Midden-Oosten tekent voor nieuwe golf wijnlanden
Het Midden-Oosten werpt zich steeds meer op als een alternatieve wijnregio. In Jordanië, Israël, Libanon en Syrië is immers een nieuwe generatie wijnmakers opgestaan met de bedoeling een gedeelte van de wereldwijde wijnmarkt te kunnen veroveren, waarbij geëxperimenteerd wordt met niet nieuwe druivensoorten en technieken. Volgens een aantal waarnemers is er hier duidelijk sprake van een volgende golf nieuwe wijnlanden, zoals ook de Verenigde Staten, Australië en Chili enkele decennia geleden de hegemonie van heersende wijnmogendheden een eerste keer hadden verstoord. Inmiddels wordt al de helft van de Libanese wijn geëxporteerd.
"Veel moslims wijzen de consumptie van wijn uit religieuze overwegingen af, maar desondanks kent het Midden-Oosten een groeiende wijnsector," merkt het persbureau Associated Press op. "Libanon is met zijn belangrijke christelijke gemeenschap één van de weinige Arabische landen die in het verleden al een belangrijke wijnindustrie had. Maar Chateau Musar is de enige Libanese wijn die ook op de internationale markt is doorgebroken. De Libanese wijnexpert Michael Karam wijst erop dat zijn land van het midden van de jaren zeventig tot het einde van de jaren tachtig in een burgeroorlog was verwikkeld die een grote barrière vormde voor de ontwikkeling van de wijnindustrie, terwijl op dat ogenblik de opkomst van de nieuwe wereldwijnen zich volop doorzette."
Inmiddels telt Libanon drieëndertig wijnproducenten. Dat is meer dan een verdubbeling op zes jaar tijd. "Bovendien is de Libanese wijnsector ook agressiever geworden op marketinggebied, waarbij specialisten worden ingehuurd om onder meer zijn producten in Groot-Brittannië te promoten," voert Associated Press nog aan. "Dat moet ervoor zorgen dat de wereld een ander beeld krijgt over Libanon, dat door het gemiddelde publiek nog altijd wordt vereenzelvigd met oorlog, ontvoeringen en gijzelaars." Volgens Michael Karam zijn nieuwe Libanese producenten zoals Massaya, Clos St. Thomas, Domaine des Tourelles en Coteaux de Botrys verplicht om een gespecialiseerd circuit te volgen. De Libanese wijnproductie blijft immers nog altijd beperkt tot 7 miljoen flessen per jaar.
"Veel moslims wijzen de consumptie van wijn uit religieuze overwegingen af, maar desondanks kent het Midden-Oosten een groeiende wijnsector," merkt het persbureau Associated Press op. "Libanon is met zijn belangrijke christelijke gemeenschap één van de weinige Arabische landen die in het verleden al een belangrijke wijnindustrie had. Maar Chateau Musar is de enige Libanese wijn die ook op de internationale markt is doorgebroken. De Libanese wijnexpert Michael Karam wijst erop dat zijn land van het midden van de jaren zeventig tot het einde van de jaren tachtig in een burgeroorlog was verwikkeld die een grote barrière vormde voor de ontwikkeling van de wijnindustrie, terwijl op dat ogenblik de opkomst van de nieuwe wereldwijnen zich volop doorzette."
Inmiddels telt Libanon drieëndertig wijnproducenten. Dat is meer dan een verdubbeling op zes jaar tijd. "Bovendien is de Libanese wijnsector ook agressiever geworden op marketinggebied, waarbij specialisten worden ingehuurd om onder meer zijn producten in Groot-Brittannië te promoten," voert Associated Press nog aan. "Dat moet ervoor zorgen dat de wereld een ander beeld krijgt over Libanon, dat door het gemiddelde publiek nog altijd wordt vereenzelvigd met oorlog, ontvoeringen en gijzelaars." Volgens Michael Karam zijn nieuwe Libanese producenten zoals Massaya, Clos St. Thomas, Domaine des Tourelles en Coteaux de Botrys verplicht om een gespecialiseerd circuit te volgen. De Libanese wijnproductie blijft immers nog altijd beperkt tot 7 miljoen flessen per jaar.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home