Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 25, 2010

Flickr bouwt driedimensionale modellen monumenten

Door het gebruik van foto's die door miljoenen toeristen op de fotowebsite Flickr werden geplaatst, zijn wetenschappers van de University of North Carolina en de Zwitserse universiteit ETH Zurich erin geslaagd een driedimensionale kopieën te maken van toeristische topbestemmingen zoals het Colosseum in de Italiaanse hoofdstad Rome. De beelden werden geanaliseerd door een aangepaste huiscomputer. De gedetailleerde modellen werden in minder dan een dag gecreëerd. De wetenschappers zeggen te hopen dat het systeem zal kunnen helpen om belangrijke erfgoed-sites te kunnen redden, door ze te beschermen tegen een overvloed aan toeristen. Aan de hand van Flickr-foto's kan immers achterhaald worden waar de meeste toeristen zich concentreren.

Het is niet de eerste keer dat er met het combineren van miljoenen foto's gedetailleerde scènes worden heropgebouwd. Dat gebeurde eerder al met de PhotoSynth-technologie van Microsoft. Ook onderzoekers aan de University of Washington ontwierpen een techniek om beroemde historische sites opnieuw vorm te geven. "Maar die systemen moesten gebruik maken van krachtige clusters van computers om de noodzakelijke beeldanalyses uit te voeren," merkt projectleider Marc Pollefey op. Het team van Pollefey gebruikte enkel een computer voor het gewone dagelijkse gebruik, hoewel die werd uitgerust met vier krachtige grafische kaarten. Dat was volgens Pollefey vooral nodig om de noodzakelijke berekeningen uit te voeren.

Uit een analyse van de talloze beelden van één site vanuit verschillende hoeken en afstanden, werd volgens Pollefey een ruw driedimensionaal model van het object gevormd. Vervolgens werden gedetailleerde analyses van elke pixel in de groep van foto's gebruikt om het oppervlak van het object te bestuderen. Dat liet de onderzoekers volgens Pollefey toe om uiterst gedetailleerde modellen van de sites op te bouwen. Naast het creëren van schitterende virtuele modellen, kan de analyse volgens de onderzoeksleider ook helpen bepalen waar de toeristen zich het liefst verzamelen om toeristische attracties te bewonderen. Dat zou de druk op toeristische locaties kunnen verlichten, door gidsen het publiek naar andere aspecten van de attracties te leiden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home