Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 10, 2010

Vrouw aan leiding belangrijke Amerikaanse spionagedienst

In de Verenigde Staten is Letitia Long aangesteld tot directeur van het National Geospatial-Intelligence Agency (NGA). Het is de eerste keer in de geschiedenis dat één van de zestien grote geheime diensten van de Verenigde Staten door een vrouw wordt geleid. In de loop van volgend jaar betrekt het National Geospatial-Intelligence Agency zijn nieuwe hoofdkwartier in de stad Springfield in de Amerikaanse staat Virginia. Op dit ogenblik zijn de leden van de dienst verspreid over het hele Amerikaanse grondgebied. Volgens Robert Gates, Amerikaans minister van landsverdediging, is Letitia Long de juiste figuur voor de opdracht. Het National Geospatial-Intelligence Agency wordt bestempeld als één van de meest technologische vertegenwoordigers van de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Letitia Long (51) vervulde in het verleden al leidende functies bij onder meer Naval Intelligence, het ministerie van binnenlandse zaken en het Defense Intelligence Agency. "Long vertegenwoordigt de opkomst van vrouwen in de Amerikaanse veiligheidsdiensten," merkt het persbureau Associated Press op. "Op dit ogenblik vertegenwoordigen vrouwen 38 procent van het totale personeelsbestand van de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Bij de zes grootste diensten worden 27 procent van de hogere kaderfuncties door vrouwen ingenomen." Long behaalde diploma's ingenieur elektriciteit aan Virginia Tech en ingenieur mechanica aan de Catholic University of America.

Het National Geospatial-Intelligence Agency is gespecialiseerd in de analyse van satellietbeelden, waarbij van elke plaats op aarde drie-dimensionale interactieve kaarten worden gemaakt. "De informatie van het bureau worden voor vele toepassingen gebruikt," meldt Associated Press nog verder. "Militairen maken van de kaarten gebruik om onder meer te bepalen of bij een inval in een gebied de wegen geschikt zijn voor tanks. Maar ook bij de bestrijding van olielekken wordt beroep gedaan op het materiaal van het agentschap." Volgens een aantal waarnemers wordt Long door haar een benoeming een rolmodel voor alle vrouwen die in de veiligheidswereld actief zijn. Tot nu toe wordt de spionage-sector nog altijd als een typische mannelijke sector bestempeld.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home