Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 25, 2010

Arrestaties in nieuw fraudeschandaal Indiase bankwereld

De Indiase politiediensten hebben een aantal topbankiers gearresteerd op verdenkingen van corruptie. In totaal werden er volgens de Indiase politie acht mensen gearresteerd. De betrokkenen worden er onder meer van verdacht betrokken te zijn bij de betaling van steekpenningen om grote bedrijfskredieten te kunnen afsluiten. Onder meer topfiguren van de Bank of India, de Central Bank of India en de Punjab National Bank werden gearresteerd. De Indiase politie maakte bekend over heel het land huiszoekingen verricht te hebben. De arrestaties zouden plaats hebben gehad in Delhi en Mumbai. De arrestaties vormen een nieuwe aflevering in een reeks schandalen waar India de voorbije periode is getroffen.

De voorbije maanden werden er onder meer berichten gelanceerd over financiële onregelmatigheden bij de organisatie van de Commonwealth Games, een vastgoedfraude rond projecten voor oorlogsweduwen in de staat Maharashtra en het ontslag van een minister in een schandaal rond de toewijzing van een multimiljardencontract in de telecomsector. Tot de recente arrestanten behoorde onder meer de voorzitter van de financiële dienstengroep Money Matters uit Mumbai. Ook twee andere bestuursleden van het bedrijf zouden zijn opgepakt. Money Matters is gespecialiseerd in de adviesverstrekking voor bedrijfskredieten.

Volgens de Indiase politiediensten zou Money Matters ambtenaren van overheidsbanken en financiële instellingen hebben omgekocht om op grote schaal bedrijfskredieten toe te kennen. Een woordvoerder van de politiediensten merkte op dat er nog geen bedrag op de vermoedelijke fraude kon worden geplakt. Dat zou het lopende onderzoek nog moeten uitwijzen. Money Matters zou volgens een aantal bronnen minsten vier vastgoedgroepen interessante kredieten hebben bezorgd. Het is niet bekend of ook nog andere bedrijven worden geviseerd. De acht betrokkenen verschenen voor de raadkamer in Mumbai, waar hun aanhouding voor vijf dagen werd bevestigd.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home