Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 02, 2010

Europese facturen moeten sneller worden betaald

Bedrijven en overheidsorganisaties zullen verplicht worden om gestelde deadlines te respecteren bij het betalen van hun crediteuren. Anders zullen er hogere intrestvoeten worden opgelegd op die rekeningen. Dat is een voorstel dat binnen het Europese Parlement wordt onderzocht. Barbare Weiler, rapporteur betalingsproblematiek van het Europese Parlement, zegt dat over een een groot gedeelte van de materie inmiddels een akkoord is bereikt. In het nieuwe voorstel worden ook bedrijven onderworpen aan de betalingsdeadlines, terwijl in het oorspronkelijk voorstel van de Europese Commissie alleen gewag was gemaakt van overheidsdiensten.

"Verwacht wordt dat de maatregel een bijzonder positieve impact zal hebben op de hele economie van de Europese Unie," merkt het magazine Euractiv.com op. "Gezonde bedrijven komen immers vaak in financiƫle problemen door uitgestelde betalingen van hun debiteuren. In sommige landen duurt het jaren vooraleer er voor geleverde diensten wordt betaald. Er werd nu afgesproken dat in het bedrijfsleven een deadline van zestig dagen zal worden gehanteerd voor de betaling van rekeningen. Bij overschrijdingen van die limiet zou aan de overtreder een bijkomende intrest worden aangerekend." Er wordt echter opgemerkt dat de nieuwe regelgeving uitgehold wordt door een aantal uitzonderingen.

Onder meer wordt in het voorstel vermeld dat de deadline niet geldt wanneer er tussen de crediteur en debiteur andere afspraken zijn gemaakt. Daardoor lopen kleine bedrijven nog altijd de kans om door grote debiteuren gedwongen te worden om de toepassing van de deadline te schrappen. Daarmee wordt volgens critici de logica achter de nieuwe regelgeving grotendeels ongedaan gemaakt. Ook worden uitzonderingen voorzien voor een aantal specifieke sectoren, zoals de gezondheidszorg, omdat die een typische dynamiek zouden kennen. Er wordt nog wel onderzocht of voor de openbare sector een deadline van dertig dagen zou kunnen worden gehanteerd, maar ook hier zouden voor bepaalde activiteiten uitzonderingen worden voorzien.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home