Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 10, 2010

Jordaanse ambtenaren verspillen drie uur per dag aan internet

De Jordaanse overheid heeft meer dan vijftig websites afgesloten voor zijn ambtenaren. Daarmee wil Marwan Juma, minister van informatie van Jordanië, optreden tegen het internet-misbruik van de ambtenaren, nadat uit een onderzoek was gebleken dat het overheidspersoneel over een periode van dertig dagen tijdens de werkuren 70 miljoen websites hadden bezocht, waarvan slechts 130.000 online adressen relevant waren voor hun professionele taken. Marwan Juma stelde dat de ambtenaren daardoor nagenoeg drie uur tijd per dag aan het internet verspillen. De minister wijst er wel op dat de betrokken websites alleen tijdens de werkuren worden geblokkeerd.

"Er was vooraf geweten dat er tijd verspild werd met het internet, maar niemand had kunnen beseffen dat het misbruik zo erg was," voert minister Marwan Juma aan tegenover BBC News. "De maatregel is ook niet uniek. Toen ik in de privésector werkte, werd ook daar een internet-beleid gehanteerd." De Jordaanse minister voegt er aan toe dat de maatregel een onderdeel vormt van de inspanningen van de overheid om de dienstverlening aan het publiek te verbeteren en de ambtenaren ertoe aan te zetten om het internet te gebruiken als een instrument dat hen bij hun werk kan helpen. Minister Juma merkt op dat de situatie verder opgevolgd en geëvalueerd zal worden.

Marwan Juma merkt op dat er absoluut moest ingegrepen worden. "Op de eerste dag van het verbod werden er meer dan een kwart miljoen pogingen genoteerd om de geblokkeerde websites te bereiken," voert hij aan. Ali Ayed, minister van communicatie van Jordanië, wijst erop dat de maatregel niet verkeerd mag worden geïnterpreteerd. Hij benadrukt dat geen enkele individuele website werd geviseerd. Onder meer ook de website van Petra, het eigen nieuwsagentschap van de Jordaanse regering, werd geblokkeerd. Ayed voegt er aan toe dat ambtenaren hun tijd moeten besteden aan de dienstverlening voor de bevolking en hun aandacht moeten richten op de behoeften van het publiek in plaats van op het internet te surfen of games te spelen.

Jordanië heeft ambities om de hightech-hoofdstad van het Midden-Oosten te worden. De Jordaanse koning Abdullah II voerde kort na zijn aantreden elf jaar geleden een informatica-pakket voor het onderwijs in. Op dit ogenblik heeft bijna 40 procent van de Jordaanse gezinnen toegang tot het internet.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home