Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 11, 2010

Menselijk brein heeft veel gelijkenissen met het internet

De werking van het menselijk brein toont veel gelijkenissen met de structuur van het internet. Dat is de conclusie van onderzoekers van de University of Southern California in Los Angeles. Daarbij wordt opgemerkt dat het menselijk brein een complex netwerk van verbindingen vormt. Dat is in tegenspraak met de negentiende eeuwse benadering, die aan de hersenstructuur een zogenaamd top-down model had meegegeven en die volgens de onderzoekers nog altijd in belangrijke mate de literatuur over de experimentele neurowetenschappen beheerst. Onderzoekers Larry Swanson and Richard Thompson hopen dat hun studie uiteindelijk zal kunnen leiden tot het uittekenen van een volledige kaart van het zenuwstelsel.

"De onderzoekers stelden vast dat een nieuwe techniek om het traject van signalen door kleine hersengebieden verbindingen aan het licht bracht tussen regio's die onder meer geassocieerd worden met stress, depressie en appetijt," aldus BBC News. "Indien het brein een hiƫrarchische structuur zou hebben, zoals in de neurologie lang werd aangenomen en zoals ook grote bedrijven zijn opgebouwd, zouden in het onderzoek van Swanson en Thompson rechtstreekse lijnen van verschillende regio's moeten kunnen getrokken worden naar een centrale commandopost. De onderzoekers merkten echter verbanden en feedback op tussen verschillende regio's en rechtstreekse links tussen gebieden waarvan niet geweten was dat er een onderlinge communicatie bestond."

BBC News voegt er aan toe dat al enige tijd verondersteld wordt dat het brein uit een structuur van complexe verbanden zou bestaan. "Dit model zou een belangrijk instrument kunnen zijn om te achterhalen hoe het brein ontvangen informatie analyseert," wordt er opgemerkt. "Maar pas door het onderzoek van Swanson en Thompson kon dat ook experimenteel worden aangetoond." De onderzoekers merken op dat hun onderzoeksmethode kan worden herhaald om de netwerken helemaal tot op het einde te kunnen volgen, zodat uiteindelijk de hele structuur van het menselijk brein zou kunnen worden uitgetekend. Dat kan volgens hen een belangrijke hoeksteen vormen voor het verdere onderzoek van onder meer bewustzijn en kennis.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home