Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 02, 2010

Eerste Chinees subsidie-onderzoek tegen Europese Unie

Europa hanteert een oneerlijke subsidiepolitiek bij de export van meelaardappelen. Dat heeft het Chinese ministerie van handel gezegd na klachten van de China Starch Industry Association. Daarbij wordt opgemerkt dat de lidstaten van de Europese Unie hun bedrijven financieel ondersteunen, waardoor de Chinese ondernemingen met een oneerlijke concurrentie zouden worden geconfronteerd. De Chinese regering heeft aangekondigd om een onderzoek in te stellen naar de Europese praktijken. Indien zou blijken dat de Europese regeringen hun exporteurs een oneerlijk voordeel bezorgen, zouden aan Europese importproducten in China bijkomende invoerrechten worden opgelegd.

Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigde dat de Chinese regering aan de Europese Unie gemeld heeft een onderzoek naar de subsidies te zullen opstarten. Er werd aan toegevoegd dat het eerste keer is dat China een subsidie-onderzoek opent tegen de Europese Unie. Ook werd gesteld dat de Europese Commissie actief zal participeren aan het onderzoek en uitgebreid zal controleren of de Chinese autoriteiten daarbij de betrokken voorschriften van de World Trade Organisation (WTO) zal respecteert. Indien China de internationale handelsregels niet volgt, zal volgens de woordvoerder op de gepaste manier worden gereageerd.

Er werd aan toegevoegd dat het onderzoek geen impact zal hebben op de bilaterale relaties tussen China en de Europese Unie. De Europese aardappelindustrie heeft de voorbije periode meer belangstelling genoten dan normaal het geval is. Dat is onder meer te wijten aan het feit dat de Europese Commissie aan het Duitse chemieconcern BASF de toelating heeft gegeven om de Amfora-aardappel, een genetisch gemanipuleerde soort, te produceren. Het Chinese onderzoek zou naar eigen zeggen ongeveer een jaar in beslag nemen. Daarbij zou in eerste instantie worden bekeken of er daadwerkelijk sprake is van subsidies en hoe omvangrijk die steun zou zijn. Vervolgens zou eventueel worden onderzocht hoe schadelijk de steun is voor de Chinese economie.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home