Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 03, 2010

Russisch bedrijf wil lariks als voedingsproduct

Het Russische bedrijf Ametis JSG heeft bij het Britse Food Standard Agency (FSA) een aanvraag ingediend om het boomextract taxifolin erkend te krijgen als een voedingsproduct. Taxifolin is volgens het bedrijf een anti-oxidant en zou werkzaam zijn tegen ontstekingen en problemen met de bloedsomloop. Taxifolin wordt onttrokken aan bepaalde larikssoorten en wordt in Rusland en de Verenigde Staten al bijna twee decennia als voedingssupplement op de markt gebracht. Ametis wil taxifolin naar eigen zeggen op de markt brengen als een ingrediënt voor voedingsproducten, supplementen en producten voor specifieke voedingstoepassingen.

Onder meer wordt gedacht als een supplement voor melkproducten, vlees en confectie-producten, maar ook voor oliën en vetten en alcoholische en niet-alcoholische dranken. Taxifolin is een product van de larix gmilinii. "Hoewel lariks in het algemeen niet als een menselijk voedingsproduct wordt bestempeld, kan lariks-gum volgens Ametis vergeleken worden met Arabische gum," meldt het magazine Foodnavigator. "Er wordt aan toegevoegd dat extracten van de bast van de lariks worden gebruikt voor de behandeling van verkoudheden en infecties aan de ademhalingswegen, terwijl een extract van de boomnaalden wordt toegediend bij de behandeling van zware en langdurige menstruatie."

De bast van de larix lacricina wordt in Noord-Quebec in Canada ook geregeld gebruikt om symptomen van bepaalde diabetes-vormen te behandelen. Ametis merkt op dat de anti-oxidante eigenschappen en de werking tegen ontstekingen en problemen met de bloedsomloop werden aangetoond door wetenschappelijke tests. Het Russische bedrijf voegt er aan toe dat er ook geen bekende gezondheids-risico's zijn verbonden aan de consumptie van taxifolin, zelfs bij hoge dosissen. Er werd wel een aanbevolen dosis van 15 milligram per kilogram lichaamsgewicht aangegeven. De aanvraag wordt op dit ogenblik geëvalueerd door het Britse Advisory Committee on Novel Foods and Processes (ACNFP).

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home