Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 02, 2010

Frankrijk wil vooral kwalitatieve arbeidsmaatregelen

Hoewel de Europese Unie duidelijk tewerkstellingsdoelstellingen heeft opgesteld tegen het einde van het decennium, wil Frankrijk daarbij een eigen strategie volgen. Werkgelegenheid is een belangrijk onderwerp in Frankrijk, wat door de economische crisis nog is toegenomen. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar is de Franse tewerkstelling wel toegenomen tot 63,8 procent, maar de groei is vooral te danken aan tijdelijke contracten. Slechts 49,3 procent van de werknemers heeft een contract van onbepaalde duur. In juli maakte de Franse regering wel bekend dat de werkloosheid met 14.400 eenheden was teruggevallen. Dat was de grootste reductie in bijna anderhalf jaar. Het was bovendien de eerste keer sinds de crisis dat de Franse werkloosheid twee maanden na elkaar daalde.

Toch blijft nog altijd 2,67 miljoen Fransen werkloos. Bovendien zijn 1,43 miljoen Fransen al meer dan een jaar werkloos. Die groep is de voorbije twaalf maanden met 27 procent toegenomen. Laurent Wauquiez, Frans staatssecretaris voor tewerkstelling, bevestigde dat tewerkstelling één van de speerpunten van de regering blijft. Hij zei te hopen dat de Franse werkloosheid vanaf volgend jaar opnieuw zou dalen, maar hij stelde daarbij dat er een realistische opstelling zou worden gehanteerd. Europa hanteert een strategie om tegen het einde van dit decennium een tewerkstellingsgraad van 75 procent te bereiken, maar Frankrijk zou die doelstelling niet onderschrijven.

Onder meer de Franse vakbond Confédération Générale du Travail (CGT) zegt sterke bedenkingen te hebben bij de objectieven van de Europese strategie. De kwantitatieve doelstelling is volgens de vakbond weliswaar met 5 procent gestegen, maar er wordt aan toegevoegd dat er vooral een kwalitatieve benadering worden gevolgd, verwijzend naar het groeiende fenomeen van de korte arbeidscontracten. Bovendien wordt er in Frankrijk vooral gewezen op de hogere werkloosheid bij de jonge bevolkingsgroep en vijftigplussers. Daarom wil Frankrijk in zijn beleid specifiek deze twee groepen viseren. Critici merken op dat het Franse beleidssysteem onvoldoende stabiel is en weinig raakt aan de mentaliteit van de Franse werknemer.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home