Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 02, 2010

Geheimzinnigheid rond strijd tegen namaakindustrie

De Verenigde Staten verschuilen zich achter een muur van geheimzinnigheid in de strijd tegen de wereldwijde namaakindustrie. Dat hebben een aantal vertegenwoordigers van de Europese Unie gezegd. Daarbij werd opgemerkt dat de Amerikaanse onderhandelaars zich verzetten tegen plannen van hun Europese collega's om een aantal vorderingen in het zogenaamde Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) na een samenkomst vorige maand online te plaatsen. Leden van het Europees Parlement hebben geëist de beschikking te kunnen hebben over de volledige teksten van de onderhandelingen. Later dit jaar moet over de nieuwe wetgeving worden gestemd.

"Indien de Europese Unie een voorbeeldfunctie wil vervullen op het gebied van transparantie, moeten we ook grotere druk op onze partners uitoefenen om transparant te zijn," merkte een Oostenrijks fractielid van de Groenen op tegenover het magazine Euractiv.com. In juli van het Europees parlementslid Christian Engström, lid van Zweedse Piratenpartij, de gesprekken al verlaten uit protest tegen het feit dat hij geen documenten over de onderhandelingen onder de andere parlementairen mocht verspreiden. Onder meer Europese internet-lobbygroepen vrezen dat de nieuwe afspraken de regeringen zullen toelaten om commerciële piraterij en filesharing even hard aan te pakken.

Volgens een aantal bronnen zouden de nieuwe afspraken de regeringen toelaten een eigen piraterij-wetgeving uit te werken. Ierland was de eerste lidstaat van de Europese Unie die een wetgeving heeft ingevoerd die een internet-provider kan verplichten om de online toegang van een gebruiker af te sluiten indien die betrapt wordt op illegale downloads en twee eerdere waarschuwingen naast zich heeft neergelegd. In de Verenigde Staten zou er naar schatting jaarlijks een omzet van meer dan 13 miljard euro verloren gaan door de piraten-versies van films, muziek en software. De Verenigde Staten zeggen dat de verschillen in de standpunten tussen de onderhandelaars overbrugbaar zijn.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home