Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 27, 2010

Dansende ouderen hebben minder kans op valpartij

Ouderen moeten meer lichaamsoefeningen doen op muziek. Dat reduceert het risico op valpartijen. Dat is de conclusie van een onderzoek van University Hospitals and Faculty of Medicine in het Zwitserse Genève. Daarbij wordt opgemerkt dat respondenten uit een groep Zwitserse ouderen die aan muziekbeweging deden, gemiddeld 0,7 keer per jaar het slachtoffer worden van een valpartij. In de controlegroep, die gewone lichaamsoefeningen deed, werden gemiddeld 1,6 valpartijen per jaar opgetekend. De onderzoekers stellen dat de resultaten van het experiment belangrijk is voor zowel de preventie als de behandeling van de gevolgen van valpartijen.

"Uit het onderzoek blijkt dat de combinatie van muziek en ritmische beweging het risico op valpartijen bij ouderen gevoelig kan verminderen," merkt het persbureau Reuters op. "De Zwitserse onderzoekers stelden vast dat de zogenaamde Dalcroze-ritmes een positieve impact hebben het evenwicht en de wandelmogelijkheden van ouderen die een groter risico lopen op valpartijen, onder meer te wijten aan zwakte, evenwichtsproblemen of een geschiedenis van valpartijen. Bovendien leidden de oefeningen tijdens een periode van zes maanden toe dat de deelnemers ook minder vaak het slachtoffer werden van valpartijen."

Er wordt aan toegevoegd dat de Dalcroze-ritmes, maar mogelijk ook andere bewegingstherapieën op basis van muziek, een bijdrage zouden kunnen leveren om evenwichtsproblemen bij ouderen tegen te gaan. De Dalcroze-ritmes werd in de eerste helft van de twintigste eeuw ontwikkeld door de Zwitserse componist Emile Jaques-Dalcroze om de muziek beter te leren begrijpen door beweging. Meestal gaat het op geïmproviseerde pianomuziek, waarbij de deelnemers hun bewegingen aanpassen aan de ritmische veranderingen van de muziek. Daarbij moet soms ook met het bovenlichaam of met objecten gewerkt, wat volgens de onderzoekers wellicht leidt tot het verbeterde evenwicht en de geringere risico's op valpartijen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home