Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 27, 2010

Rusland heeft grotere politieke concurrentie nodig

Zonder een grotere politieke concurrentie, dreigt Rusland te stagneren. Dat heeft de Russische president Dmitry Medvedev gezegd tegenover de politieke partij United Russia, die het Russische politieke landschap domineert. Medvedev voegde er aan toe dat het Russische politieke systeem sinds zijn aantreden twee jaar geleden een langzame hervorming heeft gekend naar eerlijker verkiezingen en een grotere inbreng van de kleinere partijen. Een oppositie die geen enkele kans op winst heeft in een eerlijke strijd, zal volgens Medvedev uiteindelijk ten prooi vallen aan degradatie en uiteindelijk in de marginaliteit verzeilen. Een meerderheidspartij die geen verkiezing kan verliezen, zal door zijn zelfgenoegzaamheid volgens Medvedev echter eveneens aan degradatie ten onder gaan.

"Die stelling laat uitschijnen dat de politieke top geen aandacht meer heeft voor de behoeften van anderen," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Volgens een aantal bronnen is dat een signaal dat de Russische regering aanstuurt op een meer complex politiek systeem. Volgens Vladislav Surkov, de architect van de binnenlandse politiek van de Russische regering, zou regeringspartij United Russia bij de verkiezingen volgend jaar zijn grondwettelijke meerderheid in het Russische parlement kunnen verliezen. Volgens Surkov is United Russia politiek aan het verzwakken, terwijl de oppositie aan kracht zou winnen. Hij verwacht dat er in de toekomst vijf partijen vertegenwoordigd zullen zijn in het parlement. Dat is één partij meer dan op dit ogenblik."

United Russia wordt geleid door de Russische eerste minister Vladimir Poetin, mentor van president Medvedev. De president waarschuwde er echter voor dat de partij niet louter een verlengstuk zou mogen zijn van de uitvoerende macht. De partij heeft daarentegen volgens Medvedev een verantwoordelijkheid voor de vorming van die uitvoerende macht en aandacht hebben voor de kiezers. United Russia, die sinds negen jaar de machtspartij vormt in Rusland, heeft herhaaldelijk gezorgd dat kleinere politieke partijen en groeperingen niet actief konden deelnemen aan het politieke leven. Volgens bepaalde analisten probeert Medvedev de controle over United Russia over te nemen van Poetin.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home