Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 26, 2010

Zuid-Amerikaans voetbal wil spelersexodus tegengaan

Het Zuid-Amerikaanse voetbal wil in de toekomst trachten om eigen talent te behouden. Tot nu toe waren Braziliaanse en andere Zuid-Amerikaanse clubs constant verplicht om hun beste spelers naar Europa te laten gaan om hun financiële balansen in evenwicht te houden, maar volgens sommige waarnemers proberen een aantal clubbesturen hun activiteiten rendabeler te organiseren, zodat een exodus van het absolute toptalent tegengegaan zou kunnen worden. De export van Braziliaanse voetballers is volgens het sportmarketingbureau Prime Time Sport het voorbije jaar met 14 procent gedaald. De transferprijzen daalden met 25 procent tot 177 miljoen dollar.

"De Europese markt wordt steeds minder sterk, zodat het voor de Europese clubs steeds moeilijker wordt om Braziliaanse spelers aan te kopen," merkt Prime Time Sport op. "Daardoor krijgt het Braziliaanse voetbal een unieke gelegenheid om een nieuw model uit te bouwen, gebouwd op de sterkte van de Braziliaanse competitie in aanloop naar de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal over vier jaar. Het Braziliaanse voetbal is niet langer de exportmarkt van het verleden." Er wordt op gewezen dat de sterkere financiële basis Braziliaanse clubs heeft toegelaten om sterspelers zoals Roberto Carlos, Deco, Cicinho en Belletti terug te halen.

"We zijn erin geslaagd om spelers terug te halen en het Braziliaanse voetbal is niet langer alleen een exporteur," merkt het makelaarsbureau Traffic Sports Marketing op. "Door de stijgende financiële kracht van het Braziliaanse voetbal is de voetbalmarkt de voorbije twee jaar gevoelig veranderd. Dat betekent dat Brazilië niet langer sterspelers aan het begin van hun carrière moet laten gaan. De meeste spelers die nu vertrekken hebben een relatief beperkte waarde en weinig impact op het niveau van de Braziliaanse competitie." Onder meer de Braziliaanse voetbalclub Santos is erin geslaagde om een bod van het Engelse Chelsea op de achttienjarige belofte Neymar af te wimpelen door de speler een gevoelig verbeterd contract aan te bieden.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home