Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 26, 2010

Rusland heeft jaarlijks 46.000 buitenlandse experts nodig

Elk jaar komen twintigduizend hooggekwalificeerde buitenlandse werknemers zich in Rusland vestigen, maar dat is slechts de helft van het hele contingent dat het land nodig heeft om te kunnen voldoen aan de moderniseringsplannen van de Russische regering. Dat heeft Konstantin Romodanovsky, hoofd van de Russische migratiedienst, bekend gemaakt. Jaarlijks heeft de Russische economie volgens hem ongeveer 46.000 buitenlandse experts nodig. Multinationals zoals Siemens, Microsoft of Bosch zouden jaarlijks voor een immigratie van ongeveer tweeduizend specialisten zorgen. Romodanovsky benadrukte wel dat de Russische overheid al veel inspanningen heeft gedaan om de visa-vereisten voor hoogopgeleide migranten te versoepelen.

Konstantin Romodanovsky voegde er aan toe dat er echter ook 30.000 Russische specialisten en onderzoekers in het buitenland actief zijn. Dat aantal is volgens hem vergelijkbaar met het aantal meest actieve leden van de Russian Academy of Sciences. Er zouden volgens Romodanovsky dan ook in eerste instantie inspanningen worden gedaan om die internationaal erkende Russische specialisten vanuit het buitenland terug te halen. In totaal werden in Rusland dit jaar 12,4 miljoen migranten geteld. Dat is een daling met 4 procent tegenover vorig jaar. Tussen die groep zitten volgens het hoofd van de Russische migratiedienst echter ook 3 miljoen tot 3,5 miljoen illegale immigranten.

Het grootste gedeelte van deze illegale inwijkelingen is volgens Romodanovsky afkomstig uit gewezen republieken van de voormalige Sovjet-Unie. Romodanovsky weerlegde wel de kritiek dat buitenlanders verantwoordelijk zijn voor de stijgende criminaliteit in Rusland. Hij wees er daarbij op dat slechts 3,5 procent van de misdrijven in Rusland gepleegd worden door migranten. Het hoofd van de migratiedienst beschuldigde de Russische media ervan om inwijkelingen in een ongunstig daglicht te stellen. Ongeveer 50 procent van de buitenlandse residenten in Rusland zijn afkomstig uit Oekraïne, Kazakstan en Oezbekistan.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home