Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 03, 2010

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie heeft een principeakkoord goedgekeurd voor een strenger financieel toezicht. Er komen drie nieuwe waakhonden die over de financiële instellingen moeten waken. Die moeten de banken, verzekeringsmaatschappijen en de financiële markt in de gaten houden. Samen met de Europese Centrale Bank moeten de organisaties sneller signaleren als de Europese economie de verkeerde kant uit gaat. Bedoeling is om een orgaan te creëren dat nieuwe financiële systeemcrises moet voorkomen. Verder zullen alle nationale toezichthouders in een duidelijker structuur worden gestopt. Volgens Didiër Reynders, Belgisch minister van financiën, is dit misschien wel de cruciale beslissing die een nieuwe wereld creëert in de financiële sector. Als het akkoord wordt goedgekeurd door de Europese lidstaten, gaat het bij de start van het nieuwe jaar van kracht.


De Zuid-Koreaanse elektronicaproducent Samsung heeft zijn tablet-computer Galaxy Tab voorgesteld. De Galaxy Tab moet een concurrent worden voor de erg populaire iPad van Apple. De Galaxy Tab is kleiner dan zijn Amerikaanse variant en is bijna tweemaal zo licht. Met het toestel, dat op Android draait, kan de gebruiker volgens Samsung muziek beluisteren, films bekijken en zelfs telefoneren, wat met de iPad niet mogelijk is. In de Galaxy Tab zit ook een navigatiesysteem en een camera geïntegreerd. Het toestel zou vanaf midden september in Europa in de winkels liggen. Hoeveel de Galaxy Tab gaat kosten, is voorlopig nog niet bekend. In de gespecialiseerde Franse pers circuleert het bedrag van 690 euro, terwijl in de Duitse pers de prijs van 799 euro opdook. Als de bedragen min of meer kloppen, ligt de prijs van de Galaxy Pad hoger dan die van de gemiddelde iPad. De eerste reacties naar aanleiding van de lancering zijn alvast aan de positieve kant.


Burger King, de tweede grootste fastfoodketen ter wereld, komt in Braziliaanse handen. Voor 4 miljard dollar, inclusief schulden, neemt de financiële investeringsmaatschappij 3G Capital de beursgenoteerde onderneming over. De raad van bestuur van Burger King heeft ingestemd met de overname. Ook de huidige grootaandeelhouders Texas Pacific Group, Bain en Goldman Sachs staan achter de verkoop. Woensdag doken de eerste geruchten over een overname op en die stuwden het aandeel naar boven. 3G Capital is een investeringsmaatschappij uit New York, maar is vooral in Braziliaanse handen Brazilianen. Het gaat onder meer om Jorge Paulo Lemann, die ook bestuurder is bij de Belgische brouwer AB InBev. Beide bedrijven hebben volgens het financiële persagentschap Bloomberg nog meer gemeenschappelijke bestuursleden. 3G Capital hoopt de overname tegen eind dit jaar te kunnen afronden.


De Russische gasgroep Gazprom heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 325 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 8,3 miljard euro. Tijdens het eerste kwartaal van vorig boekjaar werd een nettowinst geboekt van 103,7 miljard roebel. Gazprom, de grootste gasproducent ter wereld, dankt de recordwinst aan het koude weer waardoor de vraag in Europa en op de Russische thuismarkt werd opgedreven. Wisselkoerseffecten verhoogden de winst met 59 miljard roebel. De omzet steeg van 837 miljard roebel naar 956 miljard roebel. De omzet uit Europa daalde ondanks een hogere afzet met ongeveer 22 procent door de lagere gasprijzen. In de andere belangrijke afzetmarkten, zoals de thuismarkt en de voormalige Sovjet-republieken, steeg de omzet echter door de hogere gasprijzen.


Een boorplatform van het Texaanse Mariner Energy in de Golf van Mexico is getroffen door een explosie. De dertien medewerkers van het platform werden geëvacueerd. Eén van de werknemers raakte gewond. Het platform ligt ongeveer 150 kilometer ten zuiden van de Amerikaanse staat Louisiana en ongeveer 320 kilometer ten westen van Deepwater Horizon, het platform van British Petroleum dat in april dit jaar zonk. Dit platform bevindt zich in minder diep water, waardoor eventuele olievlekken minder moeilijk zijn op te ruimen. De Amerikaanse regering heeft laten weten dat er onmiddellijk zou kunnen worden ingegrepen indien dat nodig zou blijken te zijn. Volgens de eigenaar is er echter geen sprake van een lek. Op het moment van de explosie waren er onderhoudswerkzaamheden aan het platform. Mariner Energy heeft belangen in een veertigtal boorplatforms in de Golf van Mexico.


Het Zwitserse farmaconcern Roche heeft aangekondigd een reorganisatie te zullen doorvoeren om een aantal recente tegenvallers in de ontwikkeling van geneesmiddelen en aanstaande bezuinigingen in de gezondheidszorg op te vangen. Details over de aanstaande reorganisatie worden later dit jaar bekendgemaakt. De reorganisatie zou de volgende twee jaar worden doorgevoerd. Het concern kampt dit jaar met tegenvallers in de geneesmiddelenpijplijn. Vooral bij de potentiële blockbuster Avastin werd geconfronteerd met toelatingen om het middel op de markt te brengen. Eerder was gesteld dat Avastin over een viertal jaar het best verkopende geneesmiddel van de wereld zou kunnen worden. Roche wees ook op de toenemende druk van overheden in Europa en de Verenigde Staten om de kosten in de gezondheidssector te drukken in het kader van algehele bezuinigingen. Voor farmabedrijven kan dit tot hogere kosten leiden.


Het technologieconcern Hewlett-Packard (HP) heeft concurrent Dell definitief verslagen in de strijd om het opslagbedrijf 3Par. Nadat Hewlett-Packard een overnamebod van 2,4 miljard dollar had gedaan, maakte Dell bekend niet langer te zullen dingen naar 3Par. Door de strijd hebben de twee partijen de prijs van het opslagbedrijf opgedreven tot meer dan het drievoudige van de recente beurswaarde van 3Par. Dell liet weten een afgewogen benadering te hebben gekozen en zei de gesprekken met 3Par af te breken. Het opslagbedrijf is zo gewild vanwege zijn geavanceerde technologie voor dataopslag, waarmee zowel Hewlett-Packard als Dell een enorme groeimarkt hoopten aan te boren. De klanten gaan steeds vaker over tot het uitbesteden van belangrijke informatica-systemen en hebben daarvoor steeds efficiëntere technologieën nodig.


De modeketen Zara lanceert een online winkel voor klanten in in Frankrijk, Duitsland, Italie, Portugal, Spanje en Groot- Brittannie. Pablo Isla, chief executive van Zara, geeft daarbij toe dat het internet een onmisbaar communicatiemiddel is geworden. De klanten uit de betrokken landen kunnen op de website zoeken naar kleding op onder andere kleur, prijs en afmeting. Ook kan de consument zoeken naar specifieke producten door middel van een referentienummer of beschrijving. Met een superzoom kan het product van dichtbij en uit verschillende hoeken bekeken worden. Ook biedt de Zara website campagnefoto’s en video’s. Er is volgens Zara geen verschil met de prijzen in de winkel. De modeketen biedt ook thuisbezorging aan. Met de nieuwe webwinkel wil Zara meegaan in de trend van online shoppen. Pablo Isla geeft aan dat de webshop aansluit bij de voordurende inspanning van Zara om klanten de best mogelijke service te bieden.


De Zwitserse horlogemaker Swatch sleept het bankconcern UBS voor de rechter wegens geleden beleggingsverliezen. Dat heeft Nick Hayek, topman van Swatch, gezegd in een Zwitsers kranteninterview. Hayek stelde daarbij dat uiteindelijk werd beslist om een klacht neer te leggen nadat duidelijk was geworden dat UBS geen enkele poging heeft gedaan om het probleem op te lossen. Hayek voegde er aan toe dat Swatch erop zal toezien dat zijn rechten worden gerespecteerd. Swatch eist dat UBS 30 miljoen Zwitserse frank betaalt. Dat komt overeen met een bedrag van 23,1 miljoen euro. De vergoeding moet compensatie bieden voor verliezen op bepaalde beleggingsfondsen, die ook bij een neergang van de aandelenmarkten relatief stabiele inkomsten hadden moeten opleveren tijdens de financiële crisis. Veel van deze zogenoemde absolute return-fondsen verloren echter over de afgelopen drie jaar 30 procent of meer van hun waarde.


De Britse bankgroep Royal Bank of Scotland (RBS), die sinds de financiële crisis voor meer dan 80 procent in handen is van de Britse staat, gaat in Groot-Brittannië 3.500 banen schrappen. Dat heeft de vakbond Unite bekendgemaakt na een ontmoeting met de directie. Volgens Unite schrapte de bank sinds het uitbreken van de economische crisis al 21.500 banen. In mei van dit jaar werden 2.600 banen geschrapt bij de verzekeringstak en het hoofdkantoor voor het bankieren voor particulieren. Unite heeft het over een horrorverhaal. Bij Royal Bank of Scotland werken wereldwijd 160.000 mensen. Royal Bank of Scotland is één van de vier grootste banken van Groot-Brittannië. Drie jaar geleden nam de Britse bank samen met het Spaanse Santander en het Belgisch-Nederlandse Fortis de Nederlandse groep ABN Amro over. De Britse bank moest door de overheid van het faillissement worden gered.


Het Franse informatica-bedrijf Capgemini neemt een belang van 55 procent in zijn Braziliaanse sectorgenoot van CMP Braxis. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 233 miljoen euro. Dankzij deze transactie kan Capgemini naar eigen zeggen marktleider worden in Brazilië. Paul Hermelin, chief executive van Capgemini, wijst erop dat Brazilië een groot groeipotentieel heeft en ongeveer de helft van de totale waarde van de Latijns-Amerikaanse markt vertegenwoordigt. Hij verwacht dat de volgende vier jaar een dubbelcijferige groei zal worden gerealiseerd. CMP Braxis heeft ongeveer 5.500 medewerkers. Het Braziliaanse bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 450 miljoen euro. Capgemini merkt op dat CMP Braxis een ondernemingswaarde van ongeveer 437 miljoen euro heeft. Het Franse concern heeft ook een optie om de rest van de aandelen te kopen.


De Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, zet zijn omstreden bestuurslid Thilo Sarrazin aan de kant. Sarrazin is oud-politicus en schrijver van een nieuw boek waarin het immigratiebeleid van Duitsland wordt bekritiseerd. De Bundesbank meldde dat zijn raad van bestuur eenstemmig heeft besloten om aan de Duitse president te vragen om het vertrek van Sarrazin als bestuurslid mogelijk te maken. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Bundesbank dat een lid van de raad van bestuur feitelijk moet worden ontslagen. Sarrazin heeft zich in de ogen van de Bundesbank en veel Duitse politici onmogelijk gemaakt met zijn boek, waarin hij een keihard oordeel velt over de mislukte integratie van moslims in Duitsland. In diverse interviews heeft hij bovendien uitlatingen gedaan over biologische en genetische theorieën. Sarrazin is lid van de sociaal democratische SPD, die onderzoekt of hij als lid kan worden geschrapt.


Het Franse drankenconcern Pernod Ricard, producent van onder meer Absolut-wodka, Martell-cognac en het whiskeymerk Jameson, heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 951 miljoen euro. Dat is een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien. De omzet daalde met 2 procent tot 7,08 miljard euro. Volgens Pernod was sprake van sterke groei in opkomende markten en zijn tekenen van herstel te zien in Europa. In de Verenigde Staten verliep het herstel van de consumentenbestedingen echter zeer bescheiden. Het Franse concern, na Diageo de grootste drankengroep van de wereld, zegt te verwachten dat dat de verkoop in Europa en de Verenigde Staten dit jaar verder zal versnellen door de heropbloei van de wereldwijde economie. Ook een grotere marketing-campagne zou moeten bijdragen aan de verdere groei van het concern.


Het farmaconcern MSD heeft de sluiting van zijn Nederlandse dochteronderneming Organon uitgesteld tot het einde van dit jaar. De partijen hebben naar eigen zeggen besloten om de alternatieven voor de activiteiten opnieuw te evalueren en voorstellen te onderzoeken op het gebied van onder meer werkgelegenheid, kennis, continuïteit en toekomstperspectieven. Indien er eind december geen oplossing, acceptabel voor alle partijen, is bereikt, zullen de partijen volgens MSD terugkeren naar hun oorspronkelijke juridische en feitelijke posities. MSD is ontstaan uit een fusie van de farmaciegroepen Merck en Schering-Plough. Het was al duidelijk dat die fusie zou leiden tot een herstructurering van activiteiten bij het concern. Door het verplaatsen van de researchafdeling van Organon in het Nederlandse Oss naar Amerika dreigen 2.175 medewerkers ontslagen te worden. Bij Organon werken 4.500 mensen.


Het Vietnamese ministerie van informatie en communicatie heeft beloofd de nodige stappen te zullen ondernemen om kabel-operatoren te beletten om content van de Engelse Premier League uit te zenden via kanalen die in het buitenland zijn gevestigd. Die belofte werd gedaan na een ontmoeting van vertegenwoordigers van het ministerie met het sport-mediabedrijf MP & Silva, dat de exclusieve distributierechten voor de Premier League in Vietnam beheert. Ongeveer 80 procent van de wedstrijden van de Engelse Premier League worden in Vietnam op gratis televisiekanalen uitgezonden. MP & Silva wil dat de televisie-bedrijven die kosten gezamenlijk dragen. Televisie-aanbieders die in Viëtnam kanalen verdelen van TrueVisions, de officiële televisiepartner van de Premier League in Thailand, plegen volgens MP & Silva een inbreuk tegen het raamcontract dat voor beide landen werd opgesteld.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home