Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 10, 2010

Nieuwe aanslag op historisch erfgoed Moskou gevreesd


In de Russische hoofdstad Moskou is grote beroering ontstaan over de afbraak van het Alexeyev-pand, daterend uit de negentiende eeuw. Het pand werd de voorbije maand afgebroken, ondanks zwaar verzet van de monumenten-organisatie Arkhnadzor. Het Alexeyev-pand moet plaats maken voor een hotel-complex, maar het stadsbestuur van Moskou zegt dat het behoud en de opwaardering van de historische stadsomgeving wordt bewaard. Tegenstanders vrezen echter dat het verdwijnen van het historische pand een signaal vormt voor een nieuwe aanslag op het historische erfgoed van de stad. Volgens een aantal experts zijn er de voorbije decennia in Moskou honderden historische gebouwen verdwenen.

"De toelating voor de afbraak van het Alexeyev-pand werd drie jaar geleden goedgekeurd door onderburgemeester Vladimir Resin, die ook hoofd is van de grote bouwdivisie van het stadsbestuur van Moskou," merkt de krant The Moscow Times op. "Ook het Russische parlementslid Valery Bogomolov schaarde zich onlangs nog achter de afbraak omdat het gebouw zich in bijzonder slechte staat bevond. Hij voerde daarbij aan te betreuren dat men in het centrum van Moskou nog dergelijke ruïnes kon aantreffen. Arkhnadzor wijst er echter op dat het Alexeyev-pand gesitueerd is in een beschermd stadsgebied en dus niet afgebroken had mogen worden.

In de nieuwbouw komt een hotel van de Franse keten Accor. In de plannen is de bouw van een groot, modern complex voorzien waarin een replica van de facade van het Alexeyev-pand is geïntegreerd. "Dat is een nieuwe bouwpolitiek die in Moskou steeds meer wordt gehanteerd," merkt The Moscow Times nog op. Tegenstanders van de afbraak eisen van de overheid een lijst van gebouwen die eveneens op het punt staan om te verdwijnen. Ook werden de inwoners van Moskou opgeroepen om protestbrieven te schrijven naar Valery Shevchuk, voorzitter van het Moscow Heritage Committee en de man die het historisch erfgoed van de Russische hoofdstad zou moeten beschermen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home