Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 25, 2010

Facebook wil handelsmerk op eerste deel naam

De sociale netwerksite Facebook zou plannen hebben om een handelsmerk te nemen op het woord face. Dat blijkt uit een aantal documenten van het Amerikaanse Patent and Trademark Office. In de documenten wordt aan Facebook gevraagd in welke mate de sociale netwerksite gebruik zou willen maken van het woord. Indien de aanvraag wordt goedgekeurd, zou het handelsmerk enkel van toepassing zijn op websites en diensten die gebruikt worden om boodschappen uit te wisselen. Het handelsmerk zou het gebruik van het woord door andere sociale netwerken en diensten, zoals Facetime van Apple, beperken. Experts merken op dat de vraag van Facebook niet zo vreemd is als zou lijken.

"Facebook heeft gelijk om een wettelijke claim te leggen op het gebruik van het woord in de context van sociale netwerkingsites en andere specifieke computer-gebonden activiteiten, aangezien het bedrijf een reputatie heeft opgebouwd met zijn naam, waarin het eerste gedeelte duidelijk het dominante element vormt," merkt Fiona McBride, specialist handelsmerken bij het juristenkantoor Withers & Rogers, op. Het initiatief van Facebook werd eerst vernoemd door de technologieblog TechCrunch, die verwees naar een document waarin het bedrijf een aanvraag voor een handelsmerk indiende voor het gebruik van het woord in telecommuncatie-diensten, meer bepaald in het voorzien van online chatrooms en berichten-platforms voor de uitwisseling van boodschappen door computer-gebruikers.

De aanvraag van Facebook dateert van vijf jaar geleden. Het bedrijf heeft nu van het Amerikaanse patentbureau de kans gekregen om gedurende een periode van zes aan te tonen dat er van het handelsmerk wordt gebruik gemaakt. Facebook kan ook een uitbreiding voor een periode van zesendertig maanden vragen. Wanneer die periode is afgelopen, kan het handelsmerk definitief worden toegekend of afgewezen. Facebook probeert ook het tweede gedeelte van zijn naam te beschermen. Onder meer werd in augustus van dit jaar een juridische klacht neergelegd tegen Teachbook.com, een online community voor leerkrachten.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home