Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 25, 2010

Nieuwsoverzicht

De Ierse regering heeft een draconisch besparingsplan bekendgemaakt om de komende vier jaar 15 miljard euro te zoeken. Daarvan moet 5 miljard euro uit belastingen en 10 miljard euro uit besparingen komen. Dat is een voorwaarde om van de noodhulp van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds te kunnen genieten. Met lagere sociale uitkeringen en hogere belastingen hoopt Ierland over vier jaar zijn begrotingstekort teruggebracht hebben tot 3 procent van het bruto binnenlands product. Dit jaar gaapt er nog een gigantisch tekort van 32 procent. Volgend jaar alleen al zou 6 miljard euro worden bespaard. Er worden onder meer duizenden ambtenarenbanen geschrapt. Onder meer zal de inkomstenbelasting worden uitgebreid. Op dit ogenblik betaalt de helft van de Ierse werknemers geen inkomstenbelasting. In de toekomst zal voor het eerst ook eigendomsbelasting moeten worden betaald. Voortaan zal er in Ierland ook voor drinkwater moeten worden betaald.


Portugese werknemers uit de publieke en privésector zijn tot een algemene staking overgegaan. De werknemers beslisten om het werk voor vierentwintig uur neer te leggen. Daardoor viel onder meer het Portugese openbare vervoer stil. Op de Portugese luchthavens stegen of landen geen vliegtuigen en treinen kenden enkel een minimumdienstverlening. De staking trof ook de metro van Lissabon, bussen en ferry’s. Maar ook in het onderwijs, in ziekenhuizen, bij de brandweer of de vuilnisophaaldiensten werd gestaakt. De algemene staking was gericht tegen de besparingsmaatregelen van de Portugese regering. Die bestrijdt de begrotingstekorten met hogere belastingen en lagere uitkeringen en lonen. In een reactie op de nationale staking zei Helena André, Portugees minister van werk, dat de regering nagenoeg geen enkele manoeuvreerruimte heeft om de besparingen te versoepelen.


Biz Stone, de oprichter en topman van het sociale netwerk Twitter, overweegt om een nieuwsdienst uit te bouwen op basis van de berichtjes van Twitter-gebruikers. Dat heeft Stone gezegd in een interview met het persbureau Reuters. Twitter telt op dit ogenblik 175 miljoen gebruikers. Zij gebruiken het netwerk vaak om korte nieuwtjes te melden of om interessante nieuwsberichten door te geven. Daardoor is Twitter langzaamaan uitgegroeid tot een medium dat de actualiteit bijzonder kort op de voet volgt. Biz Stone overweegt om die nieuwsfunctie te ondersteunen en verder uit te bouwen. Maar wanneer die stap wordt gezet, zal dat volgens Stone gebeurt in samenwerking met bestaande nieuwsorganisaties. Twitter deelt zijn inkomende data op dit ogenblik al met Google, de zoekmachine Bing van Microsoft en Yahoo. Daarvoor ontvang Twitter een vergoeding.


De Amerikaanse Federal Reserve heeft zijn groeivoorspelling voor volgend jaar gevoelig verlaagd. Op dit moment groeit de Amerikaanse economie sneller dan verwacht. In het derde kwartaal van dit jaar realiseerde de Amerikaanse economie een groeicijfer van 2,5 procent. Dat is beduidend meer dan de 2 procent die eerder werd vooropgesteld. De Federal Reserve gaat ervan uit dat de groei van het Amerikaanse bruto binnenlandse product in het vierde kwartaal van volgend jaar zal uitkomen op 3,0 procent en 3,6 procent. In juni was voor volgend jaar nog gemikt op een economische groei tussen 3,5 procent en 4,2 procent. Daarnaast verhoogt het Openmarktencomité van de Federal Reserve ook zijn verwachtingen op het vlak van werkloosheid. Die zou nog bijna twee jaar lang boven de 8 procent kunnen blijven uitkomen. Het officiële werkloosheidscijfer bedroeg eind oktober van dit jaar 9,6 procent. Dat is bijna het hoogste niveau in een generatie.


Het voorbije jaar zijn nieuwe recordniveaus broeikasgassen bereikt. Dat blijkt uit gegevens van de World Meteorological Organisation (WMO) van de Verenigde Naties. In totaal werd het voorbije jaar volgens de organisatie een nettogroei met 1 procent opgetekend. Over een periode van twintig jaar gaat het om een nettogroei van 27,5 procent. Vooral op het gebied van koolstofdioxide en methaan werden volgens de organisatie nieuwe records opgetekend. Jeremiah Lengoasa, adjunct-secretaris-generaal van de meteorologische organisatie, stelt dat het rapport duidelijk aantoont dat de belangrijkste broeikasgassen recordniveaus haalden die nooit eerder werden waargenomen sinds het pre-industriële tijdperk. De organisatie voegde er aan toe ook bezorgd te zijn over de opwarming van de planeet, die een toename van de methaanuitstoot met zich mee zou kunnen brengen in de arctische gebieden.


Muziekfans hebben op één week tijd 2 miljoen nummers en 450.000 albums van The Beatles gedownload via iTunes, de online-muziekwinkel van Apple. Het beroemde Abbey Road blijkt daarbij het best verkochte album te zijn, terwijl Here Comes the Sun, geschreven door wijlen George Harrison, tot nu toe de meest verkochte single is. Ook andere klassiekers, zoals het White Album en Sgt. Pepper's blijken bijzonder goed te scoren. De muziek van The Beatles wordt pas sinds één week aangeboden door iTunes. De groep en hun entourage lagen decennialang in conflict met de computerfabrikant, omdat het platenlabel van de groep uit Liverpool ook Apple heet. Ook de prijs van de nummers en de bijhorende auteursrechten vormden een belangrijke struikelblok in de onderhandelingen. De songs worden even duur als hedendaagse nummers die worden aangeboden op iTunes. Een afzonderlijke song kost 1,29 euro en een volledig album 12,99 euro.


Vanaf begin volgend jaar moet er in Frankrijk 1 procent belasting worden betaald op online advertenties. Aanvankelijk was het de bedoeling om bij de zogenaamde Google-tax niet de adverteerders zelf te belasten, maar wel de advertentieplatformen, die worden uitgebaat door internetbedrijven als Google of Yahoo. Dat lukte echter niet omdat die grote bedrijven fiscaal voor gunstige regimes in onder meer Ierland en Luxemburg hebben gekozen en voor de Franse autoriteiten onbereikbaar zijn. De Franse bedrijfswereld vindt de nieuwe belasting hoogst onrechtvaardig. Het IAB France, vertegenwoordiger van de online reclamesector, voert aan dat de maatregel bijzonder zwaar zal wegen op kleine en middelgrote bedrijven. Bovendien wordt gevreesd dat een aantal grotere internet-partijen zich uit Frankrijk zouden terugtrekken. Ook de Franse Union des Annonceurs heeft zware kritiek op de belasting.


De Nederlandse zuivelgroep FrieslandCampina bundelt de activiteiten bij de productie van kaas en sluit volgend jaar zijn vestigingen in Varsseveld en Leerbroek. Ook verdwijnen er banen in de vestigingen in Marum en Gerkesklooster. Dat heeft de Nederlandse zuivelgroep bekend gemaakt. In totaal verdwijnen er door de maatregel bij de zuivelgroep 159 arbeidsplaatsen. Nieuwe investeringen van de zuivelgroep in de kaasproductie zouden 52 nieuwe banen creëren. De zuivelgroep wil 47 miljoen euro investeren in de verbetering van de efficiency. FrieslandCampina maakte bekend te stoppen met de kaasproductie in Varsseveld, maar breidt de activiteiten in Workum en Balkbrug uit. In december vorig jaar maakte FrieslandCampina al bekend zes andere locaties in Nederland, België en Duitsland, te zullen sluiten. Daarmee zouden 624 arbeidsplaatsen verdwijnen


De Zwitserse bank UBS wordt aangeklaagd voor zijn rol in de miljardenfraude van Bernard Madoff. Irving Picard, de curator van de investeringsmaatschappij van Madoff, heeft de Zwitserse bank en een aantal andere partijen gedagvaard. UBS en Access International Advisors hebben volgens de curator het piramidespel van Madoff bij Europese beleggers geïntroduceerd en zouden daarbij aansprakelijk zijn voor een aandeel van tenminste 2 miljard dollar in de zwendel. Dat geld zou uit zogenaamde feederfunds zijn opgenomen. Die fondsen werden opgezet om vers kapitaal aan te trekken voor het piramidespel. De Zwitserse bank heeft volgens Picard minimaal 80 miljoen dollar opgestreken aan commissies op transacties in de zwendel. Madoff werd bijna twee jaar geleden gearresteerd en vorig jaar veroordeeld tot 150 jaar gevangenisstraf.


Ierland gaat naar verwachting twee grote banken nationaliseren. De Ierse staat zou daarbij zijn aandeel in de Bank of Ireland uitbreiden van 36 procent naar 80 procent. De Allied Irish Bank zou volledig worden genationaliseerd. De maatregel zou noodzakelijk zijn geworden nadat de aandelen van beide banken zwaar in waarde waren gedaald. Er zouden ook gesprekken zijn gevoerd om op korte termijn extra financiële middelen te pompen in de betrokken banken. Algemeen wordt verwacht dat Ierland een groot gedeelte van de financiële steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds zal gebruiken voor een herkapitalisatie van de banken. Het steunpakket moet ervoor zorgen dat de Ierse banken weer grotere buffers krijgen, zodat spaarders weer vertrouwen krijgen in het financiële stelsel. Vorig jaar werd al de Anglo Irish Bank genationaliseerd.


Het luxeconglomeraat Louis Vuitton Moët Hennessey en cosmeticafabrikant L'Oréal moeten - samen met dertien andere producenten en verkopers van parfum - boetes van 46,2 miljoen euro betalen. De boete, ter bestraffing van prijsafspraken op de parfummarkt, dateert al van vier jaar geleden, maar werd tot nu toe aangevochten door de betrokken bedrijven. De boete is nu echter bevestigd door het Franse Hof van Cassatie. Dat is een succes voor de Franse mededingingsautoriteit, die dit jaar al vier keer een maatregel in beroep verbroken of beperkt zag worden. Onder meer het opschorten van een exclusiviteitscontract tussen France Télécom en Apple, in verband met de verkoop van de iPhone, was volgens het Hof van Cassatie onrechtmatig. De boete voor de parfumsector had te maken met afspraken over aanbevolen winkelprijzen en maximale kortingen tijdens de laatste drie jaren van de voorbije eeuw. L'Oréal blijft ontkennen te hebben deelgenomen aan het kartel.


Het Amerikaanse kredietwaardigheidsagentschap Standard & Poors (S&P) heeft de lange-termijnkredietwaardigheid van Ierland met twee categorieën verlaagd. Het ratingbureau vermoedt dat de Ierse regering meer geld moet lenen dan aanvankelijk gedacht. Ierland staat in de waardering van het ratingbureau nu nog vijf categorieën boven Griekenland, dat de hoogste risicoraming heeft meegekregen. Ook de korte-termijnkredietwaardigheid van Ierland werd verlaagd. Het ratingbureau voegt er ook een negatief vooruitzicht aan toe en benadrukt dat de kredietwaardigheid later nog eens kunnen verlaagd worden. Nadat de redding van Ierland aanvankelijk voor opluchting op de markten gezorgd had, keerde de twijfel al snel terug. Onder meer heeft de Ierse milieupartij aangegeven de regeringscoalitie te willen verlaten. De partij stuurt ook aan op nieuwe verkiezingen.


Het Franse defensieconcern Thales heeft bekend gemaakt tot vijftienhonderd banen te willen schrappen. Dat komt overeen met 4 procent van het totale personeelsbestand. Pogingen om de export te verhogen wegen naar eigen zeggen niet op tegen een tegenvallende vraag op de zwakke thuismarkt. Thales, dat onder meer radarinstallaties en raketsystemen ontwikkelt, probeert voor een aantal getroffen werknemers wel nieuwe banen te vinden. Ook zou er zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van vrijwillig vertrek. Het Franse concern heeft wereldwijd 68.000 mensen in dienst. Op de Franse thuismarkt heeft Thales 35.000 werknemers. Eerder was al gemeld dat Thales, de grootste producent van defensie-elektronica, met zijn banken onderhandelde over de herfinanciering van een kredietlijn van 1,5 miljard euro. De kredietlijn zou volgend jaar vervallen, maar Thales zou die willen spreiden over een verdere periode van vijf jaar.


De Amerikaanse softwaregroep Oracle heeft het proces tegen zijn Duitse rivaal SAP gewonnen. Het Duitse bedrijf moet Oracle een schadevergoeding 1,3 miljard dollar betalen wegens de schending van het intellectuele eigendomsrecht. De rechtszaak draaide om een diefstal van Oracle-materiaal door TomorrowNow, gespecialiseerd in het onderhoud van softwarepakketten. TomorrowNow werd vijf jaar geleden voor een bedrag van 10 miljoen euro door SAP overgenomen. De Duitse groep had al toegegeven dat TomorrowNow wel degelijk fouten gemaakt heeft. Het bedrijf toonde zich ook bereid om een eventuele schadevergoeding te betalen, maar er werd wel opgemerkt dat het topmanagement niet op de hoogte was van de wantoestanden bij het dochterbedrijf. Volgens SAP kon de schade voor Oracle niet groter zijn dan 40 miljoen euro. Oracle eiste 1,7 miljard dollar voor de inbreuk van zijn copyright, het verlies van klanten en het feit dat SAP door de diefstal zelf geen software moest ontwikkelen.


Er moet zo snel mogelijk een vergunning komen voor een tweede Nederlandse kerncentrale. Dat heeft Maxime Verhagen, Nederlands minister van economische zaken, gezegd tijdens een werkbezoek aan de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (Covra) in het Zeeuwse Borssele. Er liggen twee aanvragen om een nieuwe centrale te bouwen nabij de bestaande site in Borssele. Toen het Zeeuwse energiebedrijf Delta de procedure startte voor een vergunning, deden voormalige aandeelhouders van het energiebedrijf Essent hetzelfde. Essent is inmiddels overgenomen door het Duitse RWE, dat actief wil zijn in kernenergie in Nederland. Onderzocht wordt of het mogelijk is beide aanvragen te honoreren, maar Verhagen sluit ook niet uit dat beide aanvragers alsnog hun krachten bundelen en het eens worden over een aanvraag. Verhagen benadrukte dat Nederland ook meewerkt aan het onderzoek rond een verantwoorde eindberging van kernafval.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home