Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 26, 2010

Steeds meer geweld binnen het Russische gezin

Het aantal kinderen dat door mannen is gedood uit wraak tegen hun echtgenotes en het aantal vrouwen dat slachtoffer is geworden van politiegeweld, is de voorbije twee jaar in Rusland toegenomen. Dat is de conclusie van Anna, een niet-gouvernementele organisatie die de aandacht wil vestigen op het geweld tegen vrouwen, op basis van cijfers van het Russische ministerie van binnenlandse zaken. Daarbij wordt opgemerkt dat elk jaar in Rusland ongeveer 14.000 vrouwen het leven laten door geweld binnen het gezin. Dat betekent één slachtoffer om de veertig minuten. In de Verenigde Staten vinden drie vrouwen per dag de dood door huiselijk geweld.

De Verenigde Staten hebben wel 310 miljoen inwoners, terwijl Rusland slechts 142 miljoen bewoners telt. Andrei Sinelnikov, vice-directeur van Anna, wijst er anderzijds op dat de reële cijfers nog gevoelig hoger ligt. Het Russische ministerie van binnenlandse zaken houdt in zijn statistieken immers geen rekening met vrouwen die met verwondingen in het ziekenhuis worden opgenomen en daar overlijden. Opgemerkt wordt dat de slechte Russische score onder meer te wijten is aan een gebrekkig wettelijk mechanismen, waardoor gewelddadige Russische mannen niet kan belet worden dat ze hun echtgenotes nog langer zouden benaderen of contacteren.

Ook wordt opgemerkt dat er weinig pogingen worden ondernomen om hulp te voorzien voor vrouwen die het slachtoffer worden van herhaaldelijk geweld. Volgens de Russische wet moeten de slachtoffers de bewijzen van hun klacht persoonlijk voor de rechter verdedigen. "Dat leidt ertoe dat 80 procent van de klachten wordt afgewezen op basis van de onmogelijkheid van het slachtoffer om aan de vereisten te voldoen," aldus de krant The Moscow Times. Volgens Anna laten 60 procent tot 70 procent van de Russische vrouwen klacht neer te leggen tegen hun agressieve echtgenoten, vooral omdat eerdere pogingen geen succes opleverden. Er wordt aan toegevoegd dat vele vrouwen worden gedood tijdens pogingen om aan hun agressieve mannen te ontsnappen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home