Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 25, 2010

Groot-Brittannië moderniseert spoorverkeer

De Britse regering heeft aangekondigd om de volgende jaren een bedrag van 8 miljard pond te zullen investeren in de modernisering van het nationale spoorwegnet. In dat plan is onder meer de aankoop van 2.100 nieuwe rijtuigen voorzien om de overbezetting van de treinen aan te pakken. Daarnaast zullen een aantal lijnen geëlektrificeerd worden, terwijl ook het Thameslink-programma zou worden doorgevoerd. De modernisering van de lijn Londen-Swansea blijft echter voorlopig opgeschort. Bovendien zal de beloofde investering over het hele decennium worden gespreid en zullen de treinreizigers in ruil een gevoelige verhoging van de ticketprijs moeten aanvaarden.

"De labour-oppositie noemt het nieuwe programma een aaneenschakeling van verdagingen," meldt BBC News. "Over vier jaar zullen slechts 650 nieuwe rijtuigen beschikbaar zijn. Dat is veel minder dan de 1.300 exemplaren die de vorige regering had beloofd. Bovendien wordt ook het Thameslink-programma, de noordzuidverbinding tussen Bedford en Brighton door Londen, met twee jaar vertraagd. Maria Eagle, schaduwminister van transport, stelt dat de prijsverhoging van de tickets volgend jaar 3 procent boven de inflatiestijging zal liggen en de consument bovendien tot het einde van het decennium zullen moeten wachten tot de overbezetting wordt aangepakt en de bestemmingen sneller zullen kunnen worden bereikt."

Schaduwminister Eagle beschuldigde de regering er ook van het Crossrail-project, de oostwest-verbinding door Londen, te vertragen en de vervanging van de lange-afstand Intercity-treinen voor zich uit te schuiven. De Britse minister van transport Philip Hammond erkende dat de prijsverhoging geen positief nieuws is voor de reizigers, maar hij benadrukte dat deze pijnlijke beslissing noodzakelijk is om het investeringsprogramma in de Britse spoorwegen op lange termijn veilig te stellen. Wel zullen onder meer de verbindingen tussen Londen en Didcot, Oxford en Newbury de volgende zes jaar worden geëlektrificeerd, net zoals de lijnen tussen Liverpool, Manchester, Preston en Blackpool.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home