Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 26, 2010

Hylas-satelliet moet breedband leveren in afgelegen gebieden

Op de ruimtevaartbasis Kourou in Frans Guyana is de satelliet Hylas-1 gelanceerd. Hylas-1 is de eerste satelliet voor breedband-diensten die werd ontwikkeld om een oplossing te vinden voor de zogenaamde not-spots, afgelegen locaties zoals landelijke dorpen waar het op dit ogenblik niet mogelijk is om snelle internet-verbindingen aan te bieden. Hylas (Highly Adaptable Satellite) is een commercieel project van de Britse startup Avanti Communication, maar de technologie aan boord werd ontwikkeld met fondsen van het European Space Agency (ESA). De satelliet moet breedbanddiensten leveren aan ongeveer 350.000 Britse gezinnen.

"Hylas is een bijzonder handige satelliet," verduidelijkt Andrea Cotellessa, projectmanager voor Hylas bij de Europese ruimtevaartorganisatie. "De traditionele satellieten hebben voor de lancering een vaste opdracht meegekregen, maar bij Hylas kan dit op elk ogenblik vanuit het controlecentrum worden aangepast. Dat is bijzonder belangrijk, want op die manier kan Avanti zich aanpassen aan de marktevoluties." De Hylas-satelliet werd gebouwd in de fabrieken van EADS Astrium in het Britse Portsmouth en bij Antrix, de commerciƫle tak van het Indiase ruimtevaartbureau Isro in Bangalore. De technologie aan boord werd ontwikkeld binnen het Artes-telecomresearchprogramma van de Europese ruimtevaartorganisatie.

De Britse regering investeerde 40 miljoen pond in de ontwikkeling van het Hylas-programma. Groot-Brittanniƫ heeft beloofd dat elk gezin tegen het midden van het decennium toegang zal hebben tot een internet met een capaciteit van minstens twee megabits per seconde. Op dit ogenblik voldoen ongeveer drie miljoen Britse gezinnen niet aan die minimumnorm. Ook op het Europese vasteland zijn er nog miljoenen gezinnen die geen degelijk breedband krijgen aangeboden met vaste lijnen. Hylas biedt aan de gebruikers snelheden op tot tien megabits per seconde. Avanti zegt van plan te zijn een hele reeks Hylas-satellieten te zullen lanceren, onder meer in Afrika, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika, India en andere Aziatische regio's.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home