Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 12, 2010

Rusland werkt aan nieuwe toekomst voor Siberië

De Russische regering heeft plannen om Siberië om te vormen van een desolaat grondstoffen-gebied tot een comfortabel residentieel en zakelijk gebied. Dat blijkt uit een strategisch plan dat de Russische regering op zijn website heeft geplaatst voor de ontwikkeling van Siberië tijdens de volgende tien jaar. Die transformatie zou gebaseerd zijn op de ontwikkeling van hightech-industrie, wetenschappen en toerisme, vooral rond het gebied van het Baikal-meer met zijn thermische bronnen, therapeutische modderbaden, wouden en schitterende landschappen. Er is echter nog geen duidelijkheid over de investering die met het project gepaard zou moeten gaan. Sommigen bronnen maken gewag van een mogelijke investering van 1,5 triljoen roebel (49 miljard dollar).

"In het rapport wordt opgemerkt dat Siberië met diverse problemen wordt geconfronteerd," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "In de eerste plaats moet afgerekend worden met het ruwe klimaat van het gebied, waardoor gezinnen en bedrijven rekening moeten houden met een meerkost van 25 procent tot 40 procent tegenover het Europese gedeelte van Rusland. Bovendien heeft Siberië ook weinig luchthavens en wegeninfrastructuur. Bovendien zijn ook de links tussen de verschillende regio's bijzonder zwak. Het grootste probleem is echter dat Siberië vastgeroest zou kunnen zitten in zijn rol als een loutere bron van ruwe grondstoffen voor de ontwikkelde landen."

De Russische overheid wil onder meer raffinaderijen en andere productie met een meerwaarde opbouwen in Siberië, samen met de ontwikkeling van wetenschap en toerisme. Tot de prioriteiten behoren biotechnologie, machinebouw, medische apparatuur, landbouw, duurzame woningbouw en de productie van pulp, papier en meubilair. De universiteiten van Irkutsk, Krasnoyarsk, Tomsk, Omsk, Novosibirsk en Kemerovo zouden kunnen gebruikt worden als basis voor nationale onderzoeksinstellingen. De lokale universiteiten zouden onder meer testmodellen moeten creëren voor vooruitstrevende innovatie technologieën, die vervolgens ook in Siberië zouden kunnen worden geproduceerd en geïmplementeerd.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home