht en heeft inmiddels 130 medewerkers in dienst. Deze overname markeert volgens het Nederlandse elektronicaconcern een verdere stap in de uitbreiding op opkomende markten. Eerder nam het electronicaconcern al bedrijven over in India, China en Brazilie.


De Frans-Nederlandse automatiseerder Atos Origin heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 2,494 miljard euro. Dat is een daling met 4,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 18 miljoen euro naar 60 miljoen euro. Het orderboek had op het einde van de eerste jaarhelft een waarde van 2,6 miljard euro. Dat is een status-quo tegenover hetzelfde tijdstip vorig jaar. De omzet in de Benelux bleef steken op 459 miljoen euro. Dat is ruim 11 procent minder dan de eerste zes maanden van vorig jaar, maar ook toen was er al een daling met 28 procent opgetekend tegenover dezelfde periode het jaar daarvoor. Alleeen de Duitse divisie liet tijdens de eerste helft van dit jaar nog een grotere daling zien dan de Benelux-afdeling. In Duitsland werd een terugval met ruim 16 procent opgetekend.


De Engelse rockmuzikant Ray Davies verkoopt zijn legendarische muziekstudio Konk Studios aan Tottenham Lane in Londen te koop. Davies zou 1,99 miljoen pond sterling willen hebben voor de studio, waar hij ooit de opnames met zijn rockgroep The Kinks afwerkte. Later zouden ook muziekfiguren zoals Robbie Williams, Kylie Minogue, Girls Aloud, Elvis Costello, Madness, Razorlight, Arctic Monkeys en Blur gebruik maken van de studio's. In de aankondiging wordt het complex gepromoot als een uitstekende site voor vastgoedontwikkeling. Er zou heel wat interesse zijn vanuit projectontwikkelaars, maar een aantal muziekliefhebbers voeren aan dat de historische studio's gered zouden moeten worden. Daarbij wordt verwezen naar de campagnes die onlangs op het getouw werden gezet om de Abbey Road-studio's van de Beatles te redden. Er wordt niet verwacht dat er voor september een definitieve verkoop zal vallen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home