Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 03, 2010

Oekraïne moet persvrijheid beter beschermen

Oekraïne moet meer inspanningen doen om de persvrijheid te beschermen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd tegenover de Oekraïense president Viktor Yanukovych. Merkel merkte daarbij op dat Duitsland met een aantal onbeantwoorde vragen blijft zitten over een aantal democratische processen in Oekraïne, vooral op het gebied van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. De Duitse bondskanselier voegde er aan toe dat beide landen zich bereid hebben verklaard om deze problematieken in de toekomst in alle openheid en eerlijkheid met elkaar te bespreken. Internationale burgerrechtengroepen hebben hun bezorgdheid uitgedrukt over de achteruitgang in de persvrijheid sinds de Rusland-gezinde Yanukovych in februari van dit jaar aan de macht kwam.

De organisatie Reporters Without Borders meldde in juli dat er een aantal alarmerende signalen konden worden opgemerkt over censuur, politieke druk en fysieke aanvallen op journalisten in Oekraïne. Yanukovych ging tijdens zijn bezoek aan de Duitse hoofdstad niet verder in op de problematiek, maar stelde dat de vooruitgang van het democratiseringsproces in Oekraïne één van zijn belangrijke prioriteiten vormt. Daarnaast merkte Angela Merkel op dat Duitsland ook actief wil meewerken aan de toekomstige herstructurering van het gasttransport-systeem in Oekraïne. Duitsland wil daar volgens haar op een bijzonder concrete manier aan meewerken.

Oekraïne is het belangrijkste doorvoertraject voor Russisch gas naar Duitsland. Onenigheid tussen Rusland en Oekraïne over de doorvoerkosten hebben in het verleden geleid tot onderbrekingen in de cruciale gasleveringen naar Duitsland en West-Europa. Yanukovych zegt dat de herstructurering van het gastransport in het belang is van Duitsland en Europa, aangezien het deze landen in de toekomst een controle zou kunnen verzekeren over het gasgebruik, waardoor er een zekerheid zou kunnen worden gecreëerd over de energieveiligheid. Er moeten volgens hem oplossingen worden gevonden voor de toekomstige gasleveringen aan Europa.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home