Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 25, 2010

IJsberen krijgen nieuwe gebieden in Alaska

De Amerikaanse regering heeft in de staat Alaska een aantal voorbehouden gebieden voor ijsberen gereserveerd. Daarmee hoopt men volgens de Amerikaanse Fish and Wildlife Service het risico van het afnemende poolijs op de overlevingskansen van de ijsbeer te helpen verkleinen. De gereserveerde gebieden hebben twee keer de grootte van Groot-Brittannië. Beelden van ijsberen op smeltende ijsschotsen zijn één van de symbolen van de opwarmingen van de aarde geworden. De gereserveerde gebieden omvatten echter ook locaties waar oliebedrijven boringen willen uitvoeren. Milieugroepen hopen echter dat de maatregel van de Amerikaanse regering voor de betrokken bedrijven moeiliker zal maken om vergunningen te krijgen.

"De omschrijving van deze voorbehouden gebieden zal ons toelaten om met federale partners samen te werken om ervoor te zorgen dat economische activiteiten de ijsberenpopulatie geen schade toebrengen," merkt Tom Strickland, vice-secretaris van de Amerikaanse milieudienst op. "Elke voorgenomen economische activiteit in het gebied moet nu verplicht worden afgewogen tegen de impact op de ijsberenpopulatie." Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 500.000 vierkante kilometer en bestaat grotendeels uit ijsvelden, onder meer in de zeeën van Chukchi en Beaufort, waar de Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell boorplannen heeft.

Shell had gepland om eerder dit jaar in de IJszee beginnen te boren, tot de olieramp met British Petroleum in de Golf van Mexico die projecten voorlopig tot stilstand bracht. Shell zou nu in de loop van volgend jaar willen beginnen te boren. Milieuverenigingen reageren enthousiast op de beslissing van de Amerikaanse regering. "De regering van president Barack Obama moet nu duidelijk aangeven dat er actie zal ondernomen worden, zodat er eindelijk kan begonnen worden met een strategisch plan om de ijsberen te redden," voerde Kassie Siegel, vertegenwoordiger van het Center for Biological Diversity, op. Siegel stuurt er op aan dat de Amerikaanse regering een moratorium zou afkondigen op booractiviteiten in de ijsberen-biotopen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home