Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, August 09, 2010

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autobouwer General Motors investeert 500 miljoen dollar in de productie van een nieuw model en achtcylinder-motoren in Mexico. Dat heeft een woordvoerder van General Motors aangekondigd. Er werden echter geen verdere details bekend gemaakt over het model dat in de fabriek in Ramos Arispe in de Mexicaanse staat Coahuila zal worden gebouwd. Wel werd opgemerkt dat de uitbreiding 390 bijkomende banen zouden worden gecreëerd. De nieuwe motoren-technologie zou de brandstof-efficiëntie met 9 procent moeten opdrijven. General Motors is al sinds het midden van de jaren dertig van de vorige eeuw in Mexico aanwezig. Het Amerikaanse concern heeft er vier fabrieken met ongeveer elfduizend werknemers. De Amerikaanse autobouwer heeft er ook een testcircuit en een transmissiecentrum, dat vorig jaar in gebruik werd genomen.


In Los Angeles wordt het onafhankelijke bioscooptheater Westwood Crest verkocht. Dat heeft Robert Bucksbaum, eigenaar van het Majestic Crest, bekend gemaakt. Er werden geen details bekend gemaakt over de verkoop van het Majestic Crest. Bucksbaum, die het theater zeven jaar in bezit heeft gehad, merkte op dat er binnenkort meer informatie zou verstrekt worden over de toekomst van het Majestic Crest. Het theater werd zeventig jaar geleden opgericht door Frances Seymour Fonda, de tweede echtgenote van acteur Henry Fonda en moeder van Jane Fonda en Peter Fonda. Het Majestic Crest was ooit beroemd vanwege de films die er gedraaid werden over de tweede wereldoorlog. Het Westwood Crest werd gebouwd door architect Arthur Hawes en was lange tijd het boegbeeld van de bioscoopketen Pacific Theater. Twee jaar geleden werd het complex door het stadsbestuur van Los Angeles erkend als cultuur-historisch monument.


Het Amerikaanse biofarmabedrijf Genzyme, wereldwijd de grootste producent van geneesmiddelen voor genetische aandoeningen, is overnamegesprekken gestart met de Franse groep Sanofi-Aventis. De aandeelhouders van Genzyme willen dat hun bedrijf bij een bod gewaardeerd op een bedrag van 21,3 miljard dollar. Sanofi-Aventis heeft van zijn aandeelhouders echter de opdracht gekregen niet meer te betalen dan 18,7 miljard dollar. Een aantal aandeelhouders van de Franse groep zegt zijn twijfels te hebben over de werkelijke waarde van Genzyme. Sanofi heeft overnames nodig om de omzet te vervangen die het dreigt te verliezen aan generische producten. Het is volgens waarnemers logisch dat Sanofi een poging doet om Genzyme over te nemen, maar is het de vraag of er een compromis kan gesloten worden over de prijs. Er wordt niet verwacht dat Genzyme veel toegevingen zal doen, al ligt er ook niet direct een alternatief bod van een andere kandidaat-overnemer klaar.


De Duitse autobouwer Daimler roept in de Verenigde Staten minstens 14.000 vrachtwagens en bussen terug. Oorzaak van de terugroepactie is een koelingsprobleem bij dieselmotoren. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse groep gemeld. De terugroepactie komt er volgens Daimler uit voorzorg en betreft kleine elementen van het koelingssysteem van bepaalde motoren. De herstellingen kunnen volgens de Duitse constructeur snel uitgevoerd worden. Nog volgens de woordvoerder zal de financiële impact door de terugroepactie beperkt zijn. Daarnaast zouden er ook problemen vastgesteld zijn met een injectie-systeem, dat afkomstig zou zijn van toeleverancier Bosch. Door de defecte injectie-pompen zou brandstofverlies mogelijk zijn. De twee technische problemen zouden in totaal 20.000 voertuigen treffen, waaronder een aantal schoolbussen.


Roemenië heeft voldoende economische hervormingen doorgevoerd om in aanmerking te komen voor een nieuw deel van de noodleningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie. Dat heeft Jeffrey Franks, het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds in Roemenië, gezegd. De Roemeense regering had in maart vorig jaar een bedrag van 20 miljoen euro hulpleningen toegezegd gekregen van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie, op voorwaarde dat het Roemeense overheidstekort aanzienlijk zou worden beperkt. In de afgelopen maanden heeft de Roemeense regering daarom onder meer de btw-tarieven gevoelig verhoogd tot 24 procent. Daarnaast werden de ambtenarensalarissen met een kwart verlaagd. Volgens Franks ligt Roemenië nu op koers om aan de doelstellingen van de geldschieters te voldoen. Die eisen dat het begrotingstekort van 7,2 procent tot 6,8 procent wordt teruggebracht. Volgend jaar mag dat nog 4,4 procent zijn.


Het Amerikaanse bedrijf Garmin, producent van navigatiesystemen, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 729 miljoen dollar. Dat is een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 162 miljoen dollar naar 135 miljoen dollar. In de divisie automotive-mobile werd een omzetstijging met 2 procent tot 477 miljoen dollar opgetekend. Het bedrijf voegt er aan toe dat de gemiddelde prijs van een onafhankelijk navigatie-apparaat tekenen van stabilisatie vertoont. De prijs zou op één jaar tijd nog met 6 procent zijn gedaald. Het bedrijf voegt er aan dat de marges door kostenbesparingen op peil konden worden behouden. De verkoop van smartphones leverde het bedrijf een omzet op van 27 miljoen dollar. Garmin hoopt dit jaar een omzet van 2,8 miljard dollar tot 3 miljard dollar te kunnen realiseren. Eerder was gewag gemaakt van 2,9 miljard dollar tot 3,1 miljard dollar.


De Zwitserse horlogebouwer Swatch Group heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 465 miljoen Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 383 miljoen euro. De winst steeg met 54 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van horloges steeg met 22 procent tot 2,87 miljard frank. De totale omzet van het bedrijf steeg tot 3,03 miljoen Zwitserse frank. Swatch realiseerde daarmee zowel op het gebied van winst als van omzet een nieuw record, ondanks de sterke Zwitserse frank en blijven hoge goudprijzen. Swatch - producent van onder meer de merken Omega, Breguet en Longines - voegt er aan toe dat de verkoop zich weer aan het herstellen is van de wereldwijde economische crisis. De groei heeft zich in juli voortgezet en de Swatch Group verwacht voor het tweede halfjaar dan ook met mooie cijfers te komen.


Het Amerikaanse bedrijf Motorola, producent van mobiele telefoons, wil een eigen tablet-computer op de markt brengen. Dat hebben een aantal bronnen bekend gemaakt. Het toestel moet de concurrentie aangaan met de iPad van Apple. De tablet van Motorola zou echter digitale televisie-ontvangst krijgen. Daarvoor gaat Motorola een samenwerkingsverband aan met het telecombedrijf Verizon. Hiermee heeft Motorola een concurrentievoordeel op aanbieders van vergelijkbare tablet-computers. Verwacht wordt dat het toestel zal werken op het Android-besturingssysteem van Google. Eerder bracht Motorola ook al mobiele telefoons met het Android-besturingssysteem op de markt. De tablet-computer van Motorola zou al deze herfst op de Amerikaanse markt worden geïntroduceerd en krijgt een scherm van ongeveer 25 centimeter doorsnede.


Het Israëlische farmacieconcern Teva mag de Duitse groep Ratiopharm overnemen. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Aan de goedkeuring worden wel een aantal voorwaarden verbonden. Teva moet na de overname zestien generieke producten afstoten. Het gaat om vijftien producten op de Nederlandse markt en één geneesmiddel in Hongarije. De marktpositie van Teva zou in Nederland en Hongarije door de overname van Ratiopharm te sterk worden. Volgens Teva hebben de voorwaarden slechts een marginale impact op de activiteiten van de groep. Teva nam Ratiopharm over voor een bedrag van ruim 3,6 miljard. Teva haalde in het tweede kwartaal van dit jaar een wereldwijde omzet van 3,8 miljard euro. Met een omzet van 811 miljoen euro vertegenwoordigde Europa 21 procent van de totale activiteiten van het Israëlische farmaconcern.


De Britse bank Standard Chartered heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,1 miljard dollar. Dat is een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf voegt er aan toe dat de winstgroei te danken is aan een daling in de provisies voor slechte leningen en de verbeterde omstandigheden op de kredietmarkten. Standard Chartered is vooral actief in Azië en is daardoor enigszins gespaard gebleven van de problemen waarmee een aantal andere Britse banken werden geconfronteerd. Peter Sands, chief executive van Standard Chartered, gaf bij de voorstelling van de cijfers toe dat de economische toekomst onzeker blijft. Hij merkte daarbij op dat Azië, Afrika en het Midden-Oosten - die de kernactiviteiten van Standard Chartered uitmaken - zich herstellen, maar groei in het westen nodig hebben om die heropleving duurzaam te houden.


Royal Bank of Scotland (RBS) heeft zijn driehonderd bankkantoren in Groot-Brittannië verkocht aan de Spaanse bank Santander. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 1,65 miljard pond sterling. Santander, de grootste bank in de eurozone, zei dat de precieze waarde van de overeenkomst aangepast kan worden wanneer de overname afgerond is. Dat is naar verwachting in december volgend jaar. Royal Bank of Scotland, dat voor 83 procent in handen is van de Britse overheid, moest van de Europese Commissie de bankkantoren afstoten als voorwaarde voor de ontvangen miljardensteun. Santander nam eerder in Groot-Brittannië ook al Alliance & Leicester en Abbey over. De vakbond Unite stelt dat de overname de keuzemogelijkheid voor de gewone bankconsument dreigt te beperken. Santander heeft echter gezegd het overgenomen netwerk te zullen behouden.


Het Duitse concern Henkel heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 273 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 143 miljoen euro. De omzet steeg met 12 procent tot 3,89 miljard euro. De helft van de omzet wordt gerealiseerd in de sector van de industriële kleefproducten. Door het herstel na de economische crisis, steeg de vraag van bedrijven naar deze kleefproducten, vooral vanuit de metaalindustrie en de transportsector. In die divisie steeg de winst van 95 miljoen euro naar 222 miljoen euro. In de wasmiddelendivisie werd een groei met 15 procent tot 137 miljoen euro opgetekend. Bij de afdeling lichaamsverzorging werd een groei met 12 procent tot 112 miljoen euro gerealiseerd. Henkel zegt dit jaar een groei met 25 procent te verwachten. In mei was nog gewag gemaakt van een stijging met 15 procent, wat zelf ook al een herziening was een eerder voorspelde groei met 10 procent.


De Amerikaanse autobouwer General Motors heeft tijdens de maand juli van dit jaar 199.432 auto's verkocht. Dat is een stijging met 5,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het is de tiende maand op rij dat opnieuw een groei kan worden opgetekend. Bij het dochtermerk Buick werd een stijging met 137 procent tot 16.799 exemplaren opgetekend, terwijl Cadillac een groei met 142 procent tot 14.919 eenheden liet optekenen. Bij Chevrolet werd een groei met 12 procent tot 140.000 exemplaren gemeld, terwijl GMC een groei met 27,2 procent liet optekenen tot 27.798 eenheden. Vorig jaar had General Motors nog acht merken. Saturn, Pontiac en Hummer werden stopgezet, terwijl Saab werd verkocht aan de Nederlandse groep Spyker Cars. Sinds begin dit jaar heeft General Motors al 1,3 miljoen exemplaren verkocht. Dat is een stijging met 11,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 566 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 486 miljoen dollar. De omzet steeg met 20 procent tot 13,6 miljard dollar. Dow Chemical zegt tijdens het tweede kwartaal van dit jaar geprofiteerd te hebben van een toegenomen vraag en gestegen afzetprijzen. Het volume ging met 7 procent omhoog en de prijzen stegen met 19 procent. Dow presteerde in alle marktsegmenten goed, maar vooral in Noord-Amerika en Europa werden goede zaken gedaan. Dow werd vorig jaar nog zwaar getroffen door de economische crisis en moest duizenden werknemers ontslaan en fabrieken stilleggen. Andrew Liveris, topman van Dow Chemicals, zei een aanhoudend groeiende vraag te zien van zakelijke afnemers en een langzaam herstel bij consumenten. Hij is voorzichtig optimistisch over de economische vooruitzichten in de Verenigde Staten.


Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,47 miljard dollar. Dat is een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 58 procent tot 17,3 miljard dollar. Pfizer heeft de voorbije maanden de vruchten geplukt van de overname van branchegenoot Wyeth. Met een inbreng van 5,4 miljard dollar nam Wyeth het overgrote gedeelte van de omzetgroei voor zijn rekening. Jeff Kindler, chief executive van Pfizer, zegt dat de evenwijdige portfolio en gediversifieerde producten het bedrijf toelaten om sterk te presteren in economisch onzekere omstandigheden. Pfizer, het grootste farmaconcern van de wereld, zegt dit jaar te mikken op een omzet van 67 miljard dollar tot 69 miljard dollar. Over twee jaar zou een omzet tussen 65,2 miljard dollar en 67,7 miljard dollar moeten worden gerealiseerd. Dat jaar zou echter ook 4 miljard dollar tot 5 miljard dollar aan kosten moeten zijn bespaard.


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home