Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 26, 2010

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie wil in de loop van volgend jaar een nieuwe stresstest van de banken doen, maar dit keer met strengere criteria. Dat werd gezegd tijdens een bijeenkomst van de Franse beurswaakhond Autorité des Marchés Financiers (AMF) in Parijs. De Europese ministers van financiën hadden in september aangegeven dat ze op regelmatige basis de soliditeit van de banken willen testen. Dat gebeurde voor het eerst in juli van dit jaar. Toen werd de balans van éénennegentig banken doorgelicht, door hun balans te toetsen aan verscheidene crisisscenario's. Toen haalden vijf Spaanse, één Duitse en één Griekse bank een onvoldoende. De betrokken banken moesten daarop hun balans versterken met vers kapitaal. Het is de bedoeling van de Europese Commissie om voortaan jaarlijks stresstests te houden.


De Japanse elektronicaproducent Sony gaat op zoek naar een nieuwe topman. Die moet binnen enkele jaren de huidig topman Howard Stringer opvolgen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Stringer, die sinds ruim vijf jaar aan het hoofd staat van Sony, wordt in februari negenenzestig jaar en om zijn takenpakket te verlichten, zou Sony de zoektocht naar een opvolger hebben opgestart. Stringer pendelt constant tussen hoofdkwartier van Sony in Tokio en New York, waar zijn familie woont. De opvolger van Stringer zou nog een tijdlang als tweede topman meelopen. Stringer zou immers nog niet bereid zijn om onmiddellijk op te stappen. Hij zou het strategische plan voor de volgende drie jaar nog zelf volledig willen uitvoeren. Eén van de kandidaat-opvolgers is Kazuo Hirai, verantwoordelijk voor de gamebusiness bij Sony. Ook Hiroshi Yoshika, de topman van de divisie televisie en camera's, wordt genoemd.


In Italië is een zonne-energiepark met een capaciteit van 70 megawatt in gebruik genomen. De centrale, gelegen in de provincie Rovigo in het noordoosten van Italië, zou het grootste zonnepark va Europa zijn. Dat heeft de Amerikaanse groep SunEdison, die de centrale heeft gebouwd, gemeld. De centrale heeft een oppervlakte van 850.000 vierkante meter en telt 280.000 zonnepanelen. Tijdens het eerste jaar zou de capaciteit volstaan om 16.500 gezinnen van elektriciteit te voorzien. Daarmee zou de centrale de uitstoot van koolstofdioxide met 40.000 ton verlagen. Het investeringsfonds First Reserve, dat gespecialiseerd is in energie, heeft de meerderheid van de centrale in handen. SunEdison beschikt over een minderheid en is verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van de structuur. Met de centrale is een investering gemoeid van ongeveer 250 miljoen euro.


De farmaceutische bedrijven mogen op geen enkele manier nog reclame maken voor hun producten. Dat heeft het Europees Parlement beslist in een eerste stemming over een nieuwe richtlijn. Reclame voor geneesmiddelen op voorschrift was in het verleden al verboden. Tot nu toe was er in de regelgeving echter een onduidelijke grens tussen informatie en reclame. Het Europees Parlement merkt op dat de patiënt recht heeft op gedetailleerde en objectieve informatie. Die informatie mag de producent echter niet aanbieden via televisie, radio of kranten. Dat zou te veel neigen naar reclame. De producenten moeten wel via internet informatie verstrekken over onder meer de werking en wetenschappelijke tests. Die informatie moet eerst worden gecontroleerd door de nationale overheid. Die krijgt de plicht ervoor te zorgen dat de objectieve informatie via diverse kanalen beschikbaar is voor de patiënt.


Het Chinese automerk Landwind heeft opnieuw een slechte score laten optekenen tijdens de Europese veiligheidstest. De nieuwe Landwind haalde tijdens de crashtest slechts een score van twee sterren. Dat is een onvoldoende over de hele lijn. De auto is volgens de uitslag van de test zowel voor inzittenden als voor zwakke weggebruikers onveilig. Voor een afdoende bescherming van de inzittenden is een score van die sterren noodzakelijk. Alle andere geteste modellen haalden vier of vijf sterren. Bij een eerdere test vijf jaar geleden haalde Landwind een score van nul sterren. Daarop verdween het Chinese merk meteen van de Europese markt. Landwind beloofde toen echter de veiligheid gevoelig te verbeteren en daarop een geslaagde rentree op de Europese markt te kunnen realiseren.


De Japanse export is tijdens de maand oktober met 7,8 procent toegenomen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Japanse overheid. Vergeleken met de maand september van dit jaar kwam de exportgroei echter nagenoeg tot stilstand. De afzwakking werd vooral veroorzaakt door de dure yen. Daardoor kunnen Japanse exporteurs van goederen zoals auto's en consumentenelektronica minder concurrerend zijn. De groei van de uitvoer naar de Verenigde Staten bedroeg in oktober 4,7 procent. In september was dit nog 10,4 procent. De export naar Europa daalde met 1,9 procent. Dat is de eerste afname in bijna een jaar. Maar dat werd goedgemaakt door China, de grootste exportmarkt voor Japan, waar een toename met 17,5 procent werd opgetekend. Veel economen voorzien dat de Japanse economie in het huidige kwartaal en in het eerste kwartaal van volgend jaar zal stagneren of zelfs krimpen.


De Franse kabelproducent Nexans stapt uit de strijd rond de overname van het Nederlandse kabelbedrijf Draka. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Nexans had vorig jaar een bod gedaan op Draka, maar dat werd nadien door het Italiaanse Prysmian en vervolgens door het Chinese Xinmao overtroffen. Nexans maakte nu bekend dat het geen document gaat indienen bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) omtrent een overnamebod op Draka. Een woordvoerder van Nexans liet weten dat het bedrijf de ontwikkelingen rond Draka wel zal blijven volgen. Mogelijk kan Nexans later nog met een hoger bod komen voor Draka, maar dat wordt door analisten hoogst onwaarschijnlijk geacht. Daarnaast bestaat echter wel de mogelijkheid dat Nexans en Prysmian een gezamenlijk front zouden optrekken tegen Xinmao. Inmiddels heeft de lokale overheid van de Chinese stad Tianjin zich achter het overnamebod van Xinmao Group geschaard.


Frankrijk en Duitsland werken aan een vernieuwd en strenger crisismechanisme om de eurozone te verdedigen. De Duits minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle en zijn Franse collega Michèle Alliot-Marie stelden te streven naar een euro die door een waterdichte regelgeving is beschermd. De Franse minister zei dat er zeer grote eensgezindheid bestaat tussen de standpunten van de twee regeringen. Alliot-Marie had het over een speculatieaanval op Europa en de euro, die het nodig zouden maken dat de regels worden versterkt. Die zouden volgens haar in de toekomst de mogelijkheid moeten bieden om op te treden tegen speculatieaanvallen en ze ook af te schrikken. Westerwelle stelde het lot van Europa en de euro in belangrijke mate van Frankrijk en Duitsland afhankelijk zijn. De nieuwe regeling moet over drie jaar het huidige vangnet voor de eurolanden.


Het Europees Parlement heeft een richtlijn goedgekeurd die het verbod op giftige stoffen in elektrische en elektronische apparaten uitbreidt. Zeven jaar geleden werd al een richtlijn uitgevaardigd die gevaarlijke zware metalen, brandversnellers en weekmakers zoveel mogelijk uit elektrische en elektronische apparaten bant. Door de technologische ontwikkelingen moet die richtlijn echter aangepast worden. Tegenstanders hebben vooral kritiek op het feit dat zonnepanelen niet in het verbod werden opgenomen. Er wordt daarbij opgemerkt dat er in die panelen vaak cadmium zit verwerkt. Volgens de tegenstanders is dat vooral te danken aan het sterke lobbywerk van de sector, die volgens hen vanuit zijn activiteiten een duurzame positie zou moeten innemen in plaats van een wetgeving te proberen omzeilen. Daarbij wordt opgemerkt dat het giftige cadmium de norm wordt in de sector van de zonnepanelen, terwijl het product in de rest van de industrie wordt verboden.


Een aantal grote concerns hebben het Tuna Market Manifesto van het Wereldnatuurfonds ondertekend. De bedrijven verbinden zich daarij om geen blauwvintonijn meer te verhandelen. De soort wordt bedreigd door overbevissing. De bedrijven in kwestie onderschreven ook de eis van het Wereldnatuurfonds tegenover de overheden om dringend actie te ondernemen om de soort te helpen herstellen. Het Wereldnatuurfonds spreekt van decennia overbevissing, vooral in de Middellandse Zee. Maar ook de Oost-Atlantische blauwvintonijn, geliefd bij sushi-eters, staat volgens de organisatie op de rand van uitsterven. Op de lijst van de ondertekenaars staan onder meer ketens zoals Ikea, Carrefour en Delhaize, maar ook een aantal restaurantketens. De betrokken groepen weigeren om de Atlantische en mediterrane blauwvintonijn te verhandelen zolang de visvangst niet op een verantwoordelijke en duurzame manier gebeurt.


De Britse groep Dixons, de tweede grootste elektronicaketen van Europa, vreest dat de eindejaarsperiode bijzonder moeilijk zal worden. John Browett, bestuursvoorzitter van Dixons, merkte op dat de sector geconfronteerd zal worden met een bijzonder sterke concurrentie. Browett zei wel veel te verwachten van nieuwe producten zoals de iPad en driedimensionale televisie, maar het is volgens hem de vraag in hoeverre de uitgaven aan die gadgets ten koste zullen gaan van uitgaven aan andere producten. ' Veel branchegenoten worstelen net zoals Dixons met de terughoudendheid van de consument, nu overheden overal strenge bezuinigingsmaatregelen afkondigen. Browett merkte wel op dat er ontzettend veel nieuw technologie in de pijplijn zit. Dixons, het moederbedrijf van onder meer PC World, realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 3,35 miljard pond. Dat is ongeveer gelijk met de cijfers van de eerste zes maanden van vorig jaar. Het verlies kon echter van 17,6 miljoen pond naar 7,9 miljoen pond worden teruggebracht.


Europese jongeren worden hard getroffen door de economische crisis. Er zijn dan ook dringend maatregelen nodig om de arbeidsmarkt beter toegankelijk te maken voor jongeren. Dat is de conclusie van een rapport van de Europese Commissie. Ook moeten er volgens het rapport iets gedaan worden aan het hoge percentage tijdelijke banen onder werkzame jongeren. Daarbij wordt opgemerkt dat 40 procent van de werkende Europese jongeren een tijdelijke baan hebben. Dat percentage ligt veel hoger dan het gemiddelde voor de totale arbeidsbevolking. Het werkloosheidscijfer voor de leeftijdsgroep van vijftien tot vierentwintig jaar is in sommige landen van de Europese Unie gestegen tot boven de 30 procent. Het aantal jongeren dat geen opleiding of training volgt en ook geen baan heeft, loopt volgens de Europese Commissie uiteen van ongeveer 4 procent in Nederland en Denemarken naar 16 procent tot 20 procent in Italië, Cyprus en Roemenië.


Als de Europese Unie niet daadkrachtig Ierland te hulp schiet, dan is de huidige crisis slechts het eerste hoofdstuk in een hele reeks. Dat zegt Mohamed El-Erian, topman van van Pimco, de grootste obligatiebelegger van de wereld. Hij zei te hopen dat die verdere hoofdstukken niet over Portugal en Spanje zouden gaan. Hij stelde dat het bijzonder vreemd is dat schuldeisers bij een debiteur aandringen om nog meer leningen te vragen. Het is volgens El-Erian ook ongewoon dat schuldeisers hard van de daken schreeuwen dat ze bereid zijn om meer geld uit te lenen nog voordat de debiteur heeft aangegeven de solvabiliteit te herstellen. Dat toont volgens El-Erian aan dat Europa zich zware zorgen maakt over Ierland. Om verdere verspreiding van het onheil te voorkomen, moeten de geruststellende statements van de Europese ministers volgens de belegger snel worden vertaald in betekenisvolle acties. Dat wordt volgens hem echter een bijzonder moeilijke opdracht.


De Franse groep Electricité de France (EdF) heeft van het Nederlandse ministerie van economische zaken een vergunning gekregen om te boren naar zout in de Groningse gemeente Pieterburen. Het bedrijf wil na de zoutwinning de ondergrondse koepels gebruiken voor e opslag van aardgas. Daarmee hoopt het Franse bedrijf in de toekomst seizoensfluctaties in de vraag naar aardgas opvangen. Met proefboringen wil het Franse bedrijf uittesten of de ondergrond geschikt is voor de opslag van aardgas. In Groningen bestaat echter veel weerstand tegen de plannen. Inwoners en provinciale bestuurders vrezen geluidsoverlast, aantasting van de natuur, bodemdaling en planschade. De Nederlandse minister van economische zaken Maxime Verhagen zegt de bezwaren te kennen, maar volgens hem zijn die nu nog niet aan de orde. Er is volgens hem immers voorlopig alleen een vergunning gegeven om boringen uit te voeren. De wet zou ook niet toelaten om een dergelijke vergunning te weigeren.


De groei in de internationale luchtvaart begint weer een normaal ritme te vertonen. De vraag naar passagiersvervoer nam in de maand oktober met iets meer dan 10 procent toe in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De vraag naar vrachtruimte groeide met 14,4 procent. Dat heeft Giovanni Bisignani, topman van de International Air Transport Association (IATA), gezegd. De vraag naar passagiersvervoer ligt volgens Bisignani nu 5 procent hoger dan ruim twee jaar geleden, voor het uitbreken van de economische crisis. De verdere toekomst zal volgens Bisignani echter afhankelijk zijn van de evolutie die de wereldeconomie zal laten optekenen. Het vrachtvervoer bevindt zich volgens Bisgnani op een keerpunt. Sinds mei daalden de volumes met 5 procent, maar in oktober was er weer sprake van groei. De luchtvaartorganisatie merkt echter op dat met cijfers van één enkele maand geen trends kunnen worden uitgetekend.


Meer Nieuwws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home