Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 27, 2010

Nieuwsoverzicht

Een Zweeds hof van beroep heeft opnieuw drie initiatiefnemers van website The Pirate Bay schuldig bevonden aan het schenden van het auteursrecht. Ondanks de veroordeling en pogingen van de autoriteiten de site uit de lucht te halen, is de website echter nog steeds online. Het Zweedse beroepshof was het eens met een lagere rechtbank die had bepaald dat initiatiefnemers Fredrik Neij, Peter Sunde en Carl Lundström schuldig waren aan het helpen van gebruikers van de site bij het overtreden van de Zweedse wet op auteursrechten. De beroepsrechter besloot de celstraffen die aan het drietal waren opgelegd te verlagen, maar verhoogde wel de boete. In plaats van één jaar, krijgen de betrokkenen nu vier tot tien maanden cel opgelegd. De schadevergoeding werd verhoogd tot 46 miljoen kronen. Dat komt overeen met een bedrag van bijna 5 miljoen euro. Een vierde gedaagde liet wegens ziekte verstek gaan. De verdediging gaat de uitspraak wellicht bij het Hooggerechtshof aanvechten.


Deutsche Bank heeft de overname van Deutsche Postbank afgerond. Deutsche Bank had eerder al een belang van 29,95 procent in Deutsche Postbank, maar dat belang wordt nog eens met een pakket van minstens 21,48 procent uitgebreid. Josef Ackermann, chief executive van Deutsche Bank, stelde dat Postbank tegen het einde van dit jaar volledig geconsolideerd zal zijn. De extra activiteiten zouden Deutsche Bank volgens Ackermann meer stabiele inkomsten en een evenwichtiger winstbalans bezorgen. Deutsche Bank voerde tijdens de herfst een kapitaalverhoging door van ruim 10 miljard euro. Dat geld was grotendeels bestemd voor de overname van Postbank. Voor het overnamebod van Deutsche Bank was Deutsche Post de grootste aandeelhouder van Postbank, die in Duitsland ongeveer 14 miljoen klanten heeft. De activa van Postbank bedragen 231 miljard euro.


De Nederlandse bank ABN Amro, die op dit ogenblik volledig in handen is van de Nederlandse staat, zal waarschijnlijk over twee jaar klaar zijn om terug te keren naar de beurs. Dat heeft Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN Amro, gezegd tegenover de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De beursgang zal volgens Zalm tegen het midden van het decennium moeten gebeuren. De precieze datum zou volgens de bestuursvoorzitter afhankelijk zijn van het beursklimaat. Hij voegde er wel aan toe dat de beursgang niet in één keer zou gerealiseerd worden, maar in verschillende etappes zou worden georganiseerd. Zalm stelde ook dat de blootstelling vn ABN Amro aan risicolanden zoals Portugal en Ierland beperkt blijft. Het aandeel van die markten in de totale obligatieportefeuille zou niet hoger liggen dan 10 procent.


De automerken Fiat en Chrysler hebben plannen om een joint venture op te richten voor de bouw van modellen van Jeep en Alfa Romeo in de Mirafiori-fabriek van Fiat in Turijn. Dat heeft Sergio Marchionne, chief executive van Fiat en Chrysler, bekend gemaakt. Met de investering zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 1 miljard euro. Als de joint venture er komt, zou de productie in Mirafiori volgens Marchionne oplopen tot 280.000 exemplaren per jaar. Meer dan de helft van de productie zou bestemd zijn voor export buiten Europa, waarbij vooral gemikt zou worden op de Amerikaanse markt. Marchionne maakte de plannen bekend tijdens onderhandelingen met de vakbonden, die hij wil aanzetten tot flexibeler werk en contracten. Dat zijn de voorwaarden die Fiat stelt voor het voortzetten van investeringen ten belope van 20 miljard euro in Italië. Het investeringsbedrag van meer dan 1 miljard euro zou gedeeld worden door Fiat en Chrysler.


TUI, de grootste touroperator van Europa, staat op het punt om zijn aandelen in containerrederij Hapag-Lloyd naar de beurs te brengen. Dat hebben een aantal bronnen gezegd. De touroperator zou binnenkort een bank benoemen die de beursgang moet begeleiden. Dat zou volgens de bronnen nog voor kerstmis gebeuren. Bij TUI zelf wordt echter gezegd dat er daarover nog geen definitieve beslissing is genomen. De beursgang van Hapag-Lloyd is het begin van een nieuwe strategie binnen de groep. De verwachting is dat TUI en de Britse tak TUI Travel over twee jaar volledig in elkaar zouden opgaan. TUI had tot een paar jaar geleden met toerisme en scheepvaart twee kernactiviteiten. De toerisme-activiteiten zijn drie jaar geleden samengegaan met Britain's First Choice, waarna TUI Travel ontstond. Een jaar later waren er plannen om een meerderheidsaandeel in Hapag-Lloyd te verkopen aan een groep investeerders, maar door de crisis viel de deal in het water.


De Nederlandse telecomgroep KPN heeft met zijn Spaanse branchegenoot Telefonica een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het leveren van diensten aan multinationale klanten. Dankzij de overeenkomst kunnen de twee ondernemingen wereldwijd diensten aanbieden aan elkaars multinationale klanten. Dat zou een belangrijk voordeel moeten bieden voor het functioneren van mobiele werkplekken, omdat de posities van de twee bedrijven op een aantal nationale markt elkaar goed aanvullen. Het partnerschap geldt voor meer dan twintig landen, waaronder Groot-Brittannië, Spanje en enkele Zuid-Amerikaanse landen. Duitsland, waar beide ondernemingen elkaar beconcureren op het gebied van mobiele telefonie, is echter uitgesloten van de overeenkomst. De deal geldt voor ruim twaalfhonderd multinationale klanten van beide bedrijven.


De luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia wordt onderdeel van de wereldwijde luchtvaartalliantie SkyTeam. Met de stap breidt SkyTeam zijn bereik in Zuidoost-Azië en Australië uit. Door het opnemen van de Indonesische maatschappij breidt SkyTeam zijn netwerk uit met dertig nieuwe bestemmingen. Garuda deelt al vluchtnummers met enkele Aziatische SkyTeam-leden zoals Korean Air en China Southern. De Indonesische luchtvaartmaatschappij verwacht door een samenwerking een aantal andere overeenkomsten toe te voegen aan zijn eigen schema's. Garuda werd door de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM als lid van SkyTeam voorgedragen. Naar verwachting zou de Indonesische luchtvaartmaatschappij over twee jaar volwaardig lid worden van de luchtvaartalliantie. Garuda wordt het zeventiende lid van SkyTeam.


De Engelse voetbalclub Everton heeft een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend met de Thaise bierbrouwer Chang Beer. De Aziatische brouwer heeft daarbij zijn overeenkomst met Everton rond shirtsponsoring voor drie jaar verlengd. Het contract heeft een waarde van ongeveer 14 miljoen euro. Dat is het grootste contract rond shirtsponsoring uit de geschiedenis van de Engelse voetbalclub. Chang werkt al zes jaar samen met Everton. Robert Elstone, chief executive van Everton, noemde de overeenkomst een belangrijke financiële impuls voor de club. Hij voegde er aan toe dat de waarde van de nieuwe overeenkomst ongeveer vier keer hoger ligt dan de bedragen van het eerste contract. Tegenover de lopende verbintenis werd de vergoeding met 25 procent opgetrokken. Everton werkt in Thailand mee aan de opleiding van jonge voetballers en de uitbouw van een trainersinfrastructuur.


In Iran is de kerncentrale van Bouchehr in werking gesteld. Het laden van brandstofstaven in de kernreactor is afgerond. Dat heeft Ali Akbar Salehi, het hoofd van het Iraanse nucleaire programma, bekend gemaakt. Bouchehr is de eerste kerncentrale van Iran. Hij voegde er aan toe hopen om de kerncentrale over een tweetal maanden met het Iraanse elektriciteitsnet te kunnen verbinden. Salehi voorspelde in augustus, toen de brandstofstaven arriveerden, dat de centrale in november elektriciteit zou kunnen beginnen te leveren. Een lek in een opslagtank zorgde echter voor een vertraging van enkele maanden. De kerncentrale is van Russische makelij. De centrale is omstreden, omdat in het westen gevreesd wordt dat Iran ook atoombommen zou kunnen fabriceren. Rusland gaat daarom de gebruikte brandstofstaven van de centrale terugnemen, omdat die ook gebruikt zouden kunnen worden voor de productie van plutonium voor atoombommen.


Bij de Londense metro is opnieuw een staking aangekondigd. Dat is het gevolg van het afspringen van onderhandelingen tussen de directie van de metro en de vakbonden. De directie heeft aangekondigd ongeveer achthonderd banen te zullen schrappen. Volgens de directie is er minder personeel nodig door het grote succes van voorafbetaalde en automatische tickets, zoals de populaire Oyster-kaarten. De vakbonden zeggen echter dat de afvloeiingen zullen leiden tot onveiligheid en vandalisme in de metrostations. De metrovakbonden Rail Maritime and Transport union (RMT) en Transport Salaried Staffs Association (TSSA) beslisten daarop het werk voor vierentwintig uur te zullen neerleggen. Het is de vierde keer in enkele weken tijd dat tot een dergelijke actie wordt overgegaan. Metro-uitbater Transport for London (TfL) hoopt de gevolgen op te kunnen vangen met het inzetten van honderd bussen en extra overzetdiensten op de Theems.


Het technologiebedrijf Hewlett-Packard heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 33,3 miljard dollar. Dat is een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 5 procent tot 2,5 miljard dollar. In de Verenigde Staten werd een omzetgroei met 10 procent tot 15,1 miljard dollar opgetekend. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika werd een stijging met 6 procent tot 12,4 miljard dollar opgetekend. In Asia-Pacific werd een groei met 8 procent tot 5,8 miljard dollar genoteerd. Leo Apotheker, de nieuwe chief executive van Hewlett-Packard, kondigde aan dat het bedrijf grotere budgetten zou besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast zal het Amerikaanse technologiebedrijf volgens Apotheker, de gewezen topman van het Duitse softwarebedrijf SAP, ook uit blijven kijken naar overnamemogelijkheden.


De Japanse autofabrikant Mazda heeft bekend gemaakt meer dan 72.000 wagens te moeten terugroepen wegens een defect aan de brandstofpomp, waardoor de motor zou kunnen uitvallen. Op de Japanse thuismarkt zouden in totaal 28.238 exemplaren van de modellen Premacy en Biante, geproduceerd tussen juni vorig jaar en april dit jaar, worden teruggeroepen. Daarnaast worden ook in Noord-Amerika, Europa en China omwille van dezelfde problemen ongeveer 44.000 exemplaren van het Premacy-model - die daar als Mazda 5 op de markt komen - terug naar de garage gehaald. Het probleem kan volgens Mazda worden opgelost door een aantal onderdelen van de brandstofpomp te vervangen die mogelijk zijn gecorrodeerd. Nagenoeg alle grote Japanse autoconstructeurs hebben de voorbije maanden terugroepacties moeten aankondigen. Toyota was met meer dan 12 miljoen teruggeroepen exemplaren het zwaarst getroffen.


Het zou onmogelijk zijn om voor Spanje eenzelfde internationale reddingsactie uit te werken als voor Ierland. De Spaanse economie is daarvoor volgens waarnemers te groot. Een redding van Spanje, de vierde grootste economie van Europa, zou volgens hen te duur uitvallen. Voor de redding van Griekenland was een pakket van 110 miljard euro nodig en de hulp aan Ierland zou tot 90 miljard euro kosten. De analisten stellen echter dat Spanje van een andere dimensie is. Een redding van de Spaanse economie zou naar schatting 500 miljard euro kunnen kosten. Jesus Navarro, analist bij Natixis, merkt echter op dat Spanje niet zo snel failliet zal gaan. Het land heeft volgens hem nog manoeuvreerruimte met besparingen en belastingverhogingen. Ook de Spaanse regering benadrukte dat de situatie van de Spaanse economie niet vergeleken kan worden met Ierland.


De financiële groep MasterCard is tijdens de uitreiking van de European Sponsorship Awards uitgeroepen tot multinationale sponsor van het jaar. MasterCard werd daarmee bekroond voor zijn sponsoring van de Champions League van de Europese voetbalfederatie. Het elektronica-concern werd bekroond in de categorie business-to-business voor de sponsoring van het National Theatre in Londen. Andere winnaars waren British Telecom (business-to-employee), Aegon (business-to-community lowbudget), British Gas (business-to-community), O2 (business-to-consumer) en O!Karte en Specsavers (business-to-consumer low budget). Daarnaast waren er ook nog eervolle vermeldingen voor Barclays (business-to-community), Guinness (business-to-consumer) en Castrol (multinational). Er werden inzendingen ingediend uit dertien Europese landen.


De Russische luchtvaartautoriteiten hebben bekend gemaakt geen onderzoek te zullen opstarten tegenover de Russische premier Vladimir Poetin. De Russische premier had tijdens de maand augustus tijdens de blussingswerken van één van de vele bosbranden zelf als co-piloot achter het stuur van een blusvliegtuig had plaats genomen. Volgens de luchtvaartautoriteiten heeft het dossier teveel invalshoeken om een onderzoek te kunnen opstarten. De Russische activist Alexei Navalny had een onderzoek geëist naar het optreden van Poetin. Navalny had toen opgemerkt te verwachten dat de Russische premier een boete zou opgelegd krijgen, aangezien hij niet over een pilotenbrevet beschikte. De Russische luchtvaartautoriteiten zeggen echter geen bevoegdheid te hebben over vliegtuigen die eigendom zijn van de Russische staat. Evenmin kon naar eigen zeggen worden bepaald welk organisme de feiten zou moeten onderzoeken.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home