Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 26, 2010

Rusland moet zijn paranoia opzij zetten

Rusland heeft in de wereld een beter imago dan de Russen zelf denken. Dat zegt Yevgeni Bazhanov, vice-voorzitter onderzoek en internationale relaties aan de Diplomatic Academy van het Russische ministerie van buitenlandse zaken. Hij wijst er daarbij op dat een onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center heeft uitgewezen dat Rusland in de internationale gemeenschap relatief positief wordt benaderd en bovendien op een betere internationale perceptie mag rekenen dan onder meer de Verenigde Staten en China. De grootste drempel in de internationale relaties is volgens Bazhanov de ingebakken paranoia van de Russen zelf.

"De Russische politiek gaat er nog altijd vanuit dat het westen zich heeft verenigd om de Russische macht te breken en het land tot slavernij te brengen," merkt Bazhanov op. "Dat kan misschien bijzonder populair klinken bij de bevolking, maar in werkelijkheid is het westen met heel andere dingen bezig. Buiten Napoleon Bonaparte en Adolf Hitler heeft geen enkel westers land een oorlog opgezet tegenover Rusland en die twee dictaturen waren tegelijkertijd ook met hun buurlanden in oorlog. De Europese naties hebben ook vooral onder elkaar oorlog gevoerd en ook nu blijft en enige animositeit tussen Oostenrijkers en Duitsers, Bulgaren en Serven en Finnen en Zweden. Zelfs de Parijzenaars kijken neer op de provençaalse Fransen."

Bazhanov verwijst naar de Russische filosoof Vladimir Solovyov, die meer dan honderd jaar geleden al opwierp dat de Russen hun traditionele irrationele onzekerheden onder de loep moesten nemen. Het Russische volk werd volgens Solovyov beheerst door een misvatting die aan megalomanie grensde en verkeerde percepties over vijandigheid van buitenaf. Rusland denkt volgens de filosoof beledigd te worden door buitenlanders, die niet voldoende respect hebben voor de Russische grootheid en tegen het Russische rijk samenzweren. Indien de Russische manie aanhoudt, zou daar volgens de filosoof geen geld of geneesmiddel kunnen aan verhelpen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home