Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 12, 2010

Nieuwsoverzicht

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland tonen zich niet opgezet met het idee van Europese belastingen. De Britse regering wijst elk voorstel voor Europese belastingen al bij voorbaat af. Janusz Lewandowski, Europees Commissaris voor begroting, had aangekondigd eind september hierover voorstellen te zullen presenteren. Een woordvoerder van het Britse ministerie van financiën benadrukte dat de Europese bijdragen van de lidstaten moeten komen en zei een veto te zullen stellen tegen elke vorm van directe belasting. Pierre Lellouche, Frans staatssecretaris voor Europese zaken, noemde het voorstel compleet inopportuun. Elke bijkomende heffing is volgens hem op dit ogenblik uit den boze. Het is volgens Lellouche immers duidelijk tijd voor besparingen, zowel bij de lidstaten als bij de Europese instellingen. Momenteel wordt de Europese kas voor 75 procent gevuld door nationale bijdragen en voor 25 procent met eigen middelen, zoals een deel van de btw-opbrengsten.


Saudi-Arabië staat het gebruik van telefoons van Blackberry dan toch toe. Dat heeft de Saudische telecomautoriteit laten weten nadat afspraken werden gemaakt met Research In Motion, de Canadese fabrikant van Blackberry. Het is nog niet duidelijk of dit een tijdelijke of definitieve beslissing is. Saudi-Arabië is één van de landen in het Midden-Oosten die de Blackberry een bedreiging voor de veiligheid vinden, omdat versleutelde informatie die via de telefoons wordt verstuurd wordt omgeleid naar servers in het buitenland. Hierdoor was de Saudische regering niet in staat de informatiestroom te controleren. Na overleg met de Canadese fabrikant werd overeengekomen dat de Saudische regering toch enige toegang krijgt tot de verstuurde informatie. Eén van de mogelijkheden is het plaatsen van een server in Saudi-Arabië.


De Franse energiegroep GdF Suez gaat 70 procent van de Britse energiegroep International Power overnemen. Dat gebeurt in ruil voor de inbreng van het gros van zijn internationale activiteiten, plus de betaling van een speciaal dividend per aandeel International Power. Gérard Mestrallet, de topman van GdF Suez, liet vorige maand al verstaan dat hij opnieuw aasde op het Britse energiebedrijf International Power, nadat een eerdere overnamepoging in januari op de klippen liep. GdF Suez wil met de opslorping van International Power de grootste internationale elektriciteitsproducent van de wereld creëren. Niet alleen wordt een grote concurrent uitgeschakeld, maar ook krijgt de Franse groep door de overname toegang tot nieuwe landen, zoals Australië. Vooral in de Golfregio waren GdF Suez Energy International en International Power grote concurrenten. Beide zijn grote spelers bij aanbestedingen voor grote nieuwe centrales, die vaak gekoppeld zijn aan drinkwaterfabrieken.


De mate van ontbossing in de regenwouden van het Amazone-gebied is in juni van dit jaar aanzienlijk afgenomen. Daarmee worden de trends van de voorbije periode verder gezet. Dat blijkt uit cijfers van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek. Ook op jaarbasis is er een opmerkelijke daling, in belangrijke mate te danken aan de economische crisis. In juni werd 244 vierkante kilometer bos gekapt. De hoeveelheid bos die verloren ging, ligt daarmee 58 procent lager dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. Op jaarbasis werd 49 procent minder gekapt dan vorig jaar. De afname is volgens de Braziliaanse regering een gevolg van betere naleving van milieuwetgeving. Milieuorganisaties menen echter dat de afgenomen houtkap vooral te wijten is aan de dalende vraag naar hout en vee als gevolg van de financiële crisis.


Iran wil alle handel in euro en dollar stopzetten, ook voor zijn olie-uitvoer, als reactie op de westerse economische sancties. Dat heeft de Iraanse vicepresident Mohammad-Reza Rahimi bekend gemaakt. Rahimi benadrukte dat de dollar en de euro uit de valutamand gehaald zullen worden en vervangen zullen worden door de rial en andere munteenheden die aanvaarden met Iran samen te werken. De dollar en euro zijn volgens Rahimi onrein en dus zal Iran volgens hem zij olie niet meer in die munteenheden verkopen. Hij voegde er nog aan toe dat Iran zijn aankopen in de Europese Unie zal verminderen. Vorig jaar kocht Iran voor 11,4 miljard euro in Europa aan. Dat is 27 procent van de totale Iraanse invoer. Iran wil onder meer minder tarwe en soja invoeren. Er komt ook een programma voor de productie van complexe onderdelen die momenteel in Europa worden gekocht. De Verenigde Staten en Europa vaardigden in juli nieuwe economische sancties uit tegen Iran.


Het vervoersbureau van New York heeft een controversiële busreclame goedgekeurd. Met de affiche wordt geprotesteerd tegen de mogelijke komst van een moskee dicht bij Ground Zero. Op de advertentie vliegt een vliegtuig richting een brandend World Trade Center, met daarnaast een moskee. De bouwplannen voor een moskee op enkele blokken afstand van Ground Zero leidt in de Verenigde Staten tot een verhit debat over de grenzen van tolerantie en de symboliek van de plek waar vroeger de Twin Towers stonden. De advertentie werd ontworpen in opdracht van een organisatie die waarschuwt voor de invloed van de radicale islam liet een advertentie ontwerpen. De groep had de busmaatschappij van de stad voor de rechter gedaagd om de advertentie te kunnen plaatsen. Het vervoersbureau heeft de bedrukking nu toegestaan, maar liet in een reactie weten niet achter de boodschap van de reclame te staan.


Het Amerikaanse leger moet gevoelig besparen. Dat heeft Robert Gates, minister van defensie van de Verenigde Staten, gemeld. Daarom wil hij onder meer een grote legerbasis sluiten en 50 leidinggevende militairen ontslaan. De voorstellen krijgen heel wat kritiek. Gates wil de volgende vijf jaar 100 miljard dollar besparen. Het defensiebudget bedraagt momenteel 700 miljard dollar. Er moet volgens hem rekening gehouden worden met de moeilijke economische en budgettaire situatie van de natie. Men kan volgens hem niet elk jaar vragen het budget te verhogen zonder ook zelf inspanningen te leveren. Een van de plannen van Gates is het sluiten van een commandocentrum in Norfolk in de staat Virginia. Het centrum is één van de tien grote militaire basissen in de Verenigde Staten en coördineert de planning en trainingen voor het hele Amerikaanse leger.


Touroperator TUI Travel heeft tijdens de eerste drie kwartalen van zijn gebroken boekjaar een nettoverlies geleden van 409 miljoen pond sterling geleden. Tijdens dezelfde periode vorig boekjaar werd een verlies geboekt van 305 miljoen pond. De omzet daalde met 8 procent tot 8,2 miljard Britse pond. Het verlies is volgens TUI Travel, de grootste touroperator ter wereld, onder meer te wijten aan de verstoring van het luchtverkeer door de aswolk van de vulkaanuitbarsting in IJsland de voorbije lente. De aswolk kostte TUI Travel naar schatting 105 miljoen euro. Bijna 400.000 passagiers werden getroffen door het verstoorde luchtverkeer, dat de winstgevendheid van het bedrijf vooral in Groot-Brittannië aantastte. De touroperator geeft wel aan dat de eerste boekingen voor het volgende winterseizoen en de zomer van volgend jaar positief zijn gestart.


De regering van Montenegro werkt op dit ogenblik aan een zogenaamd economisch burgerschapsprogramma dat tot doel heeft de Montenegrijnse nationaliteit toe te kennen aan investeerders die ruime ervaring hebben in de zakenwereld en minstens 0,5 miljoen euro in de nationale economie pompen. Het initiatief zou buitenlandse zakenlui moeten aansporen om de zetels van hun bedrijven in Montenegro te vestigen, nieuwe technologie en knowhow te importeren en jobs te creëren. Gerenommeerde consultants en advocaten moeten erop toezien dat geïnteresseerden geloofwaardig en betrouwbaar zijn en voldoende financiële middelen hebben om Montenegro van dienst te zijn. De betrokkenen hoeven door het Montenegrijnse staatsburgerschap geen visum meer op zak te hebben om naar de Europese Unie te reizen. In december vorig jaar schafte de Europese Unie de visumplicht voor Montenegrijnen, Serviërs en Macedoniërs af.


Insiders die malafide praktijken melden op de Amerikaanse beurzen, kunnen miljoenen aan tipgeld opstrijken. Dat is het gevolg van de hervorming van de controle op financiële instellingen. Advocaten verwachten een stroom aan aanklachten tegen Amerikaanse instellingen en banken. Klokkenluiders kunnen volgens de nieuwe regels immers aanspraak maken op 10 procent tot 30 procent van opgelegde boetes boven het miljoen dollar. Volgens de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond, moet het gevoelig hogere tipgeld de grotere vissen over de streep trekken. De beurswaakhond voegt er aan toe in staat te zijn om eventueel duizenden tips te verwerken. De nieuwe regels zijn opgenomen in de onlangs aangenomen wet over de hervorming van het financieel bestel in de Verenigde Staten na de economische crisis.


Saudi-Arabië gaat de volgende vijf jaar 385 miljard dollar investeren in de bouw van huizen, scholen en andere infrastructuurprojecten. Daarmee wil koning Abdullah vooral de hoge werkloosheid in zijn land bestrijden. Dat heeft het door de staat gecontroleerde Saudi Press Agency dinsdag bekendgemaakt. Abdullah staat onder druk om banen te creëren en huizen te bouwen voor zijn groeiende aantal onderdanen. Ruim twee derde van de bevolking is jonger dan dertig en de werkloosheid stijgt gestaag. Vorig jaar zat 10,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Dat komt enerzijds omdat het onderwijssysteem in Saudi-Arabië meer gericht was op religie dan op het aanleren van vaardigheden. Anderzijds besluiten lokale bedrijven vaak om goedkope buitenlandse krachten, uit onder meer India en Pakistan, in te huren.


De Europese Commissie heeft een goedkeuring verleend voor een nieuwe kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Ierse overheid voor Anglo Irish Bank. De genationaliseerde Ierse bank heeft de noodlening nodig om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen en om de financiële stabiliteit in Ierland te behouden. Vorig jaar kreeg de Ierse staatsbank al een injectie van 4 miljard euro. In maart pompte de Ierse regering nog eens 10 miljard in de noodlijdende staatsbank. Volgens Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, bestaat er geen twijfel dat Anglo Irish Bank grondig geherstructureerd moet worden. De Ierse bank kwam vorig jaar in de problemen door enorme afschrijvingen op slechte leningen door het instorten van de Ierse vastgoedsector. Het concern leed een recordverlies van 12,7 miljard euro. Dat is het hoogste verlies dat ooit door een Iers bedrijf bekend gemaakt moest worden.


De Indiase autoproducent Tata Motors heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 19,89 miljard roepia. Dat komt overeen met een bedrag van 325 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 3,29 miljard roepia. De winst van het eerste kwartaal is vooral te danken aan de sterke verkopen van Jaguar en Land Rover, de Britse dochtermerken van Tata Motors. In totaal verkocht Tata Motors, de grootste producent van vrachtwagens en bussen in India, tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar 181.708 exemplaren. Dat is een stijging met 48 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De Indiase autoverkoop kende tijdens de maand juli een groei met 38 procent. Tata Motors is ook producent van de Nano, de goedkoopste auto van de wereld. Het Indiase bedrijf nam twee jaar geleden Jaguar en Land Rover over van Ford.


Het Amerikaanse hypotheekconcern Freddie Mac heeft meer overheidssteun nodig. Het bedrijf heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 6 miljard dollar en heeft om 1,8 miljard extra overheidsfinanciering gevraagd. Freddie Mac volgde daarmee branchegenoot Fannie Mae, die eerder al om 1,5 miljard dollar extra overheidssteun vroeg. Fannie Mae en Freddie Mac kwamen twee jaar geleden in handen van de Amerikaanse overheid, nadat ze in grote moeilijkheden waren gekomen door de neergang van de huizenmarkt. Sinds het overheidsingrijpen investeerde het Amerikaanse ministerie van financiën al ongeveer 150 miljard dollar in de twee ondernemingen. Het verlies van Freddie Mac liep wel enigszins terug ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar, toen er een negatief resultaat van 8 miljard dollar werd opgetekend.


Het Amerikaanse autoconcern Chrysler heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 172 miljoen dollar. Tijdens het eerste kwartaal werd een verlies geleden van 197 miljoen dollar. De omzet steeg met 8,2 procent tot 10,5 miljard dollar. Het bedrijf zegt nog buitengewoon veel werk te hebben om de onderneming weer op de rails te krijgen. Het is volgens het concern evenwel nog steeds mogelijk dat de verwachtingen voor het hele jaar naar boven worden bijgesteld. Chrysler kwam in juni vorig jaar uit faillissementsbescherming, na een miljardeninjectie van de Amerikaanse overheid. Fiat nam daarop een belang van 20 procent in Chrysler. De Amerikaanse overheid heeft bijna 10 procent van de aandelen in handen. De Canadese regering heeft een belang van 2,5 procent in de autobouwer. Vakbond United Auto Workers (UAW) bezit 67,7 procent van de aandelen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home