Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 26, 2010

Zware Britse censuur voor A Serbian Movie

Uit de oorspronkelijke versie van de controversiële bioscoopproductie A Serbian Film zijn vier minuten en elf seconden geknipt. Daarmee is de film het meest gecensureerde bioscoopproduct dat in zestien jaar op de Britse markt is gekomen. Dat heeft de British Board of Film Classification (BBFC) bekend gemaakt. Zestien jaar geleden werd uit de Indiase film Nammavar vijf minuten en acht seconden gewelddadige content weggeknipt. De Britse filmautoriteit zegt zelden scènes weg te knippen uit films die voor een volwassen publiek zijn bedoeld. Een aantal scènes in A Serbian Film zouden echter verwijderd zijn omdat de content seksueel geweld erotiseerde of verheerlijkte.

Verdeler Revolver Entertainment merkt op ook nog niet te weten in hoeveel Britse bioscopen de film, geregisseerd door Srdjan Spasojevic zal worden vertoond. "De verdeler blijft bij zijn voornemen om de film op de markt te brengen in een versie die zo dicht mogelijk aansluit bij de oorspronkelijke werk van de regisseur," aldus een woordvoerder van Revolver Entertainment. "De film is een compromisloos artistiek en politiek statement vanuit een unieke visie en de distributeur blijft volledig achter de regisseur staan. Wij zijn ervan overtuigd dat dit is een film is die zowel door het algemene bioscooppubliek als door de gespecialiseerde thuiskijker."

De film is gebaseerd op werk van filmcriticus Aleksandar Radivojevic. Ook hij blijft een verdediger van de film, die volgens hem een dagboek vormt van de gruwelen van de Servische regering. "De film wil een getuigenis brengen van de monolitische macht, die mensen hypnotiseren om hen dingen te laten doen die ze niet wensen te doen," aldus Radivojevic. De film was eerder ook al geweigerd op het British Horror Festival in Bournemouth en het festival Film 4 Frightfest. Ook Spanje had eerder al publieke vertoningen tijdens de Terror Film Week in San Sebastian, op het filmevenement Molins de Rei en tijdens het Fancine Malaga verboden. Een groot gedeelte van de filmcritici schaart zich wel - al dan niet gedeeltelijk - achter de film.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home