Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 24, 2010

Tieners eisen privacy van gezondheidszorg

De gezondheidszorg moet de wens van tieners over de bescherming van hun persoonsgegevens respecteren. Anders komt die gezondheidszorg in het gedrang. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Children's Hospital Medical Center in de Amerikaanse staat Cincinnati. Daarbij wordt opgemerkt dat tieners terughoudend zijn om gevoelige informatie te verstrekken aan gezondheidswerkers uit angst om veroordeeld te worden. Bovendien stellen de onderzoekers dat tieners zich weigerachtig opstellen om tegen onbekende gezondheidswerkers te praten. Ook blijkt dat jongere tieners sneller geneigd zijn om hun ouders te betrekken bij gezondheidsonderwerpen.

Een aantal oudere tieners merkt daarentegen op een bezoek aan een gezondheidswerker vermeden te hebben om te beletten dat die informatie met hun ouders zou worden gedeeld. In het algemeen maken tieners volgens de onderzoekers duidelijk dat ze geen gevoelige onderwerpen zullen bespreken met een gezondheidswerker indien ze vermoeden dat ze daarop beoordeeld zouden worden. Jongere tieners zeggen geen persoonlijke gesprekken te wensen met gezondheidswerkers die ze niet kennen of die ze niet mogen of wanneer ze ervan uitgaan dat de betrokkene de informatie niet hoeft te weten. Alleen de jongere adolescenten gaven aan zich zorgen te maken over inbreuken tegen hun fysieke privacy.

De onderzoekers voegen er aan toe dat jongeren met chronische ziektes beter begrijpen en ook gemakkelijker accepteren dat informatie moet worden gedeeld met gezondheidswerkers. De onderzoekers merken op dat gezondheidswerkers ervoor moeten zorgen dat het tieners zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt om informatie te delen. Er wordt echter aan toegevoegd dat er respect moet worden getoond voor de bereidheid of de weigering van de tieners om informatie te verstrekken. "Indien er geen dringendheid bestaat, is het wellicht beter om gevoelige vragen uit te stellen tot de twee partijen elkaar beter kennen en er een relatie van vertrouwen is gegroeid," voert onderzoeksleider Maria Britto aan. "Maar ook moet er duidelijk afgesproken worden wat er met die informatie gebeurt."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home